Rundveehouderij

Foto & video 5 reacties

Volop keus emissiearme vloeren

Melkveehouders krijgen steeds meer keus in emissiearme vloeren. Er zijn vloeren voor onderkelderde en putloze stallen. Een overzicht.

Foto

 • HCI W2: doorontwikkeling van de in de jaren negentig geïntroduceerde welzijnsvloer. Dichte vloer met blokjesprofiel waarbij de groeven op afschot van 1 % liggen. Tussen de vloerplaten van 1,20 m breed zit een mestspleet van 3-4 cm. NH3-emissie: beweiden 8,3 kg/dierplaats/jaar, opstallen 9,5 kg/dierplaats/jaar. RAV-code: BWL2010.30, prijs €70/m2, excl. btw. Leverancier: HCI Beton.

  Foto's: Ton Kastermans Fotografie, Hans Prinsen, Bart Nijs Vakfotografie, HCI Beton, Concrelit, Veld-V Beton, Wijnand Hogenkamp, Swaans Beton en Stalbouw.nl , tekst: Anne-Marie van der Linde.

 • HCI W3: Dichte vloer met ruitprofiel waarbij mest op plaat gescheiden wordt. De gier loopt weg via gaten in de platen, vaste mest wordt met een vaste mestschuif verwijderd. Voor stallen met ondiepe kelders en te combineren met mestscheiding en –verwerking. NH3-emissie: nog niet bekend. RAV-code: nog niet bekend. Prijs €70/m2 excl. btw. Leverancier: HCI Beton.

 • HCI W4: De W2-vloer, maar dan uitgevoerd met een afsluitmechanisme van gewapend folie in de mestspleet. De folie is te allen tijde te vervangen, ook wanneer de vloer in gebruik is. NH3-emissie: beweiden 7,1 kg /dierplaats/jaar, opstallen 8,3 kg /dierplaats/jaar. RAV-code: BWL2010.35. Prijs €77,50/m2 excl. btw. Leverancier: HCI Beton.

 • HCI W5: De welzijnsvloer zonder onderkeldering. De twee vloerplaten komen onder afschot van 1,5 % naar het midden te liggen, met in het midden een urinebuis. De urine wordt naar het einde van de gang afgevoerd en opgevangen in een aparte put. NH3-emissie: nog niet bekend. RAV-code: nog niet bekend. Prijs: €67,50/m2 excl. btw. Leverancier: HCI Beton.

 • HCI W5: Deze vloer is uitermate geschikt voor stallen zonder onderkeldering waarbij de mest gescheiden opgevangen wordt. Doordat er niet onderkelderd wordt, is de vloer stukken goedkoper.

 • Plusvloertop: dichte vloer met tegelprofiel met 2,5 % afschot in lengterichting voor snelle gierafvoer. Door de platen van 1,19 m breed en 2-4 m lengte tegen elkaar te plaatsen, ontstaat een mestspleet van 3,5 cm. De vloer wordt schoongeschoven door een vingerschuif die de groeven in de lengterichting schoonveegt. NH3-emissie: beweiden 7,5 kg/dierplaats/jaar, opstallen 8,6 kg/dierplaats/jaar. RAV-code: BWL2009.11. Prijs: €70/m2 excl. btw. Leverancier: Concrelit.

 • Ruconvloertop: Betonvloer met rubbermat en afschot van 2,5 % in de looprichting. Door het afschot en de mestdoorlaten van 3,5 cm kan de urine snel afgevoerd worden, wat plasvorming op de vloer voorkomt. Het rubber loopvlak is minimaal 16 mm dik en biedt koeien optimaal grip. NH3-emissie: beweiden 7,5 kg/dierplaats/jaar, opstallen 8,6 kg/dierplaats/jaar. RAV-code: BWL2009.22. Prijs: €70/m2 (exclusief rubber toplaag) excl. btw. Leverancier: Concrelit.

 • Duurzaamheidsvloer: Dichte vloer met ruitprofiel. De brede sleuven met een hellingshoek van 1 % voeren de gier in de lengterichting af, de smalle sleuven in de breedterichting zijn voor de grip. De platen liggen 3-4 cm uit elkaar.

