Rundveehouderij

Foto & video 18 reactieslaatste update:16 okt 2012

Automatisch melken met vier keer Lely A4

Jan en Fred van der Burg bouwden in Tzummarum (Fr.) een stal met 230 ligboxen. Het bedrijf is deels geautomatiseerd. Op vrijdag 12 oktober is er een open dag.

Foto

 • Melkveehouders Fred (42, links) en Jan van der Burg (46) kochten in 2000 een melkveebedrijf in het Friese Tzummarum. In het Zuid-Hollandse Berkel en Rodenrijs boerden ze daarvoor op 40 hectare veengrond en hadden ze een quotum van 550.000 kilo melk. Ze molken destijds 70 koeien. De broers werden uitgekocht voor de aanleg van een provinciale weg en woningbouw en trokken daarop richting het Noorden. Foto’s Mark Pasveer, tekst: Bouke Poelsma

 • Nadat ze de bestaande stal op het bedrijf in 2002 al eens verlengden, namen de broers in april 2012 een volledig nieuwe ligboxenstal in gebruik. De stal heeft 230 ligboxen, twee ruime strohokken en een stierenbox. De stal is 70 meter lang, 40 meter breed en heeft een nokhoogte van 11,5 meter. Op de achtergrond is nog net de kerktoren van Tzummarum zichtbaar. De broers bewerken 115 hectare lichte kleigrond, waarvan 70 hectare in eigendom. “We hebben 10 hectare mais, 2 hectare suikerbieten en 5 hectare wintertarwe. We verhuren 10 hectare voor pootaardappelteelt”, zegt Fred.

 • Op deze foto is goed te zien hoe de stal is ingedeeld. In totaal zijn er zes rijen ligboxen. Vier Lely A4-robots melken de 155 melkkoeien. Het huidige melkquotum is 1,7 miljoen kilo. Het rollend jaargemiddelde is 9.909 liter per koe met 4,36 procent vet en 3,62 procent eiwit. Net achter het voerhek ligt een 30 centimeter brede voerstoep, die zorgt voor rust tijdens het vreten. Wanneer de mestschuif zijn ronde maakt, hoeven de koeien alleen met hun achterpoten over de schuif te stappen.

 • In de onderkelderde stal (2 meter diep) ligt een emissie-arme Holcim-sleufvloer. De mest wordt naar achteren geschoven en komt terecht in een aparte afstortkelder. Het overige deel van de kelder bestaat uit twee compartimenten. Twee elektrische dompelmixers mixen de mest. De dompelmixers draaien dagelijks zo’n tien minuten. “De vernieuwde Holcim-vloer ligt er strak in. De sleufjes zijn kaarsrecht”, zegt Jan. “Door te kiezen voor een kelder met twee compartimenten kunnen we in de toekomst makkelijk inspelen op mestscheiding en -verwerking”, vult Fred aan.

 • Tot april dit jaar molken Jan en Fred altijd samen. Ze deden dat in een 2x7-melkstal. Inclusief schoonmaken waren ze per melkbeurt 3,5 uur bezig. Nu de robots het melken hebben overgenomen gaat de wekker ’s ochtends niet om 3 uur, maar om 5.30 uur. Voor de robots – en in de doorsteken in de stal – ligt een groene vlag-vloer.

 • Het gemiddelde aantal melkbeurten per dag is op dit moment 3,1. De eerste maanden verliepen naar wens, totdat afgelopen zomer het aantal uierontstekingen ineens opliep. De broers konden de precieze oorzaak niet achterhalen. “Dat was een domper. Enkele koeien vielen weg”, zegt Fred. “In zo’n nieuwe, schone stal verwacht je niet dat zoiets gebeurt. Hoewel we de melkafname hebben vertraagd, hebben we in feite weinig veranderd. Gelukkig gaat het nu weer een stuk beter”, zegt Jan. De broers denken dat een omgevingsbacterie de problemen heeft veroorzaakt.

 • De koeien liggen op koematrassen en een laagje zaagsel. De mestopslag onder de stal is 5.500 kuub. De totale opslag is 7.500 kuub. Nagenoeg al het landwerk besteden de broers uit. Het machinepark bestaat uit een trekker met voorlader en een voermengwagen.

 • Deze Lely Juno 150 schuift achtmaal daags het voer aan. “Dat is ideaal. De koeien wennen er snel aan en wij hebben er geen omkijken naar”, zegt Jan.

 • Een handigheidje in de achterzijde van de stal zijn twee kleine muurtjes in het voerpad. Die maken het gemakkelijk om restvoer aan te schuiven en mee te nemen naar de kalfjes in de leeftijd van een half tot één jaar.

 • Het rantsoen bestaat uit sojaraap, tarwe, bostel, kuilgras, mais en graszaadhooi. De koeien staan jaarrond op stal. In de eerste jaren in Tzummarum weiden de broers ze nog. Mocht het ooit weer interessant of noodzakelijk zijn, dan kunnen de broers ook vanuit de nieuwe stal de koeien op eenvoudige wijze weiden. In de beide zijwanden zijn twee grote deuren gemaakt. Zie ook foto 14.

