Rundveehouderij

Foto & video 24 reacties

Tot 2022 doormelken met 65 koeien

Frans Jans en Petra Jans-Van Uden in Balgoij blijven tot 2022 circa 65 koeien melken en halen daarmee een stabiel inkomen. Dat blijkt uit een bedrijfsplan. Ze investeren niet in groei, maar in koecomfort.

Foto

 • Frans Jans (49) en Petra Jans-Van Uden (48) hebben op hun bedrijf in Balgoij (Gld.) geen opvolger. Groeien of investeren in een melkrobot zien ze daarom niet zitten. DLV Rundvee Advies becijferde dat ze door optimaliseren met 65 koeien tot 2022 hun inkomen op peil houden. De ligboxenstal is gerenoveerd om de koeien meer comfort te geven. De volgende stap is het bouwen van een potstal voor de droge koeien.

  Foto's: Bart Nijs Fotografie, tekst: Janet Beekman.

 • De ligboxenstal is gebouwd in 1983, toen Frans op het bedrijf kwam. Achter de stal staat de jongveestal, gebouwd in 2004. Helemaal rechts de woning van de melkveehouders. Tot 1983 stonden in het achterhuis de melkkoeien, aangebonden op de grupstal. Nu huisvest het de kalveren tot vier maanden.

 • Frans en Petra zijn boeren in hart en nieren. „Ik geniet ervan als de melkglazen vollopen. Dat doet me iets”, zegt Frans. De productie ligt op 10.000 kilo met 4,06 % vet en 3,50 % eiwit. Tijdens het melken neemt hij de tijd om rustig de koeien te observeren. Petra: „Je ziet dan snel of een koe ziek is. Met een melkrobot moet je dat uit de lijsten aflezen.” De melkstal is in 2005 gerenoveerd en kan nog een tijd mee.

 • Door geleidelijke groei in aantal koeien was de laatste jaren de stal te vol. De koeien werden te groot voor de oude stalinrichting. De algehele weerstand was te laag, de dieren hadden veel dikke hakken. De melkveehouders hebben 40.000 kilo melkquotum verkocht. Dat scheelt vier koeien in de stal. In mei en juni is de stal zodanig gerenoveerd dat extra ruimte is gewonnen. Door meer rust, lucht en ruimte in de stal hopen ze de diergezondheidskosten te verlagen met 0,5 cent per 100 kilo melk.

 • In 2002 kwamen de koeien permanent op stal. De huiskavel is 10 hectare en de overige 14 hectare liggen verspreid over vier plaatsen; niet ideaal voor weidegang. De ventilatieopeningen in de zijmuren zijn toen vergroot. Ondanks dat waren er veel gevallen van mastitis. Drie grote ventilatoren verholpen dat probleem.

 • Het stalklimaat is nu verder verbeterd door de lichtkoepel in de nok te vervangen door een open nok.

 • De ligboxen langs de muren zijn nu ruimer doordat het binnenblad van de spouwmuur is weggebroken. De koeien hebben daardoor 17 centimeter meer ruimte voor hun kop. Daardoor gaan ze verder in de boxen liggen.

 • Een knieboom van pvc voorkomt dat de dieren té ver naar voren gaan liggen en de boxen vervuilen. De gekartelde schoftboom is ook nieuw. De grote dieren passen hier beter onder dan onder de rechte schoftboom die er eerst zat. Ook liggen er nieuwe koematrassen in de boxen. „De koeien merken het verschil”, zegt Frans. „Toen de eerste rij boxen was aangepast, waren die ’s avonds meteen allemaal bezet.”

 • Aan weerskanten van de voergang is het nieuwe voerhek 30 centimeter naar binnen geplaatst. Aan de kant van de roosters is nog te zien waar het oude voerhek stond.

 • De afstand tussen het voerhek en de ligboxen is nu 3 meter. Dat was 2,70 meter. „Bij nieuwbouw wordt nu 4 meter aangehouden”, weet Frans. „Daarvoor hebben we geen ruimte. Die 3 meter is voor ons al een hele verbetering. De koeien kunnen nu veel gemakkelijker tussen het voerhek en de ligboxen langslopen en elkaar passeren. Dat scheelt onrust.”

 • Ook is vrije loopruimte gewonnen door de krachtvoerboxen te verplaatsen naar de voergang. Die is daardoor nu iets korter. Geen probleem, want er blijven genoeg vreetplekken over. Door het verkopen van quotum is het aantal dieren in de stal afgenomen.

 • Door verplaatsing van de krachtvoerboxen is ruimte ontstaan voor een koeborstel. Die hadden de koeien nog niet. „Ze staan er vaak onder”, zegt Frans met een lach.

 • Aan de jongveestal wordt nog een potstal gebouwd. De jongveestal heeft links een voergang, rechts staan het jongvee en de droge koeien op roosters. Bij de bouw van de schuur, in 2004, is al rekening gehouden met een uitbreiding, links van de voergang. De spanten zijn erop berekend, de muur van damwand wordt hergebruikt. De uitbreiding wordt 5,5 meter breed en 20 meter lang. De vloer van de potstal komt 45 centimeter onder maaiveld.

