Rundveehouderij

Foto & video 1679 x bekeken 1 reactie

Koeverkeer met prikkels

Verkopers gebruiken het welzijnsaspect vaak ten onrechte om klanten te overtuigen. Hierdoor is een negatief imago van hekken en selectiepoorten ontstaan.

Foto

 • Verkopers gebruiken het welzijnsaspect vaak ten onrechte om klanten te overtuigen. Hierdoor is een negatief imago van hekken en selectiepoorten ontstaan. Bij geen enkele robot en bijbehorend koeverkeersysteem komt dierenwelzijn in het gedrang. Hoewel dierenwelzijn lastig meetbaar is, maar de welbekende vijf vrijheden:


  · vrij van honger en dorst


  · vrij van lichamelijk en thermaal ongemak


  · vrij van pijn, verwondingen en ziekten


  · vrij van angst en chronische ziekten


  · vrij om natuurlijk gedrag te vertonen


  worden bij alle systemen nagestreefd.


  Tekst: Monica van der Hall, foto’s: Hans Prinsen, Henk Riswick

 • De twee systemen zijn: vrij en gestuurd koeverkeer. Bij vrij koeverkeer ondervindt een dier geen sturing in het dagelijkse ritme en daarmee ook niet op de prestaties.
  Bij koeverkeer met ‘voorrangsregels’ scheiden hekken in de stal verschillende delen. Onder gestuurd koeverkeer vallen verschillende methodes, als Feed First of Semivrij.

 • Een systeem met voorrangsregels is niet gebaseerd op een doolhof met hekjes die iedere koe dwingen wat zij de hele dag doet. Systemen bootsen het natuurlijke gedrag na, met daarin prikkels om dieren te lokken en sturing om een ritme in routing te stimuleren.

 • Discussie laait op of het arbeidsgemak van de veehouder, dat daarmee wil sturen op de weg die een koe aflegt, wel of niet een belemmering is voor dierenwelzijn. Sommige veehouders met een systeem van vrij koeverkeer sturen dieren handmatig. Bijna iedere traditionele melkstal heeft een opdrijf- of sturingssysteem dat de dieren naar de melkstal loodst. Daarbij verschilt de visie achter de gestuurde concepten op welk onderdeel gestuurd wordt.

 • Een proef van DeLaval uit 2007 laat het financieel voordeel zien van het terugdringen van het aantal attentiekoeien dat handmatig naar de melkrobot gehaald wordt. Feed First-bedrijven halen iedere 24 uur gemiddeld 4,85 koeien, tegen 14,5 bij vrij koeverkeer. Per jaar komen de totale kosten aan arbeid voor koeien halen uit op: vrij koeverkeer €3.321 en Feed First €1.911. Kosten voor smartgate en selectie zijn per jaar €825, over 10 jaar. Per jaar is de winst met Feed First alleen al op arbeid dus €1.086.

 • Jan Karel Seinhorst is ervaren met een koeverkeersysteem waarbij een selectiepoort koeien stuurt naar een grote wachtruimte om gemolken te worden. Aan deze ruimte besteedde hij speciale aandacht, want stress onder de dieren door rangordegevechten vind Seinhorst onwenselijk. De selectiepoort is volgens de veehouder een duidelijke stimulans voor de koeien: “Zij vergissen zich niet door bij de robot te gaan wachten als het nog geen tijd is om te melken.’’


 • Wilt u weten welk systeem van koeverkeer bij u past? Vul dan de checklist in en bekijk het resultaat.

  Bekijk hier de volledige checklist


Eén reactie

 • no-profile-image

  Luna

  Wat koud en kil zo'n stal voor onze mededieren, dieren waar nu menig mens van leeft!
  Laat ze van buiten naar binnen kunnen lopen wanneer ze dat zelf willen, als je dieren houdt om van te leven ben er dan goed voor!

Of registreer je om te kunnen reageren.