Rundveehouderij

Foto & video

Gemengde gevoelens doortrekken A15

De A15 bij knooppunt Ressen wordt hoogstwaarschijnlijk doorgetrokken naar de A12 tussen Duiven en Zevenaar. Dat betekent 15 kilometer extra snelweg.

Foto

 • In de zomer oogt de A15 nog rustig, maar normaal gesproken slibt de snelweg dagelijks dicht. Dat geldt ook voor de snelwegen in de buurt: A50, A12 en A325/N325. Het is druk in de regio Arnhem-Nijmegen. Er zijn nog drie varianten over om de verkeersproblematiek rond Arnhem en Nijmegen aan te pakken. De variant van een doortrekking van de A15 bij knooppunt Ressen naar de A12 tussen Duiven en Zevenaar maakt de meeste kans. Het Rijk, de provincie Gelderland en de stadsregio Arnhem-Nijmegen hebben hierover al financiële afspraken gemaakt. Vanaf Bemmel gaat de nieuwe snelweg dan via een brug over het Pannerdensch kanaal naar het oosten, richting Groessen. Die snelweg loopt dan voor een groot deel parallel aan de Betuwelijn. Die gaat via een tunnel onder het kanaal door.

  Foto's: Koos Groenewold, tekst: Theo Brummelaar.

 • De huidige A15 eindigt bij knooppunt Ressen nabij Bemmel. Automobilisten die naar Duitsland of de Achterhoek willen, moeten nu nog omrijden via de A50/A12 of A325/N325. Een verlengde A15 naar het oosten moet hier een einde aan maken.

 • Telers aan de westkant van het Pannerdensch kanaal zijn blij als de variant van de doortrekking van de A15 doorgaat. Zij kunnen dan veel sneller hun groentes naar de belangrijke afzetmarkt Duitsland exporteren.

 • Paprikateler Jan van der Harg in Bemmel is blij met de waarschijnlijke verlenging van de A15. “De meeste paprika’s exporteer ik naar de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. Als de aansluiting naar de A12 doorgaat, scheelt mij dat veel verkeersbewegingen. Dagelijks rijden hier toch twee à drie trailers met paprika’s weg. Mijn chauffeurs hoeven dan niet meer via de A50/A12 of A325/N325 om te rijden.”

 • Als de A15 wordt doorgetrokken, loopt die voor het grootste gedeelte parallel aan de Betuwelijn.

 • Als de A15 doorgetrokken wordt, komt de snelweg naast de Betuwelijn te liggen. Op dit punt, een kilometer voor het Pannerdensch kanaal, nemen ze afscheid van elkaar. De Betuwelijn duikt onder de grond, de A15 gaat in deze variant over het kanaal heen.

 • Hier is goed te zien dat de Betuwelijn ondergronds gaat.

 • De reden dat de Betuwelijn ondergronds gaat: het Pannerdensch kanaal. Een verlengde A15 blijft wel gewoon bovengronds. Dat heeft puur met financiën te maken. Een brug is nu eenmaal goedkoper dan een tunnel. Voor een brede snelweg zou een tunnel veel te duur zijn.

 • Herman Wolters heeft, aan de oostkant van het kanaal, in Groessen een manege/pensionstal. Als de variant van de doortrekking doorgaat, moet zijn bedrijf verdwijnen. De afgelopen jaren zijn door de onzekerheid over het project al veel van zijn klanten vertrokken. Ook veel veehouders in het gebied weten nog niet waar ze aan toe zijn. Moeten ze weg of niet?

 • Als de doortrekking van de A15 doorgaat, sluit deze snelweg hier aan op de A12 richting Duitse grens.

  Vandaag staat in Boerderij een streekreportage over de doortrekking van de A15 en de gevolgen ervan.

Of registreer je om te kunnen reageren.