Rundveehouderij

Foto & video 1 reactielaatste update:17 feb 2012

Koe valt in melkput

Op het melkveebedrijf van familie Otten viel een vaars in de melkput. Het dier kwam er zonder kleerscheuren vanaf. Het kostte enige tijd en moeite om de koe uit de melkput te krijgen.

Foto

  • Op het melkveebedrijf van Eric en Trinet Otten in Waalre (N.-Br.) ontstaat op vrijdag 27 januari lichte paniek, als een vaars ’s ochtends de melkput in valt. „Het dier had net afgekalfd en was pas voor de tweede keer in de melkstal”, vertelt Trinet Otten. De vaars valt een meter naar beneden, maar houdt slechts een paar schaafwonden aan het incident over. Foto’s: Fotopersburo Bert Jansen, tekst: Bouke Poelsma

  • Hoewel het dier niet ernstig gewond is, valt het niet mee om de vaars weer uit de melkput te krijgen. Eric en Trinet proberen met enkele strobalen een trap te maken. Dat werkt niet, waarna ze brandweer bellen. „Gelukkig bleef de koe erg rustig. Het dier had zichzelf ook wel wat kunnen aandoen”, vertelt Trinet.

  • De spuitgasten rukken met twee auto’s uit. „Er stonden op een gegeven moment zo’n 15 mensen in de melkstal”, vertelt Trinet. De brandweerlieden hebben nog niet eerder een vergelijkbaar incident meegemaakt. „Wij melken hier nu 20 jaar. Ook wij hadden dit nog niet eerder beleefd.” De boerin wijt het incident aan ‘jeugdige onbezonnenheid’ van de vaars.

  • Via een ijzeren loopbrug van de brandweer wordt de vaars uiteindelijk omhooggetrokken en –geduwd.

  • Het kost de brandweerlieden zichtbaar moeite om de vaars de put uit te krijgen.

  • Trinet Otten ziet dat de brandweerlieden slagen in hun missie: „Deze vaars was om 6.30 uur als eerste aan de beurt. Pas om 10.15 uur was alle heisa voorbij en kon Eric aan de melkbeurt van de 65 koeien beginnen.”

  • Eenmaal boven moet de vaars even bijkomen. Het dier maakt het goed en werd nog dezelfde dag ‘gewoon’ gemolken.

Eén reactie

  • Dion

    zelf ook al meegemaakt. rustig blijven is het motto een koe klimt graag een touw aan de poten zodat ze via de trap er weer terug uit geklommen is.met 4 man weer terug boven gekregen. Kleine pakken stro langs de trap gelegd om de melkontvangsten te beschermen.

Of registreer je om te kunnen reageren.