Rundveehouderij

Foto & video 5296 x bekeken 3 reacties

Eerste ervaring met Flexistal

De Flexistal is een handige openfrontstal voor kalveren tot vier maanden oud. Jan en Sigrid Bron kochten zes afdelingen van ontwikkelaar Alpuro Breeding. Handige jongens kunnen de stal zelf opbouwen.

Foto

 • Jan en Sigrid Bron hebben een jongveeopfokbedrijf in Oosterstreek (Fr.). Voor de stalling van de jongste kalveren op stro kochten ze als een van de eersten een Flexistal bij Alpuro Breeding. Vrijdag 30 september is er een open dag.

  Foto’s: Penn Communicatie, tekst: Rob Hoefman

 • Gemiddeld verblijven er 330 stuks jongvee op dit bedrijf. Die zijn afkomstig van vijf veehouders. Bijzonder is dat alle dieren hier afkalven voor ze teruggaan naar de melkveehouders. De geboren kalveren zijn eigendom van maatschap Bron.

 • De Flexistal ziet er uit als een soort fietsenstalling. Toch heeft Alpuro goed nagedacht over dit systeem. De stal is snel te bouwen. Zes afdelingen zijn in circa anderhalve dag op te zetten. Uitbreiding na verloop van tijd is heel gemakkelijk.

 • Alle afdelingen zijn 5 meter diep en 2,5 meter breed. De achterste ruimte is met kunststofdichte wanden afgeschermd en biedt een heerlijke ligplaats voor de kalveren. Volgens Alpuro kunnen in iedere afdeling acht dieren.

 • De stal is aan drie zijden dicht. De open zijde moet bij voorkeur niet op de windzijde staan. Alpuro ziet de Flexistal met de opening het liefst richting een bestaande stal of berging. Dan kan er geen wind inslaan. Bij opfokker Bron staat de open zijde richting het Zuidoosten.

 • De Flexistal is op klinkers, betonplaten of gestort beton te plaatsen. Het laatste heeft de voorkeur. De standpalen worden met bouten aan de vloer verankerd. Per hokafscheiding staan drie standpalen.

 • Bron stortte een giergootje onder de voerbakken. De betonvloer loopt dan ook 1 procent naar voren af. Via twee afvoerputjes en leidingen komt de geringe hoeveelheid vocht terecht in een mengmestkelder.

 • Ondanks dat de vloer op afschot naar voren ligt, stortte Bron aan de achterzijde een betonrandje van 10 centimeter hoog. Zo weet hij zeker dat er geen gier in het oppervlaktewater terechtkomt.

 • Twee hekken van 2,5 meter lang scheiden de afdelingen. Zowel het voorste als achterste hek kan draaien. Met handige sluitingen kan ieder hek zo gemakkelijk dwarsgezet worden.

 • Wanneer kalveren onthoornd moeten worden of wanneer de veehouder het voorste gedeelte wil uitmesten, kan hij de kalveren gemakkelijk achterin opsluiten. Een optie is om aan de zijkanten deuren te maken, zodat een bobcat of minishovel dwars door de afdeling kan rijden.

 • Wanneer de kalveren ouder worden en één afdeling net te krap is, kan de veehouder overwegen om die groep een halve afdeling erbij te geven. Alpuro ziet ook mogelijkheden om in één afdeling de drinkautomaat te zetten en links en rechts ervan twee groepen kalveren. Zo is de stal flexibel in te richten.

 • In iedere afscheiding tussen twee afdelingen zit een drinkbakje. Gezien het open karakter van de stal is een rondpompsysteem aan te bevelen. Het dak en de zij- en achterwand bestaan uit geïsoleerde profielplaten.

 • De voerhekken zijn naar beide zijden te draaien. Dan moet de veehouder wel eerst de voertrog eraf tillen. De hekken zijn op vier verschillende hoogtes te plaatsen. Ook de nekbuis is instelbaar.

 • Met een bobcat of minishovel zijn de strohokken gemakkelijk uit te mesten. Om zo min mogelijk met mest over het erf te rijden, bouwde familie Bron een nieuwe mestopslag direct naast de stal.

 • Bijstrooien moet over het voerhek, of de veehouder moet ervoor kiezen in het midden één afdeling leeg te laten en bijvoorbeeld voor stro-opslag te gebruiken. Met de bobcat is eenvoudig in te strooien.

 • Twee keer per dag maakt Sigrid Bron ruim 100 liter kunstmelk klaar in een mengcontainer. Volgens een strak schema tapt ze per hok de juiste hoeveelheid liters. Binnen een half uur verstrekt ze zo 30 kalveren melk.

 • De melk giet ze in een milkbar, een voorraadvat met zes spenen. Vorig jaar verdween de drinkautomaat. De opfokkers zien dat de kalveren aan de milkbar 10 tot 20 procent harder groeien.

 • Groot voordeel van de milkbar is dat de veehouder vroegtijdig ziet wanneer een kalf iets mankeert. De dieren moeten direct fel reageren om voldoende melk te krijgen. Door het vroege signaal zijn er minder ziekteproblemen, ervaren Jan en Sigrid Bron.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Vlies

  Mooie foto,s..
  Voor op de bobcat mist er alleen nog een klem..Dan is het compleet.
  Ps intertechno in apeldoorn verkoopt ook nieuwe machienes en aanbouwdelen.

 • no-profile-image

  pieter p

  Met een klem erop kun je een complete baal van 400kg zo meenemen.

 • no-profile-image

  wilco

  Hallo Jan en Sigrid.
  Ziet er goed uit ,We komen snel kijken.

  groet Wilco en Carla

Of registreer je om te kunnen reageren.