Rundveehouderij

Foto & video 2 reacties

Space Rennes 2011

Boerderij.nl bracht onlangs een bezoek aan Space 2011, een internationale veebeurs in het Franse Rennes.

Foto

 • Elk jaar wordt in Rennes, Noordwest-Frankrijk, de Space gehouden, dit jaar voor de 25ste keer. Deze internationale veebeurs voor Frankrijk kreeg de subtitel Planète élevage mee (Planeet veehouderij)


  Foto’s en tekst: Robert Prins

 • Dit jaar waren er 108.000 bezoekers waarvan bijna 10 procent uit het buitenland kwam. Voor Frankrijk, Franse veehouders maar zeker ook voor de internationale handel een belangrijke beurs om regelmatig te bezoeken. Voor buitenlandse gasten en handel is er gratis entree en een paviljoen om besprekingen te houden en elkaar te ontmoeten.

 • In de rundveehouderij staat elk jaar een ras centraal. Dit jaar was dat Charolais, een ras dat zich kenmerkt door de zware bespiering, ronde vormen en krullend melkwit haar. Verder is er een grote verscheidenheid aan rassen, want naast de Franse rassen, zoals Normandiër, waren er ook Brown Swiss- en Jersey-koeien aanwezig.

 • Frankrijk is door zijn omvang een belangrijk agrarisch land. In de vleesveesector, zoals varkens en pluimvee, heeft het grote bedrijven die internationaal sterk zijn. De grote zuivelfabrieken in Frankrijk behoren tot de grootste ter wereld.

 • Buiten stond een zeer groot aantal grote machines op elkaar gepakt. In eerste instantie bevreemdt dat, want de gemiddelde Franse melkveehouder is nogal wat kleiner dan het gemiddelde Nederlandse melkveebedrijf. Maar door boeren-samenwerkingsverbanden (Cuma) worden machines en arbeid ingezet in de piekperioden van oogst. Zodoende is er vraag naar een grote capaciteit.

 • Voorop de voermengwagen is een schoepenrad met spuitstuk geplaatst. Erg handig als de veelgebruikte potstallen ingestrooid moeten worden met stro. Een ronde strobaal in de wagen en voor het voerhek langsrijden. Het stro komt een meter of 16 ver op de ligplaatsen terecht.

 • Ook tentstallen mogen zich verheugen in meer belangstelling. Het Franse klimaat is zonniger en droger dan het Nederlandse en de huisvesting stelt minder eisen om een lange koude winter te overbruggen.

 • Tijdens de keuring van het (Prim’)Holstein-ras valt direct op dat er nauwelijks een zogenaamde ‘toplijn’ wordt gebruikt. In veel andere landen wordt uren haren gekamd, geföhnd en geplakt zodat de rug van de koe zo recht lijkt als een liniaal. Maar koeien zonder toplijn blijken minstens net zo mooi.

 • Voor Nederlandse koeienliefhebbers was er een vreemde herkenning. Nummer 291 leek sprekend op de bekende Nederlandse Sunny Boy dochter Rita 221. De gelijkenis in lengte, uier, type en haaraftekening was opvallend. Catalogus nummer 291 bleek de vijfdekalfs koe te zijn met de naam Unesco. Het is een dochter van Lonard en als grootvader had zij Sunny Boy.

 • De kampioen oudere koeien werd catalogusnummer 230 Berenice (Goldwyn x Negundo). De tribunes bij de keuring zaten bijna vol en deze show wordt tot de belangrijkste in het land gerekend. Belangrijker nog dan de nationale stamboek keuring, want de laatst genoemde wordt elk jaar in een ander departement gehouden en mist zodoende traditie en bezoekers.

 • Bij het verlaten van de beurs werden bezoekers nogmaals geattendeerd op de crisis in de varkenshouderij. In de folder werd gewezen op een betere (Europese) regulering van de varkenssector, een prijs van €1,70 per kilo voor de varkenshouder om zodoende recht te doen aan sector, dierwelzijn en milieu.

 • Na de Space was er een kleine kennismaking met de (West-)Franse melkveehouderij. De wetgeving en het quotumsysteem zorgen ervoor dat schaalvergroting lastig is. Daarom zijn er veel kleinere bedrijven tussen de 1,5 en 3,5 ton quotum. Goedkope huisvesting met veel blik en aangebouwde hokken komt nog regelmatig voor.

 • Bedrijven die kunnen en willen groeien, zetten veelal openfrontstallen van damwandprofiel neer. In de oude schuren is plaats voor stro en hooi. Gemiddeld is er veel stro voorhanden maar dit jaar is er schaarste. Door de hoge graanprijzen hadden de graantelers minder behoefte om stro te verkopen. Het direct verhakselen van het stro kon de grondkwaliteit verbeteren maar er was voer- en strotekort bij de veehouders.

 • Met name het droge voorjaar (april, mei) heeft de ruwvoederwinning beperkt. Gelukkig kwam er net op tijd regen om de mais in leven te houden. Maar het jongveerantsoen werd op veel plaatsen aangepast vanwege de tekorten en het dure voer.

 • In augustus en september was voldoende water gevallen. De groenbemesters bloeiden al en er was een mooie grassnede. Degene die echt ruwvoer te kort hadden, waren begin september al aan het maishakselen. Eind september bleek de mais goed rijp te worden met gewenste drogestofgehalte en de komende weken kan de maisoogst verder afgewerkt worden.

 • Het droge land en grasgroei is een heel ander gezicht dan in Nederland. Overigens zijn de bemestingsnormen in Frankrijk minstens net zo streng als in Nederland. Met een totale stikstofgift van 200 kilo per hectare houdt het wel op en meestal ligt de gemiddelde bemesting lager, omdat naast sloten, bronnen en andere (ruime) grenzen niet bemest mag worden.

 • Ten slotte het meest bekende beeld van de westpunt van Frankrijk. Obelix draagt er één op z’n rug, maar deze menhir van Coisbrac oogt niet minder fraai. De betekenis van Bretonse woord ‘menhir’ is grote steen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  pieter p

  De voerwagen met de stroblazer kan vaak wel tot 16 meter blazen. 6 meter is wel heel erg kortbij.
  Mooie reportage, het blijft toch een mooi land Frankrijk

 • no-profile-image

  Robert Prins

  Je hebt gelijk. Tot 16 meter kunnen die dingen wel stro blazen.

Of registreer je om te kunnen reageren.