Rundveehouderij

Foto & video 5 reacties

Stal grotendeels zelf ontworpen en gebouwd

Maatschap Timmermans bouwde een nieuwe ligboxenstal met nadruk op goede looplijnen. De opstelling is met 0-4-0 niet alledaags.

Foto

 • Jo (63) en Ruud (34) Timmermans hebben in Maria Hoop (L.) een melkveebedrijf met 85 koeien. De gemiddelde productie is ruim 9.000 liter met 4,41 procent vet en 3,53 procent eiwit. Bij het bedrijf hoort 90 hectare grond, waarvan 40 hectare grasland en 25 hectare mais. Daarnaast is er nog 25 hectare met reguliere akkerbouwproducten.  Foto’s: Marcel van Hoorn, tekst: Guus Queisen

 • De maatschap bouwde afgelopen jaar een nieuwe MDV-ligboxenstal met 120 lig- en zes separatieplaatsen. De stal kent een niet alledaagse 0-4-0 opstelling (0-1-2-1-0). Ruud Timmermans: “Dit biedt veel ruimte voor de koeien. Zo heb ik een beter overzicht in de stal. Voor de koeien creëer je zo een min of meer gedwongen loop naar de melkrobot. Bovendien beschikt iedere koe over een vreetplek van minimaal 75 centimeter. Daarnaast heb ik de mogelijkheid om in twee aparte productiegroepen te werken.”

 • Op dit moment melkt een Lely A3 Next-robot (met een uitbreidingsmogelijkheid voor een tweede) gemiddeld 56 koeien. De overige 30 melkt Timmermans voorlopig nog in de melkstal in de oude ligboxenstal.

 • De stal is voorzien van Doro-ligboxen en Zimsoft-matrassen, beide van de Duitse fabrikant Zimmermann Stalltechnik. Ook de rest van de stalinrichting is afkomstig van de Duitse fabrikant. Voor Timmermans gaven degelijkheid, optimaal comfort en gemak voor koe en melkveehouder de doorslag.

 • In het ontwerp, dat Ruud zelf maakte, is alles gericht op goede looplijnen tussen de oude stallen en de nieuwe stal.

 • Het grootste deel van de bouw- en inrichtingswerkzaamheden voerde de maatschap zelf uit. Het Belgische bouwbedrijf Hulsbosch verzorgde de ruwbouw. De Nederlandse Zimmermann-leverancier Houtackers uit Dieteren (L.) monteerde als voorbeeld enkele boxen en vervolgens monteerde Timmermans alle andere boxen zelf. Het zelf uitvoeren gaf een aanzienlijke besparing op de bouwkosten. De bespaarde gelden stak de maatschap in de stalinrichting.

 • Door de ligging in het buitengebied van gemeente Echt-Susteren, pal aan de Duitse grens, maar op ettelijke kilometers afstand van Nederlandse bebouwing, neemt de maatschap elektriciteit af van een Duits energiebedrijf. In verband met een noodzakelijke netverzwaring werd vanaf Duits grondgebied een aparte stroomkabel aangelegd. De kosten hiervan bedroegen slechts een fractie van de kosten van een Nederlandse netuitbreiding. Tot en met de meterkast voldoet alles aan de Duitse elektriciteitsregels, de stalinstallatie voldoet aan de Nederlandse eisen.

 • Op het dak wilde Timmermans eigenlijk zonnecollectoren monteren voor de opwekking van elektriciteit. Ondanks de open grenzen binnen de EU bleek dit niet mogelijk. De opgewekte stroom zou hij dan leveren aan het Duitse net. Dit valt echter buiten de Nederlandse subsidieregels, terwijl de Duitse regels wat betreft energieopwekking alleen gelden voor opwekking op Duits grondgebied.

 • De boxen zijn van het Duitse merk Zimmermann. Timmermans had moeite met de ruimte en het koecomfort van de op de Nederlandse markt verkrijgbare gangbare boxen. Toen Ruud deze boxen bij een Duitse veehouder vlak over de grens had gezien, was de kogel door de kerk. “In deze boxen beschikken de koeien over meer ruimte en vrijheid. Doordat ze correct in de box liggen, blijven ze bovendien schoner”, is zijn eerste ervaring.

 • De twee grote raampartijen in het midden van de stal vormen een compromis met de gemeentelijke welstandscommissie. Die eiste in eerste instantie een dubbele nok en groene windschermen. Uit het oogpunt van koewelzijn en energiegebruik was Timmermans het daar niet mee eens. Ook liet hij witte windschermen monteren.

 • De aandachtskoeien zijn gehuisvest in een zandbak, die Timmermans steeds voorziet van een laagje stro.

 • Naast de kapbox heeft Timmermans een put gemetseld, waardoor hij lager staat bij de behandeling van (met name) vaarzen.

 • De vloeren zijn van Veld V-beton. Door deze achteraf te frezen zijn ze goedkoper dan profielroosters.

 • Een Lely-mestrobot houdt de vloeren schoon.

 • Maatschap Timmermans koos voor een 12.000 liter Westfalia-melktank.

  Zondag 18 september houdt de maatschap in samenwerking met AJK Roermond van 13.00 tot 17.00 uur een open dag. Adres: Middenheideveldweg 4.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Student

  Mooie stal, maar ik snap niet helemaal waarom een 0+1+2+1+0 inrichting een gedwongen loop naar de robot zou creëen ten opzichte van een 0+2+2+0 opstelling. Wel is deze inrichting inderdaad makkelijk als je met 2 groepen wilt werken. Nadeel is dan wel dat als 1 robot stil staat, koeien niet naar de andere robot kunnen en zodoende dus uit hun ritme raken.

 • no-profile-image

  daan

  ik snap dat keldertje niet helemaal naast de bekapbox, koeien moet je toch aan 2 kanten bekappen waarom dan maar aan 1 kant een verlaagd stukje ??
  verder een heel mooie stal sccs ermee

 • no-profile-image

  Coen

  Ik denk dat deze put is voor het droogzetten van koeien.

 • no-profile-image

  Kobonde

  Student in deze stal kan de koe niet direkt van het voerhek in de box gaan liggen omdat de voorkant naar het voerhek staat de koe moet omlopen langs de robot.
  Deze indeling wordt in Denemarken vaak gebruilkt bij gestuurd koeverkeer. maar allen groeps indeling bij meer dan 3 robotten.

 • no-profile-image

  Weet niet

  Weet je wat het ook is: het zijn koude en kille stallen voor onze mededieren,
  Als je dan zo graag dieren houdt doe het dan goed, geen dierenleed en laat ze hun natuurlijke gang gaan.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.