Rundveehouderij

Foto & video laatste update:18 feb 2012

Schep Holsteins Friesland

Schep Holsteins Friesland melkt 500 koeien. Het melkveebedrijf heeft dierenwelzijn hoog in het vaandel staan. Bezoekers van het vijfde Melkvee100plus-congres brachten onlangs een bezoek aan het bedrijf. Een impressie.

Foto

 • Dinsdag 24 januari was in het Friese Wolvega het vijfde Melkvee100plus-congres. Aanwezige melkveehouders in het Van der Valk hotel werden door sprekers Jeroen van Buren, manager Glastuinbouw bij DLV Plant bv, en prof. dr. ir. Roel Veerkamp van Wageningen Universiteit, bijgepraat over thema’s als arbeidsefficiëntie en fokkerijmodellen. ’s Middags werd een bezoek gebracht aan Schep Holsteins Friesland in Zandhuizen (Fr.). Foto's: Koos Groenewold, tekst: Bouke Poelsma

 • Schep Holsteins Friesland heeft twee bedrijfslocaties. In 2004 werd de locatie in Zandhuizen geopend. In twee stallen zijn 500 melkkoeien gehuisvest. De dieren worden gemolken in een 36-stands carrousel.

 • De aanwezige excursieleden worden bijgepraat over de geschiedenis, ontwikkeling en doelen van het melkveebedrijf. Dierwelzijn staat hoog in het vaandel op het bedrijf. De fokkerij op het bedrijf staat in het teken van productie, waarbij vooral wordt gelet op het exterieur van de dieren.

 • De koeien op het bedrijf staan het hele jaar binnen. De dieren krijgen een TMR-rantsoen. Het rollendjaargemiddelde is 11.806 kg melk met 3,92 procent vet en 3,39 procent eiwit.

 • De excursieleden werden ingedeeld in groepen. Tijdens de rondleiding werden ze bijgepraat door verschillende sprekers, zoals hier door Ton Haarman van Agrifirm.

 • De wijze waarop het voer automatisch wordt aangeschoven trok het nodige bekijks.

 • Voor de voederwinning (kuil en mais) heeft Schep Holsteins Friesland circa 280 hectare. De grondsoort is hoofdzakelijk zand op leem.

 • Sinds september 2010 heeft het bedrijf een mestscheidingsinstallatie in gebruik.

 • De installatie zorgt voor betere en efficiëntere mestverwerking.

 • De droge fractie wordt opgevangen in een kieper. Alle mest van het bedrijf gaat door de scheider. De dunne fractie wordt opgeslagen in twee silo's en later uitgereden. De dikke fractie wordt gebruikt als boxstrooisel/bemesting.

 • De droge fractie ligt opgeslagen op het erf. Bezoekers zijn nieuwsgierig naar de kwaliteit ervan. Het drogestofgehalte is circa 39 procent.

 • Met deze Urban Melktaxi worden de kalveren van melk voorzien.

 • Na afloop van het bedrijfsbezoek werden de aanwezige deelnemers met bussen teruggebracht naar het hotel in Wolvega, waar de dag werd afgesloten met een dinerbuffet

Of registreer je om te kunnen reageren.