Rundveehouderij

Foto & video 1 reactie

Officiële opening zebrapad voor koeien

Burgemeester Penninx opent eerste officiële zebrapad voor koeien in Voorst (Gld.). De openingshandeling is de aandachtstrekker van een heus dagprogramma, dat tot het Koeienfeest werd gedoopt.

Foto

 • Burgermeester Jos Penninx van gemeente Voorst (Gld.) opende op zaterdag 17 september de eerste officiële koeien-oversteekplaats van Nederland.


  Foto’s: Michel Zoeter, tekst: Bouke Poelsma

 • Het zebrapad voor koeien werd afgelopen zomer aangelegd. De koeien van melkveebedrijf Noord Empe zijn al gewend aan de oversteekplaats, die nu twee maanden in gebruik is. Doordat de veestapel nu de Noord Emperweg kan oversteken, wordt de huiskavel van het melkveebedrijf in een keer 10 hectare vergroot.

 • De officiële openingshandeling van de koeien-oversteekplaats was de aandachtstrekker van het dagprogramma. Op het Koeienfeest in Voorst was nog veel meer te doen, zo blijkt verderop in deze reportage.

 • Zo ziet het zebrapad voor koeien er van een afstandje uit. De Noord Emperweg bij Voorst is een kleine B-weg, die hoofdzakelijk gebruikt wordt voor bestemmingsverkeer.

 • Marente Hupkes is een van de initiatiefnemers van de aanleg van het zebrapad voor koeien. Samen met haar man Jaap Hupkes en Johan Hissink runt ze vof Melkveehouderij Noord Empe. Het melkveebedrijf wil zijn koeien graag weiden, maar kampte al enige tijd met het praktische probleem van een te kleine huiskavel. Met de keuze voor een zebrapad groeit de huiskavel van 7 naar 17 hectare.

 • Voordat de openingshandeling werd verricht, organiseerde Hupkes op het eigen melkveebedrijf een mini-symposium over behoud van koeien in het landschap. De aanwezige sprekers vertelden onder meer over het ontstaan van de koeien-oversteekplaats en ventileerden hun mening over het belang van weidegang. Op de foto onder meer Marente Hupkes (uiterst links) en discussieleider Carel de Vries (rechts).

 • Na afloop van het symposium werd de burgemeester met paard en wagen (koets) naar het bijzondere zebrapad gebracht. „De gemeente is enthousiast over het idee achter de oversteekplaats. De opzet wordt verder uitgedacht en geoptimaliseerd, zodat ook in andere gemeenten van dit soort zebrapaden aangelegd kunnen worden”, vertelt Hupkes.

 • De koeien stonden al (on)geduldig te wachten op de opening van de bijzondere attractie in het buitengebied.

 • Op het Koeienfeest in Voorst kwamen in totaal zo’n 600 belangstellenden af. Het verwachte aantal bezoekers lag iets hoger, zo bekent Marente Hupkes. „Het was mooi weer. Veel boeren waren aan het inkuilen. Bovendien waren er nog verschillende andere activiteiten.”

 • De aanwezige bezoekers vermaakten zich opperbest. Marente Hupkes kreeg louter positieve reacties. „We hadden een uitgebreid programma samengesteld. Er was voor iedereen wel wat te doen.”

 • Voor de camera’s van een lokale tv-zender vertelde Hupkes over het idee achter de koeien-oversteekplaats en het dagprogramma van het Koeienfeest.

 • Ook dochter Mirre (links op de foto) en vrijwilligster Emma namen deel aan het Koeienfeest, net als Adrion van Beek. Deze Brabantse koekenner informeerde de burgerbezoekers op enthousiaste wijze over de aanwezige koeien. Van Beek vertelde hen onder meer welke eigenschappen een goede koe moet hebben.

 • Kleine kinderen vermaakten zich met het springkussen…

 • … en de rodeostier.

 • Het koeienfeest werd muzikaal opgeluisterd door De Spekboeren uit Voorst.

 • Bezoekers hadden de mogelijkheid om verschillende streekproducten te kopen.

 • „De koeien maken tot dusverre goed gebruik van hun eigen zebrapad. Het is daarbij soms vermakelijk om te zien hoe automobilisten reageren op de koeien. Mijn buurvrouw zag onlangs een bestuurder uitstappen om een koe vanaf het zebrapad in de richting van het weiland te duwen”, zegt Hupkes.

  Kijk hier voor de reportage die Boerderij maakte van de aanleg van de oversteekplaats.

Eén reactie

 • no-profile-image

  Joop

  Koe- oversteekplaats Het project op zich heb ik niets op tegen maar de sponsors die hier aan mee doen om dit allemaal te financieren!!!!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.