 • De jongveestal vanaf de achterkant. Rechts komt de potstal voor droge koeien en net afgekalfde koeien. Door het vlakke afkalfpatroon staan er gemiddeld tien koeien. De verwachting is dat de koeien gemakkelijker afkalven door de comfortabele ondergrond en de bewegingsruimte. De net afgekalfde koeien kan Frans hier ook extra in de gaten houden en aangepast voeren. Via een nog te bouwen gang tussen de potstal en de ligboxenstal kunnen de afgekalfde koeien naar de melkstal.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  reindert

  Eindelijk een normale rapportage van een gewoon bedrijf. Geen poespas. Ik wens deze mensen veel succes

 • no-profile-image

  boerke

  Hier word ik als koeienboer én ondernemer blij van. Als je het hebt over verantwoord produceren ! Iets doen waar je gevoelsmatig achterstaat, op een economisch verantwoorde manier !
  Veel succes en plezier !

 • no-profile-image

  Koeienboer

  Leuke reportage.

  Prima aanpassingen van oudere stal.
  Jammer dat dak niet geisoleerd is, scheelt enorm in warmte.

 • no-profile-image

  Pipo3

  Idd, eindelijk een normale reportage van een normaal bedrijf met normale mensen! Hier kunnen veel (ongelukkige) groeiers met schouder- en rugklachten een voorbeeld aan nemen!

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Ik kan me volledig aansluiten bij voorgaande reacties. Dit soort reportages zouden er veel meer moeten komen.

 • no-profile-image

  eerlijk

  Kijk een toekomstbedrijf zonder veel schuld heeft toekomst.....Jammer dat het geen mrij bedrijf is maar wel zeer net bedrijf om te zien zonder geld van buiten af...Groot en dan dood is mijn mening nog steeds en aan de grote van de tank is de schuld meestal af te lezen niet de winst....

 • no-profile-image

  teunis

  Zo kan het ook nog,ik dacht dat de boer alleen maar moest groeien om de kost teverdienen.hier is verkocht.ziet er zeer netjes uit.als daar je biefstuk op de srtaat valt kun je hem gewoon weer opeten.sukses met de jaren die jullie nog tegaan hebben.voorbeeld bedrijf.alleen jammer dat ze niet buiten komen.

  groet teunis

 • no-profile-image

  harold jansen

  zeer mooi bedrijfje, alleen de vraag. rond komen van 65 koeien ? dan moet je tog een zuinig mens zijn.

 • no-profile-image

  boerke

  Harold Jansen uit Egchel, het is geen bedrijfje maar een volwaardig bedrijf, waarmee het goed mogelijk is om een goede boterham te verdienen. Daarvoor hoef je geen zuinig mens te zijn. (Cursus nederlands schrijven hoeven zij in ieder geval niet te volgen)

 • no-profile-image

  henk

  Harold jansen uit egchel zou je me even voor kunnen rekenen waarom dit bedrijf minder zou overhouden als een bedrijf met laat ik zeggen 165 koeien....Tja dat word lastig he!!

 • no-profile-image

  jan

  hey henkie uit overloon en keutelboerke uit brabant. ik ben het volkomen met harold eens. 65 koeien, en rijk worden droom lekker verder. keutelboertjes zijn jullie. de hele middag op bed liggen is niks voor een echte boer.

 • no-profile-image

  Vera

  @Jan in Duitsland. Wat een belachelijke reactie. Waar staat dat de familie uit de reportage 'rijk worden' als motto heeft. In de intro staat duidelijk: stabiel inkomen! Gelukkig dat er nog mensen (en boeren) zijn, die niet alleen maar denken aan: meer, meer en nog meer! Plezier hebben in je werk, een boterham verdienen, en er gezond bij blijven, daar gaat het om. Het is een mooie reportage!

 • no-profile-image

  Vlies

  Wat een rare reactie,s
  Geef deze fam maar een pluimpje,hoe netjes en schoon het allemaal is.
  Nee dat ziet niemand en zeker de grote boeren onder ons niet ( oke niet iedereen over een kam scheren...)
  Veel succes .

 • no-profile-image

  wie het laatst lacht

  Ben benieuw hoe het de melkveebedrijven vergaat die nu hoge qoutumkosten hebben en in 2015 hoge voer/mestkosten en personeel te kort hebben.