 • Duurzaamheidsvloer: in de mestsleuven zitten flexibele kunststof flapjes die opgaande lucht uit de put tegenhouden. NH3-emissie: beweiden 7,1 kg/dierplaats/jaar, opstallen 8,1 kg/dierplaats/jaar. RAV-code: nog niet bekend. Prijs: €80/m2 excl. btw. Leverancier: Berkel Beton.

 • Ecovloer: Roostervloer met in de spleten rubberen elementen. De vervangbare elementen zijn voorzien van rubberen flappen die de openingen afsluiten voor uit de put opstijgende lucht. Zowel de betonvloer als de rubberen elementen zijn voorzien van onder 5 % aflopende, 3 mm diepe groeven. NH3-emissie: beweiden 7,1 kg/dierplaats/jaar, opstallen 8,1 kg/dierplaats/jaar. RAV-code: BWL2010.35. Prijs: €120-145/m2 excl. btw. Leverancier: Veld-V Beton.

 • Sleuvenvloer B: Vernieuwde versie van de sleuvenvloer uit de jaren negentig. Deze vloer is voorzien van een noppenprofilering voor extra grip en er zitten geen urinegaten meer in de sleuven. De vaste mestschuif spoelt de urine over de vloer en voorkomt zo dat er een opdrogend mestfilmpje ontstaat. NH3-emissie: beweiden 7,7 kg/dierplaats/jaar, opstallen 9,2 kg/dierplaats/jaar. RAV-code: BWL2010.14. Prijs: €65/m2 (exclusief rubberen toplaag) excl. btw. Leverancier: Holcim Beton.

 • Groene Vlag: Kunststof kappen op roosters. Door deze toplaag worden mest en gier sneller van de roosters afgevoerd. NH3-emissie: beweiden 6,5 kg/dierplaats/jaar, opstallen 7,4 kg/dierplaats/jaar. RAV-code: BWL2010.31. Prijs: €96/m2 excl. btw. Leverancier: Holcim Beton/Beerepoot Agri.

 • Groene Vlag Plus: kunststof kappen op roosters met kleppen die de roosterspleten afsluiten. De roosterspleten moeten minstens 3 cm breed zijn omdat de matten 6-7 mm van de doorlaat innemen. NH3-emissie: beweiden 4,1 kg/dierplaats/jaar, opstallen 4,7 kg/dierplaats/jaar. RAV-code: BWL2010.30. Prijs: €130/m2 excl. btw. Leverancier: Holcim Beton/Beerepoot Agri.

 • Herakles: Hellende vloer van gietasfalt met een gierafvoerbuis in het midden. Hierdoor wordt de gier naar achterin de stal afgevoerd. De vaste mest wordt door een mestschuif naar achteren geschoven. De vloer is hierdoor geschikt voor stallen zonder mestkelder.

 • Patent Comfortvloer G1: Dichte vloer met drie typen groeven aan de bovenzijde. Het profiel zorgt voor snelle mest- en urineafvoer en geeft de klauwen van de koe optimaal grip. Alle groeven zijn halfrond en zelfreinigend. De platen zijn 85 cm breed en vormen per twee naast elkaar een vloerdeel van 1.70 m. Tussen twee vloerdelen is een mestspleet van 4 cm. NH3-emissie: beweiden 8,2 kg/dierplaats/jaar, opstallen 9,2 kg/dierplaats/jaar. RAV-code: BWL2010.32. Prijs: €83/m2 excl. btw. Leverancier: Swaans Beton.

 • Patent Comfortvloer G2: Aan de bovenzijde is de G2 exact gelijk aan de G1. Maar omdat de emissiereductie bij de G1 onvoldoende is voor bedrijven in de omgeving van Natura 2000-gebieden, zijn de mestspleten afgedicht met emissiereductiekleppen. Met deze kleppen ligt de ammoniakemissie een stuk lager. NH3-emissie: beweiden 7,0 kg/dierplaats/jaar, opstallen 8,0 kg/dierplaats/jaar. RAV-code: BWL2010.36. Prijs: €89/m2 excl. btw. Leverancier: Swaans Beton.

