Rundveehouderij

Foto & video 11 reacties

Strakke stal in Leidse polder

Op de plaats van de oude voerligboxenstal van Wilbert van der Post verrees afgelopen voorjaar een nieuwe ligboxenstal. De stal is zo ingericht dat hij emissiearm kan worden.<

Foto

 • Wilbert van der Post (39) houdt samen met echtgenote Annika (30) en dochter Robyn (4) in Leiden (Z.-H.) 60 melk- en kalfkoeien met bijbehorend jongvee. De gemiddelde melkproductie ligt rond 8.000 kilo melk met 4,00 procent vet en 3,50 procent eiwit.

  Foto’s: Fotopersburo Dijkstra bv, tekst: Anne-Marie van der Linde

 • In de nieuwe stal is aan de linkerkant van het voerhek plaats voor 95 melkkoeien en vijf separatieboxen. Aan de rechterzijde kunnen 70 stuks jongvee. Aan de jongveekant is de boxopbouw lang genoeg om in de toekomst een deel van de boxen om te bouwen voor melkkoeien. De bouwkosten bedroegen €800.000 inclusief btw, het heien van 275 palen inbegrepen.

 • Voor in de stal zijn twee strohokken ingericht voor de opvang van de jongste kalveren.

 • De koeien worden gemolken door een Lely A4-robot. Van der Post koos hiervoor, omdat Lely volgens hem voorloper is op het gebied van melkrobots en bewezen heeft een goed systeem te leveren. Als hij zijn veestapel in de toekomst verder uitbreidt, kan hij in het huidige jongveedeel een tweede robot te plaatsen.

 • Achter de robot ligt een selectiepoort die koeien zonodig naar de separatieruimte stuurt. Het hek in de doorloop is nog gesloten maar gaat over een paar weken permanent open. Van der Post streeft naar vrij koeverkeer.

 • Naast een separatiehok voor inseminatie en droogzetten ligt een strohok voor kalfkoeien. Deze koeien kunnen vanuit het strohok via de separatieruimte aan de andere kant van de stal naar de robot.

 • Aan de achterzijde van de robot en de tankruimte is ruimte voor het apart zetten van vijf koeien. Ze kunnen via de robot naar het voerhek aan de andere kant en terug, maar niet naar de rest van het koppel.

 • Het door Invepro geleverde voerhek is een zogenoemd stil voerhek. Dus geen gerammel meer in de stal.

 • Aan de bovenzijde zit een rubber blok dat in een sleuf kan vallen om een koe vast te zetten. Om niet alle koeien handmatig los te laten, kan de veehouder een pen in de stang schuiven, zodat deze plaats alleen dicht blijft als hij de hendel omzet.

 • Van der Post heeft de stal uitgevoerd met Holcim-roosters. Het is mogelijk het emmissiearme Groene Vlag-systeem erop aan te brengen. De veehouder is dit wel van plan, omdat hij graag rubber op de roosters heeft voor een zachtere ondergrond voor de koeien.

 • Boven de melkrobot is een kantoorruimte ingericht. Van der Post moet nog een verhoogde vloer en een bureau plaatsen, maar kan voorlopig de melkrobot en de koeien in de gaten houden.

 • In de boxen liggen matrassen van CowHouse International. Die worden niet warm als een koe erop ligt, waardoor het uitliggen van melk minder moet zijn dan op andere typen matrassen.

 • Achter in de stal staat al een selectiepoort voor weidegang, maar dit jaar komen de koeien nog niet buiten. Ze moeten eerst goed aan de robot gewend zijn. Van der Post wil zijn koeien komend voorjaar van zeven uur ’s ochtends tot vier uur ’s middags weidegang bieden.

 • De stal is voorzien van windbreekgaas met een weercomputer. De voersilo’s staan bewust achter de stal, ondanks dat de voerleverancier dan moet omrijden. Van der Post wil op den duur automatisch gaan voeren. Op deze manier hoeft hij alleen nog een afdak voor de voerbunkers te plaatsen om een voerrobot aan de achterzijde te laten laden.

 • De voergang is met 3,5 meter een stuk smaller dan in andere stallen, omdat Van der Post op den duur een automatisch voersysteem wil aanleggen. Door de smallere voergang hoeft hij geen tweede rail voor een automatisch voersysteem aan te leggen. Met een enkele rail lost een voerautomaat aan twee kanten, wat scheelt in de kosten.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  student

  Ik snap de indeling van de stal niet. Er lopen nu 60 koeien op 95 boxen op 1 robot. De 70 jongveeboxen kunnen omgebouwd worden tot 40 melkveeboxen??. Hoe gaat dit er in de toekomst uitzien? Die 95 koeien op 2 robots??! En de overige 40 op de andere robot? En dit in combinatie met weidegang? Of komt er een oversteek zodat 2 of 3 robots beschikbaar zijn voor de volledige groep van 135 koeien? En hoe zit het met weidegang?

 • no-profile-image

  Gijs

  @ student, je hebt verkeerd gelezen, er komen maar 2 robots. Dus twee robots op 135 koeien. Ik denk niet dat dan weidegang toegepast kan worden, aangezien de robots voledig bezet zijn.

 • no-profile-image

  Gradus

  Lijkt me dat dat weidepoortje gebruikt zal gaan worden. Met volledige bezetting van de robots zal er denk ik in de praktijk eerder sprake zijn van een uitloopje dan van weidegang

 • no-profile-image

  Kees

  Vandaar die zandbak achter de stal:p. Verder een mooie stal, veel plezier in jullie nieuwe stal!

  Groeten uit Persingen

 • no-profile-image

  Richard

  Lekker overzichtelijk kantoortje trouwens :p Mooi zicht op alle Maxima's in de stal met zo'n wc raampje :p

 • no-profile-image

  Annemarie

  Melken met robots? Daar heb ik geen kaas van gegeten. Vanwaar deze keuze?

 • no-profile-image

  Student 2

  Met deze productie en 135 koeien kom je uit op nog geen 6 ton melk per robot. En dan staan er van die 135 ook nog altijd enkele droog. Dus ik denk dat weidegang wel moet kunnen op dit bedrijf. Dat je dan misschien niet meer op gemiddeld 3 melkbeurten per dag zit, maar tussen de 2,5 en 3 is iets wat je dan voor lief moet nemen.
  Verder een mooie stal, alleen vraag ik me af of er ook plaats is vrijgehouden voor een bekap/behandelbox. En persoonlijk vind ik een kantoortje boven de robot niet echt praktisch, elke keer die trap op en neer.
  Succes met jullie stal en robot(s)!

 • no-profile-image

  student

  Oke, maar dan heb je nog steeds een oversteek nodig voor een goede verdeling over de 2 robots. Is dat mogelijk?

 • no-profile-image

  piet

  student.als je van robot 1 de dieren aan de achterzijde weg laat gaan dan kunnen de overige dieren via de oversteek naar robot 2

 • no-profile-image

  jaap

  Een echte boer, 7 maanden lang zijn koeien niet gemolken. Hij heeft er gewoon geen zin in om de koeien zelf te melken, daarom ook de aanschaf voor robots, met optie voor in de toekomst een voerobot. Deze man is bang voor het werk

 • no-profile-image

  geen

  hee jaap uit dronten, jij bent zeker student?????????????????
  weet jij wel wat werken is ??????????
  een bedrijf draaiende houden is heel wat anders dan boekenwurmpje spelen en een ander vertellen hoe hij zijn bedrijf moet runnen.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.