Rundveehouderij

Foto & video

Boogstal trotseert weer en wind

Gjalt en Jacqueline Mulder in Lippenhuizen (Fr.) werken nu een jaar in hun boogstal met vrije overspanning. Boerderij.nl volgde de stalbouw in 2010 op de voet en was benieuwd naar de huidige stand van zaken.

Foto

 • Gjalt (41) en Jacqueline (40) Mulder melken in Lippenhuizen (Fr.) met 65 koeien een quotum van 625.000 kilo melk vol. In 2010 bouwden ze een boogstal met vrije overspanning. Ze werken nu een jaar in deze zogenoemde FleXhal. Dat bevalt hen prima. „Het gaat boven verwachting goed. Het was ook een mooi avontuur om deze stal te bouwen. We zouden het zo weer doen.”
  Foto’s: Penn Communicatie, tekst: Bouke Poelsma

 • „Onbekend maakt onbemind. In het gros van de Nederlandse gemeenten zijn ronde bouwvormen niet toegestaan. Wanneer je een vergelijkbare stal wilt bouwen, moet je een traject in met de gemeente”, vertelt Gjalt Mulder. De Friese melkveehouder verbaast zich erover dat de boogstal nog niet wordt gezien als volwaardig alternatief voor andere statypes. „Men lijkt er niet voor open te staan. Ik heb hier bijvoorbeeld nog nooit beleidsmakers uit andere gemeenten gezien.”

 • Meteen al in het eerste jaar moest de stal veel extreme weertypes trotseren. Dat verliep zonder noemenswaardige problemen. „’s Zomers is het lekker koel en ’s winters is het warm genoeg.” Mulder vreesde met name de koude winter. „We werken met een ouderwets drinksysteem, met ondergrondse lagedrukleidingen. Gelukkig zijn die niet bevroren geweest.”

 • Een groot, stevig doek vormt het dak van de stal. Dit doek bestaat uit drielaags geweven polyethyleen. Het emissiepunt van de stal zit in de nok, op 11 meter hoogte. Een rookproef wees ook uit dat er naar boven wordt geventileerd.

 • Een overzichtsfoto in de stal. Gjalt en Jacqueline Mulder zijn fervente weiders. Voorgaande jaren stuurden ze hun koeien al vroeg in het seizoen naar buiten. Het was vaak al snel te warm in de stal. Nu is die noodzaak er niet meer. De Mulders denken er aan om in de toekomst hun koeien ’s nachts binnen te houden. „Strengere mestwetgeving dwingt ons er toe om hierover na te denken”, stelt Mulder.

 • Een flink deel van de stal wordt nu gebruikt als opslagruimte. Er is voldoende capaciteit om in deze stal door te groeien. In de toekomst kunnen de melkveehouders nog een dubbele rij ligboxen plaatsen.

 • In het voorste gedeelte van de stal heeft Mulder een afkalfbox geplaatst.

 • Ook zijn er paardenboxen geplaatst. De Mulders denken nog na over de verdere invulling van het ‘vrije’ gedeelte in de stal. „We weten in ieder geval dat er ruimte is voor een 24-stands binnenmelker”, zegt Mulder, om daar meteen aan toe te voegen: „Wat overigens niet wil zeggen dat die er komt. Wij zijn geen echte groeiers.”

 • De Mulders volgen ‘het fenomeen’ vrijloopstal op de voet. „Wij kunnen onze stal ook op die manier inrichten. Die vrijheid hebben we.”

 • De melkput werd in 1975 gebouwd. Toen was het nog een 2x4. „Destijds is in het framework al rekening gehouden met een grotere capaciteit. In 2001 hebben we er een 2x5 van gemaakt. Dit jaar wordt het een 2x6”, vertelt Mulder, die in de nieuwe huisvesting geen noemenswaardige veranderingen zag in de melkgift van zijn veestapel.

 • De melkveehouder wil in de nabije toekomst graag een nieuw voerhek in de stal. Met de komst van dat voerhek gunt hij zijn koeien op de roosters ook meer ruimte. Het voerpad wordt dan namelijk een halve meter smaller. „Van 5 meter gaan we dan naar 4,5 meter. De roostervloer wordt dan 3,25 meter breed.” Op de foto is duidelijk zichtbaar dat er nog ruimte is om het voerhek 0,5 meter naar voren te halen.

 • De boogstal werd gebouwd over de bestaande onderbouw van de voormalige ligboxenstal. Desondanks zijn Gjalt en Jacqueline de ‘oude’ stal echter al bijna vergeten. „Zo veel licht en ruimte, het is een wereld van verschil.”

 • Al snel merkte Gjalt Mulder dat sommige koeien regelmatig onder de boxen doorkropen. Met de kniebomen gebeurt dat niet meer. „De kniebomen voldoen uitstekend. Het is beter voor de koeien en voor het ligbed.”

 • Een klein constructiefoutje in de nok van de stal werd snel verholpen. Aan de achterzijde van de stal raakten het linker en het rechter gedeelte van het dak los. Er moest een hoogwerker aan te pas komen om het kleine scheurtje te reparen. Dat was binnen tien minuten gepiept.

 • De ventilatienok is 40 centimeter breed. Achteraf had dit wel wat smaller kunnen zijn, stelt Gjalt Mulder. Door enkele fikse regenbuien kwam er op sommige momenten namelijk flink wat water binnen. „De breedte van de ventilatienok is afhankelijk van de stalbreedte. De stal is 25 meter breed. Voor een meter stalbreedte reken je in de nok gemakshalve een centimeter ventilatieruimte. 30 tot 35 centimeter was dus ook ruim voldoende geweest.”

 • In de stal hangen vier Powerstar Daylight-lampen (400 watt) van Osram. Ze zijn bevestigd aan de stalen spanten en schijnen omhoog richting het doek. Via de witte binnenzijde van het doek weerkaatst het licht de stal in. Zo wordt geen licht naar de buren uitgestraald. Drie tl-lampen zorgen voor de nachtverlichting in de stal.

 • Nu de stalbouw achter de rug is, hebben de Mulders tijd voor de puntjes op de i. Zo hebben ze een mooie pergola gemaakt.

 • Niet alleen koeien hebben het naar hun zin in de boogstal.
  Boerderij.nl volgde de bouw van de boogstal van de Mulders vorig jaar op de voet. Zie onderstaande reportages.
  Eerst FleXhal in ons land
  Doek over de boog gespannen
  Bouw FleXhal-ligboxenstal afgerond

Of registreer je om te kunnen reageren.