Rundveehouderij

Foto & video 6 reacties

Nieuwe, duurzame ligboxenstal

Peter van den Bosch in Haaften (Gelderland) bouwde een nieuwe ligboxenstal. Hij investeerde veel geld in energiebesparende maatregelen. 30 september is er een open dag.

Foto

 • Peter van den Bosch (40) zit in maatschap met zijn ouders Piet (67) en Francien (65) in Haaften (Gld.). Samen hebben ze een melkveebedrijf met 66 melkkoeien, 27 stuks jongvee, 50 hectare land en een varkensbedrijf met 1.000 vleesvarkens. In 2010 bouwden ze een nieuw 3+0-ligboxenstal.

  Foto's: Herbert Wiggerman, tekst: Theo Brummelaar.

 • De nieuwe stal kostte €2.780 per dierplaats, exclusief inrichting, en is pal naast de oude stal gebouwd. De stal telt 108 ligplaatsen. Opvallend is dat Van den Bosch flink investeerde in energiebesparende maatregelen. Duurzaamheid stond centraal tijdens de stalbouw. Een hittereiniger en een voorkoeler zijn hiervan voorbeelden.

 • In de nieuwe stal zijn meerdere doorsteken. De koeien kunnen elkaar vlot passeren en snel naar de melkrobot. Aan de achterkant van de stal kunnen de dieren ook van links naar rechts lopen. Let op het vele licht in de stal.

 • Van den Bosch koos voor een melkrobot. In de oude stal molk hij in een 2x6-visgraatstal. Arbeidsgemak speelde een belangrijke rol bij de keuze voor een robot. Links van de melkrobot is al ruimte voor een tweede robot. De stal is dus op groei berekend.

 • De melkrobot is voorzien van het Crystal Lab-systeem. Dit systeem meet de elektrische geleidbaarheid van melk en doet vet- en eiwitmetingen.

 • Twee voorbeelden van energiebesparende maatregelen: links het warmteterugwinningssysteem en rechts de vacuumpomp met frequentieregelaar. Deze apparatuur staat pal naast de melkrobot. Een etage hoger bevindt zich nog een hittereiniger. Die verwarmt het water van het warmteterugwinningssysteem verder tot 95 graden. Dit water wordt gebruikt voor het spoelen van de melkrobot en de melkleidingen. Dit scheelt aanzienlijk in het stroomgebruik.

 • Het verwarmde water gaat via deze leidingen onder meer naar de melkrobot. Daar wordt de vloer vervolgens verwarmd.

 • Nog een energiebesparende maatregel: de voorkoeler.

 • In de stal zijn twee rijen met ligboxen. De eerste rij (foto) is een diepstrooiselbox gevuld met paardenmest, kalk, water en gemalen koolzaadstro. De tweede rij, aan de zijkant van de stal, telt ligboxen met pasture-matten. Daaroverheen ligt een mengsel van kalk, water en gemalen stro. Van den Bosch probeert beide ondergronden nog een tijdje uit om te kijken wat het beste uitpakt.

 • Koecomfort speelt een belangrijke rol in de nieuwe stal. In het grootste deel van de stal ligt rubber over de roosters. Let ook op de blauwe stappenteller. Die kan de tochtigheid waarnemen en wordt herkend door de melkrobot. De melkveehouder hoopt dat hij met behulp van de stappenteller de tussenkalftijd naar beneden kan krijgen.

 • De uitloop achter de melkrobot is voorzien van een klauwbesproeier. Van den Bosch wilde dat liever dan een voetenbad.

 • Achterin de ligboxenstal staat een weidebox, want de koeien lopen het grootste deel van het jaar buiten. Links van de box hangt één van de twee automatische koeborstels aan de muur.

 • Achter de melkrobot bevindt zich een strohok. Dat is met 6,5 bij 10 meter ruim bemeten.

 • Het dak van de stal is volledig geïsoleerd. Rechts van de 2 meter brede lichtstraat hangen hoogfrequentielampen. Die besparen energie.

 • De stal is voorzien van ventilatiegordijnen. Bovenop het dak bevindt zich een weerstation.

 • In de stal hangen meerdere temperatuurvoelers. Die geven informatie door aan het weerstation. Vervolgens wordt het juiste stalklimaat bepaald.

 • De nieuwe stal is pal naast de oude gebouwd. Het hoogteverschil springt direct in het oog.

  Maatschap Van den Bosch houdt 30 september 2011 een open dag.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  tukkerdairies iowa USA

  Nu nog goeie koeien, en dan red je het vast wel.

 • no-profile-image

  Bert

  Mooie stal met handige energiebesparende maatregelen! @TukkerDairies: Niet iedereen heeft/wil kruislingen.

  Gr. Bert

 • no-profile-image

  tukkerdairies iowa USA

  Beste bert waren het maar kruislingen in dit geval. Maar daar gaat het nu even niet om. Wat ik even probeer uit te leggen is dat de koeien de stal wel moeten terug verdienen. Onthoud goed keep it simpel en goedkoop want dit gaat ook bij julie daar zeker gelden in de toekomst.p.s. Eerste 20 fleckies vaarzen aan de melk worden wel even op 22.660 pounds voorspeld bij 305 dagen. Dat zie ik deze dames op de foto,s nog niet doen. Verder wil ik er geen discussie van maken tot slot moet iedereen gelukkig zijn met wat hij heeft...Tukkerdairies USA

 • no-profile-image

  boerke

  tukkerdairies, zeur niet. Mooie stal. Daar ging deze reportage over.

 • no-profile-image

  tukkerdairies iowa USA

  Sorry ik zal niet meer zeuren.

 • no-profile-image

  bert

  Peter heeft boven gemiddeld goede koeien !
  Als hij op 66 koeien maar 27 stuks jongvee heeft en ik ervan uitga dat hij geen vee aankoopt heeft hij per jaar maar 13 of 14 nieuwe vaarzen aan de melk dus een vervangings percentage van 20% dat is heel netjes, niet iedereen krijgt dit voor elkaar.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.