 • Wanneer de koeien na inseminatie weer tochtig worden, gaan ze op bezoek bij deze stier. Deze Witstrik zorgt dan voor natuurlijke dekking.

 • In de stal zijn enkele nakomelingen te herkennen.

 • Links op de foto is een deel van de bestaande stal zichtbaar. Van gemeente en provincie moesten de broers de nieuwe stal in dezelfde opstelling naast de bestaande bouwen. Daarmee gingen zijn niet akkoord. Hoewel het enkele jaren duurde voordat de broers toestemming kregen, mochten ze de nieuwe stal uiteindelijk toch in de ‘breedte’ bouwen. “Voor de indeling van ons bedrijf is dit veel beter”, zegt Jan, doelend op de looplijnen. Het bouwblok werd uitgebreid van 1,5 naar 3 hectare.

 • De broers gebruiken de oude stal nu voor jongveehuisvesting. Ook droge koeien staan er op stal. Die hebben mogelijkheid tot uitloop in de grote zandbak (700 vierkante meter). “Deze zandbak hebben we zes jaar geleden aangelegd. Het bevalt ons uitstekend. De koeien vinden het ook heerlijk. Ze liggen er graag en veel”, zegt Fred.

 • Overzichtsfoto van de sleufsilo’s. Een van de sleufsilo’s werd voor de bouw verplaatst.

 • Deze kalfjes hebben het uitstekend naar hun zin in het ruime strohok in de oude stal. Vanwege ruimtegebrek in de oude situatie werken de broers al enige tijd samen met een jongveeopfokker in de buurt. De 60 dieren in de leeftijd van een tot twee jaar zijn daar gehuisvest. “Dat bevalt ons uitstekend. Hij verzorgt het jongvee alsof het zijn eigen is”, zegt Fred.

 • De twee kalverdrinkautomaten nemen veel werk uit handen.

 • Aan de voorzijde van de nieuwbouw houden de broers kantoor.

 • De nieuwe stal met eigen ogen bekijken kan op vrijdag 12 oktober. Dan is er een open dag op het bedrijf. Bezoekers zijn tussen 10.00 en 16.00 uur welkom aan de Hegesijlsterwei 7 in Tzummarum.

Laatste reacties

 • Hogeboom

  mooie strakke stal .is over nagedacht veel succes mvgroet afz trippel AAA TREKKERS.

 • konijnenboer

  prachtige witrikken

 • Jan Zonderland

  155Koeien, automatisch melken, voerschuifrobot, kalverdrinkautomaat, jongveeopfok uitbesteed, alle werk gedaan door loonwerker en om 5.30 uit bed.
  Wat moet je dan de hele dag doen ?

 • B bob

  Dan kun je als Boer overdag als zzp er aan de slag in een megastal Jan.

 • Voort Gang

  Dit is één van de betere vloeren voor de toekomst, vele malen beter en strakker dan de Berkel Beton vloer die bij mijn buurman in de stal ligt.

 • aakuper

  Er lopen nu dus 39 per robot, 's zomer een hoog celgetal, misschien heeft Lely nog wel een boxen schoonmaak-vulrobot en een attentiekoeien-ophaalrobot ?

 • vraagteken

  ik heb gelezen dat ze niet zo heel tevreden zijn over de groene vlag vloer, te glad om zelf over te lopen

 • Mozes

  aakuper, in reactie #6 gaat u er van uit dat een hoog celgetal standaard veroorzaakt wordt door onvoldoende zorg voor boxhygiëne of het niet voldoende ophalen van attentiekoeien. Uit eigen ervaring weet ik dat dit onjuist is. Ik ben 8 maanden geleden begonnen met een Lely A4 melkrobot. Ik heb 75 koeien waarvan 62 tot 70 aan de melk. Voor dat ik met de robot begon had ik een tankcelgetal van 54. Nu zit ik 5 maal zo hoog. Ook waren er de laatste maanden te veel koeien met klinische uierontsteking. De boxen worden twee maal per dag ingestrooit met kalk en zaagsel met coliremmer. Ik doe mee met tankmelkonderzoek bacteriologisch. Toen ik nog in de melkstal molk werden nooit coli's of omgevingsstreptococcen aangetoont. Iedere keer stond de opmerking er bij dat 'er schoon gemolken wordt'. Sinds ik met de robot melk worden grote hoeveelheden coli's en streptococcen aangetoont met iedere keer de waarschuwing ' let op melkhygiëne, handschoenen dragen en schone uierdoeken gebruiken'. Ik heb de robotspecialist van Forfarmers er al bij gehad. De enigste verbetering die ik nog kon aanbrengen was nog vaker uier en staart scheren. Zelf zie ik een belangrijke oorzaak dat de borstels vochtig zijn.
  wordt vervolgt.........