 • Patent Comfort Roostervloer G3: deze roostervloer is te combineren met de G1- en G2-vloer in gebieden rondom melkrobots, wachtruimtes en doorsteken tussen de ligboxen. In de mestspleten zijn de emissiereductiekleppen geplaatst. NH3-emissie: beweiden nog niet bekend. RAV-code: nog niet bekend. Prijs: €110/m2 excl. btw. Leverancier: Swaans Beton.

 • Patent Comfort Sleuvenvloer G4: deze sleuvenvloer is gebaseerd op de sleuvenvloer uit de jaren negentig. De dichte vloerelementen zijn voorzien van de bekende profielen, aangevuld met brede lengterichting-sleuven voor de afvoer van mest en gier. Deze vloer heeft geen mestspleten tussen de elementen. Om de mest te verwijderen loopt een vingerschuif over de vloer. NH3-emissie: beweiden 7,7 kg/dierplaats/jaar, opstallen 9,2 kg/dierplaats/jaar. RAV-code: BWL2010.24. Prijs: €70-80/m2 excl. btw. Leverancier: Swaans Beton.

 • Patent Comfort Sleuvenvloer G5: Vloer is gelijk aan de G4, maar heeft op de plaats waar de diepe groeven van de platen elkaar raken, gaten voor de directe afvoer van urine. NH3-emissie: beweiden 7,7 kg/dierplaats/jaar, opstallen 9,2 kg/dierplaats/jaar. RAV-code: BWL2010.24. Prijs: €70-80/m2 excl. btw. Leverancier: Swaans Beton.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Melkveehouder

  Leuk zo'n overzicht, maar graag wat meer informatie over ervaringen van veehouders, een tevredenheidsonderzoek en liefst nog onafhankelijk onderzoek naar de begaanbaarheid van de diverse vloeren. Als ik hoor dat bij sommige vloeren veehouders binnen een jaar al overgaan tot het opruwen op slijpen van extra sleuven etc, vraag ik me toch wel af of sommige vloeren wel voldoen en de naam duurzaam mogen dragen. Ik denk dat veel veehouders behoefte hebben aan een gedegen onderzoek naar de gladheid (ook op langere termijn) en de effecten op klauwgezondheid.

 • no-profile-image

  Mulder

  Jammer dat uw berichtgeving over emissie arme vloeren niet compleet is.
  Zeus Beton in Hardenberg heeft al 6 jaar lang een emissiearme dichte sleuvenvloer met smalle langssleuven met vingerschuif en diagonale kleine antislip sleuven in zijn leveringsprogramma die al in vele tientallen stallen is toegepast en het RAV nr BWL 2010.24V1 heeft.
  Deze vloer is toepasbaar op onderkelderde en niet onderkelderde stallen met vaak een afstort achter of buiten de stal op een dwarsput voor latere mestverwerking. Het is verstandig om direct te kiezen voor een volledig dichte vloer omdat andere systemen met afdichtflappen e.d.ook binnen de kortste keren dichtzitten en de mest nergens heen kan. Zeus vloeren houden de urine vast tot de schuif gaat lopen waardoor de urine omhoog komt en de vloer vochtig blijft en aangroei voorkomt. Hoe sneller de urine weg is bij andere systemen hoe dikker de mestlaag op de vloer die niet meer te verwijderen is.
  zie voor info www.zeusbeton.nl stallenbouw of wel voor een bezichtiging.

 • no-profile-image

  Mulder

  In het bericht van Zeus Beton staat wel voor een bezichtiging . Dit moet natuurlijk zijn Bel voor een bezichtiging 0523-264134

 • no-profile-image

  anna

 • Base1

  Ha,

  Ik heb gehoord dat welzijnsvloer naar de vloer storten en een nachtje door moeten schuren om hem mooi glad te krijgen. Want anders word het een spiegeltje aan de vloer.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.