Rundveehouderij

Foto & video

Met je koe door de ring

Vind jij een koeienkeuring leuk, maar weet je niet hoe het werkt? Kinderboerderij neemt je mee naar een keuring.

Foto

 • Er zijn veel verschillende klassen waaraan je kunt meedoen. Stierkalveren (mannetjes ) en vaarskalveren (vrouwtjes) worden apart gekeurd. Bij melkkoeien doen alleen de vaarskalveren mee. Je wordt ook ingedeeld naar leeftijd van je kalf.

  Foto's: Henk Riswick, tekst: Monica van der Hall.

 • Jongens en meisjes doen door elkaar mee. Dus niet zoals bij veel sporten (voetbal, hockey of volleybal) waarbij jongens en meisjes in aparte teams spelen.

 • Voor je naar de keuring gaat, moet er heel veel gebeuren. Op de keuring wil je natuurlijk dat jouw dier er supermooi uitziet. Daarom moet je hem voor die tijd wassen. Dat doe je met zeepsop en een grote spons. Deze meiden hebben goed hun best gedaan, kijk maar hoe stralend wit de dieren op de foto zijn.

 • De kalfjes krijgen een halster om. Met een touw leid je het kalfje door de ring. De ring is een rondje met hekken eromheen, hierin lopen de deelnemers. De jury staat meestal in het midden en beoordeelt alle deelnemers.

 • Iedere deelnemer moet speciale kleding aan. Met een witte broek, witte blouse en een nette sjaal of stropdas maak je echt indruk op de jury.

 • De jury kijkt goed naar het kalfje als het stil staat. Dan kunnen de juryleden goed zien hoe het dier zijn benen neerzet en of de rug recht is. Heb je wel goed geoefend met je kalfje? Want sommige dieren staan echt niet braaf uit zichzelf stil. Oefen je veel en goed, dan kun je je kalf alles leren. Dus ook om perfect stil te staan.

 • Hier zie je hoe het lopen door de ring gaat. De leider gaat voor het kalfje en houd het touw vast. Achter het kalf loopt meestal een hulpje mee om het dier vooruit te drijven.

 • Hier krijgt een winnaar zijn prijs van de burgemeester. Dat is een hele eer!

 • Deze twee geluksvogels zijn kampioen en werden zelfs geïnterviewd door SBS6. Heb jij ze ook gezien op televisie?

Of registreer je om te kunnen reageren.