 • Mozes

  vervolg:
  In de melkstal streefde ik naar een zo laag mogelijk celgetal en zo weinig mogelijk uieronsteking. 'Goed' was voor mij niet goed genoeg. Ik wilde 'uitmuntend'. Ik heb verschillende voorbehandelmethodes uitgeprobeerd en ondekte dat hoe droger ik voorbehandelde hoe minder uierontsteking en hoe lager celgetal. De Lely-robot wordt in de VS geleverd met een borsteldroogtechniek en in Europa niet. De software voor het aansturen van deze droogtechniek blijkt wel in mijn robot aanwezig. Als het blijft kwakkelen met de uiergezondheid moet ik bij Lely maar eens aan de bel trekken voor deze droogtechniek.

 • Kobonde

  Mozes Ik begrijp niet goed dat je bent gaan robot melken als je zo precies bent omdat en robot het niet beter kan als een goede melker hooguit beter als een slechte melker. Bij een tankcelgetal van onder 70 wordt de natuurllijke afweer van de koeien lager omdat de omgeveving te steriel is. hierdoor krijg hoger risico voor coli infekties. ook zijn bij de lely robot de borstels een grote smet bron je zou kunnen proberen zonder voorbehandeling te melken . dat doe ik bij onze Delaval robot ook bij koeien die de melk vlot laten schieten.

 • Mozes

  Kobonde , 7 jaar geleden heb ik een nieuwe stal gebouwd tegen de oude stal aan. Zodoende hoefde ik geen nieuwe melkstal te bouwen. De oude melkstal was voor het grotere aantal koeien veel te klein geworden. Aanvankelijk wilde ik een nieuwe melkstal bouwen van Gea. Het probleem was echter dat ik inmiddels 51 ben en geen opvolger heb. Ik moest dus niet alleen kijken naar wat ik nu nog kan maar ook rekening houden met wat ik over tien jaar nog kan. Omdat ik al enige jaren problemen heb met mijn armen wilde ik in de nieuwe melkstal draagarmen voor de melkstellen. Die zijn echter zo duur dat de melkstal net zo duur werd als een robot. Omdat ik tegelijk ook nog een chronische afwijking heb aan de gewrichten van de ene voet en lopen soms moeilijk is heb ik mij laten overhalen om voor een robot te kiezen. Met tegenzin.

 • Sjaak

  Petje af, Mozes...voor je eerlijk verhaal!
  Weinig collega's, die dergelijke ervaringen zo willen delen.....

  Kan me voorstellen, dat je deze keuze gemaakt hebt. Weet niet precies, wat voor jaarkosten je nu hebt met robotmelken, maar alles afwegend; zou dan een melker inhuren, kostentechnisch, in je oude melkstal een goede optie zijn geweest?

 • leo,s vriend

  Mozes, Heb je stoomreiniging op de robot? Melk er nu 2 jaar mee,perfect
  Voordien in melkstal celgetal 200 nu 100 tot 150.

 • Mozes

  Ik heb inderdaad een stoomreiniger op de robot.

 • ...............

  Staat de spraynippel wel goed afgesteld? Dat komt nogal secuur.

 • e prins

  mozes.ik heb jou verhaal gelezen en herken het probleem ,je doet er alles aan om het goed te laten lopen en toch wil het niet . molk zelf 5 jaar terug op een grupstal en had bijna nooit uieronsteking 1of 2 perjaar cellen 60 dus oke.toen stal gebouwd met een lely a3 en gaan robotmelken .nou de cellen liepen op en het aantal koeien met uierontsteking ook en dan denk je. wat doe ik fout alles nieuw. schoon. en perfect .en toch gaat het niet zo je wil maar vergeet niet dat ook de koeien moeten wennen ondanks dat de loop er waarschijnlijk wel goed in zit . achteraf was het bij mij zo dat als je een jaar verder bent en alle koeien hebben een keer weer gekalfd het een stuk beter gaat en de cellen en de uierontsteking ook weer zijn zoals voor het robotmelken .conclusie ga niet overal in zoeken of veranderen maar draai eerst een jaar .tip zet een hoogcelgetalkoe maar op 6keer melken per dag voor bepaalde tijd . dat werkt heel goed en spaart penciline .

 • b_wiefferink1

  Staan de pinnen welke de borstel moeten droogschudden wel goed, als deze de borstel niet raakt dan is de borstel inderdaad nat en schudt het vuil er niet mooi uit.

  Of heb je nog een soort bak over de borstels, deze had de a4 eerst deze maakte de borstels niet goed schoon. Is bij ons al veranderd, maar het lijkt me dat je de juiste borstelinstallatie hebt, aangezien je nog maar 8 maanden met a4 melkt.


 • Marielle-van-der-Burg

  Ziet er goed uit!!!!
  Trots op mijn broers.....

Laad alle reacties (14)

Of registreer je om te kunnen reageren.