Rundveehouderij

Foto & video

Moderne melktechniek

Moderne melksystemen kunnen veel meer dan alleen melken. Kies bij nieuwkoop de juiste opties. Die bieden waardevolle ondersteuning bij de bedrijfsvoering.

Foto

 • “Melken is niet moeilijker geworden, wel anders’’, aldus Peter Huijsmans van Stichting KOM. Deze stichting waarborgt de Kwaliteitszorg Onderhoud Melkinstallaties. De basis van een melkinstallatie is nog steeds hetzelfde: een vacuümpomp, regulateur voor het regelen van een stabiel vacuüm, een pulsator en een melkklauw met bekers en tepelvoeringen. Wel is de techniek geavanceerder dan 20 jaar geleden en is het mogelijk details te meten als geleidbaarheid van de melk of de dagelijkse hormoonhuishouding. Daarnaast is energiebesparing, vergroten van arbeidsgemak of automatisering toepasbaar en aan de orde van de dag.  Tekst: Monica van der Hall, foto’s: Ronald Hissink

 • Door de vele mogelijkheden en vaak grote veranderingen bij (nieuw-)bouw is het lastig voor een veehouder om in te schatten welke technieken aansluiten bij de bedrijfsvoering, aldus Manny van Wijngeren, distributeur van DeLaval melktechniek. Een in hoogte verstelbare vloer van €8.000, automatisch spraysysteem van €800, opdrijfhek van €6.000 of een computerprogramma dat voer-/melk- en overige gegevens koppelt à €4.000 kunnen een uitkomst bieden in management.

 • De bedrijven waar tijdens het melken geen tijd is om koeien te analyseren, zijn zelfs afhankelijk van meetapparatuur en analyseprogramma’s, aldus Anton Gosselink, specialist melktechniek bij de Gezondheidsdienst voor Dieren. Bedrijven die technieken aanschaffen maar er vervolgens geen gebruik van maken, zoals bij het niet gebruiken van een spraysysteem maar handmatig dippen, verspillen zo al €800. Daarnaast kost de extra arbeid die van te voren niet is ingecalculeerd, extra tijd en daarmee geld. De benodigde extra arbeid voor handmatig dippen kan al gauw oplopen naar 15 à 20 minuten per dag.

 • Om de juiste keuze te maken bij aanschaf of verbetering van de melkmachine of techniek zijn hier een aantal tips.

  1. Werk mee bij een collega tijdens het melken. Door ervaring op te doen met technieken vallen kleine details op die van grote invloed zijn. Aanschaf van hulpmiddelen kunnen bijdragen aan de kwaliteit van het melken of een nutteloze investering wanneer ze niet gebruikt worden.


  2. Richt keuze op arbeidsgemak. Met meerdere melkers is een in hoogte verstelbare vloer een goede investering. Wat is de fijnste looplijn, waar de knoppen te hangen voor de bediening van de hekken en welke melkklauwen werken het meest comfortabel. Dit draagt bij aan een constante melkkwaliteit.

  3. Voorkom problemen met koeverkeer.Zorg voor voldoende ruimte om gedrang te voorkomen, kies een opdrijfhek voor snelheid van het melkproces en kies bewust waar hekken en plaatsen voor koeien zijn. Dat geldt zowel in de wachtruimte als de draai in de melkstal. Hierdoor is er meer rust in de veestapel en een betere uier-, klauw- en algemene gezondheid.


 • Gericht werken is goud waard. Voorkom aanschaf van apparatuur die niet nodig is. Denk goed na over de werkdruk bij de bouw van een stal. De techniek kan veel dieren tegelijk melken, maar of de productie daar ook van vooruit gaat is per bedrijf verschillend. Zoek dus naar technieken en bedrijfsvoering die bij het bedrijf passen en verhoog zo het rendement.

Of registreer je om te kunnen reageren.