Rundveehouderij

Foto & video 7 reacties

Tweerijige stal voor voerruimte

De nieuwe ligboxenstal van Willian Potman in Markelo (Ov.) biedt de koeien extra loopruimte achter het voerhek en ruimere vreetplaatsen.

Foto

 • Willian Potman (43) houdt in maatschap met zijn vrouw Truus 60 melkkoeien. De gemiddelde productie ligt op 8.100 kilo melk met 4,71 procent vet en 3,49 procent eiwit. Potman bouwde een nieuwe stal met 80 plaatsen. Zaterdag 1 oktober is er een open dag aan de Enkelaarsweg 13 te Markelo.


  Foto's: Koos Groenewold, tekst: Anne-Marie van der Linde

 • In tegenstelling tot veel collega’s koos Potman ervoor geen compacte stal te bouwen. Een stal met een vreetplaats per ligbox mag dan langer en iets duurder uitvallen, maar Potman wilde volop ruimte voor de koeien. Inclusief de melkinstallatie kostte de stal €5.000 per koeplaats.

 • Aan de rechterkant van de voergang zijn de twee rijen boxen gesitueerd, aan de linkerkant is nu opslagruimte en een ziekenboeg. Als Potman nog verder wil uitbreiden, kan hier nog een rij boxen komen.

 • De stal is uitgevoerd met profielroosters van Velv-V Beton. Achter het voerhek zijn de roosters 4,40 meter breed om koeien volop de ruimte te geven om elkaar te passeren. Onder deze roosters zijn twee mestkanalen gemaakt om de mixsnelheid op peil te houden.

 • Tussen de twee rijen ligboxen zijn de roosters 3 meter breed. De roosters worden schoongehouden door een vaste mestschuif. Een robot viel af omdat die de brede gang achter het voerhek niet snel genoeg schoon krijgt, waardoor er mest opdroogt.

 • Het voerhek is voorzien van 70 centimeter brede vreetplaatsen in plaats van de standaard 65 centimeter.

 • De voergang ligt 15 centimeter hoger dan de roosters, in de meeste stallen is dat 10 centimeter. Volgens de adviseur van Lely zou elke centimeter hoogteverschil een stijging van de drogestofopname met een kilo opleveren.

 • De diepstrooiselboxen liggen 6 centimeter lager dan de roosters. De boxbreedte is 1,125 meter.

 • Over de knieboom is een plank aangebracht om te voorkomen dat koeien hun voorpoten over de boom leggen.

 • De stal is voorzien van vier drinkbakken met rondpompsysteem, waarin verwarmd water wordt rondgepompt.

 • De koeien worden gemolken door een Lely A4-robot. Potman had een A2 in de oude stal staan. Verplaatsen was mogelijk, maar dan zou de robot over een aantal jaren toch vervangen moeten worden. Nu ving de veehouder €30.000 voor de oude, omdat Lely veel vraag naar tweedehands robots heeft. • Voor de koeien was het even wennen, omdat de A4 van een andere kant aansluit dan de A2.

 • Aan de linkerkant van de voergang is een ziekenboeg op zand gemaakt.

 • De hele stal is geïsoleerd.

 • De open nok is voorzien van vogelgaas.

 • Ook de zijgevels zijn voorzien van vogelgaas. Samen met de nok is de stal zo vogelvrij.

 • Vanwege de veiligheid rolt het windbreekgaas tegen de muur op in plaats van aan de buitenkant. Het vogelgaas voorkomt ook dat de koeien aan de rol kunnen komen.

 • De stal is voorzien van vijf Agrilights van elk 400 Watt. Meestal branden er maar drie, omdat die ruim voldoende licht geven. Potman heeft de verlichting zo laten schakelen dat hij twee, drie of alle vijf de lampen aan kan doen.

 • In de kapschuur zijn afkalfhokken gemaakt. De koeien worden met hekken van de oude stal naar de afkalfhokken gebracht en van daar naar de nieuwe stal.

 • De afkalfbox is ruim, met een dikke laag stro. Potman probeert een koe een paar dagen voor kalven in het hok te zetten. Dat lukt niet altijd, omdat de Fleckvieh-kruislingen vlot en soms onverwacht afkalven. • Naast de ligboxenstal en achter de kapschuur komt een uitloop voor de droge koeien.

 • De oude stal gaat ruimte bieden aan droge koeien en jongvee.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  tukkerdairies iowa USA

  Prachtige stal met heel mooie koeien. Ook heel mooie ligboxen verder niks geen poes pas. Zeer handig ook voor elke koe een vreet vastzetplaats. Over duurzaamheid gesproken compliment.

 • no-profile-image

  niek

  mooie stal, maar wat een fantast, die adviseur van lely.. Ga ook direct een laagje beton op het voerpad storten!

 • no-profile-image

  jan

  Geen weidepremie voor de beste man, zo'n mooi weer en dan de koeien binnen, toch sneu voor die fleckies.

 • no-profile-image

  Anne-Marie van der Linde

  @jan, achterhoek
  De koeien van Willian gaan normaal wel naar buiten maar vanwege de verhuizing blijven ze nu binnen. Rond de stal moet hij ook nog opnieuw inzaaien.

 • no-profile-image

  herman

  Fam. Potman gefeliciteerd met de mooie stal. Waarom laat u de mestschuif precies voor de robot uitgang liggen, die van mij gaat een paar meter terug als die het eindpunt heeft bereikt, is een instelling in de schakelkast veranderen.

 • no-profile-image

  har

  super stal ! simpel eenvoudig en ruimte. maakt geld zoiets.

 • no-profile-image

  jan

  mooie stal veel succes ermee. die plank boven knieboom zou ik verwijderen, volgens mij is het natuurlijk gedrag dat voorpoot naar voren ligt...

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.