 • no-profile-image

  F VDKasseien

  Het zijn die boeren die altijd maar uitbreiden en veel overproductie creëren, die de stiel kapot maken, en ook de prijsvorming van een product. Dus dit is een schitterend bedrijf

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Mooi bedrijf, en economisch gezien steekt het veel bedrijven met nieuwe stallen, die " klaar voor de toekomst" zouden zijn naar de kroon. Dit bedrijf kan tegenslagen probleemloos opvangen en straks uit de cash flow doorgroeien als dat nodig zou zijn. Veel grote "ondernemers" zouden er jaloers op zijn. Zoals vorige week in Boerderij viel te lezen komen velen immers niet verder dan jaarlijks de rente van de financiering betalen, aflossen is er nauwelijks bij. Oftewel de toekomstige loonslaven van de bank die het schouderklopje van hun "adviseurs"niet altijd op de juiste waarde wisten in te schatten. De banken en adviesbureaus weten in ieder geval zeker dat ze tot 2022 veel geld verdienen, maar niet aan het bedrijf uit deze rapportage. Die houdt de centjes in eigen zak zoals het hoort. Succes luitjes.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Ik wordt vrolijk van zo'n reportage. Dit is een ondernemer die een eigen visie heeft en daar naar handelt. Als je grond gebonden bent, een lage financiering en technische goed draaien dan red je het heel lang. Mensen die nu grote stallen in NL bouwen die kunnen niet rekenen. Je kunt beter je geld goed beleggen in onroerend goed (landbouwgrond ergens op de wereld) dan in NL als een gek gaan melken. Melkveehouders in NL melken alleen voor de grond eigenaren en EX NL melkveehouders. Maar zeker niet voor zich zelf. PS. Ik kan die opmerking van een jan uit Duitsland niet begrijpen want hij weet als inwoner van Duitsland met kennis van de melkveehouderij dat totale kostprijs ten opzichte van opbrengst in NL helemaal uit het verband is en dat je daardoor beter minder dan meer kunt melken.

 • no-profile-image

  doe maar gewoon

  het is een verwachting, en je hoeft jezelf niet beter te voelen als een ander, dat is wel heel arrogant. veel staan graag in de krant, en hoe vaak zie je niet dat veel van deze bedrijven na een tijdje er niet meer zijn. ieder moet op zijn eigen manier boeren, en je moet respekt hebben voor iedere boer die op zijn eigen manier boert. ieder moet zijn eigen boontjes doppen, en alleen de beste boeren blijven over.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Ik heb de reportage nog een keer door gekeken nadat ik mijn reactie gegeven had. En nu heb ik nog meer respect. Ik heb meerdere bedrijven in Duitsland overgenomen van mensen rond de 50 die geen opvolger hadden. Die wilden niet meer verder. Deze mensen kunnen stoppen als zij willen. Toch gaan zij door. Hoe kan dan iemand zo dom zijn om te zeggen dat zij geen echte boeren zijn. Dit zijn echte liefhebbers van naar mijn mening het mooiste beroep wat er is. Jan denk eerst na voor dat je iets schrijft!

 • no-profile-image

  boer zonder

  ieder zit in een andere situatie. als je al in 83 boer was, zit je hoogst waarschijnlijk niet zo zwaar, vooral als je ook nog voor een habbekrats de boerderij over kunt nemen. jonge boeren met weinig eigen vermogen, die kort geleden boer werden, kunnen niet van 65 koeien leven, vooral als deze ook nog voor vrije verkoopwaarde moesten kopen. je kent een ander z,n financiele situatie niet, en er zijn boeren met 60 koeien die goed boeren, maar ook die slecht boeren, zo zijn er ook boeren met 140 koeien die goed boeren, en ook die slecht boeren. kortom, respekt voor iedere boer.

 • no-profile-image

  zegt allemaal

  slagen hangt van veel dingen af...............A uitgangssituatie ( start )....
  ..................B ondernemersschap............
  .................C markt ( melk vlees kr.voer)
  .................D inzet ( op stap of werken)
  .................E welk jaar begonnen ...........
  .................f vak in vingers of niet...........

  zo zijn er nog veel meer dingen die bepalen of je slaagt of niet. ik heb de belangrijkste opgenoemd.

 • no-profile-image

  boerXY

  kan er iemand mij voorrekenen hoe het rente saldo van 40100 naar 9200 euro kan dalen in 11 jaar. Als hij in 11 jaar 330000 euro aflost met 5% rente dan is dat een daling van 16500 euro rente en geen 31000. ??

 • no-profile-image

  boer met de pet

  wat een bla bla allemaal !!!!!!!!!!!frans en petra ziet er gelikt uit succes met goed overwogen (vooral door gaan)

 • Willem1962

  Leuke fotoreportage en dit is een bedrijf welke ik altijd als voorbeeld neem kwa aantallen koeien. Prachtig. Waarom groot als je ook met een bedrijf van deze maat rond kunt komen? Groot betekent niet altijd goed! Groot betekend vaak een grote schuld bij de plaatselijke bank waarvan de directeur elke dag weer lacht als ie je ziet en da's niet vanwege het feit dat ie vriendelijk is.
  Frans en Petra, veel succes met jullie werk.
  Willem, Canada.

Laad alle reacties (20)

Of registreer je om te kunnen reageren.