Rundveehouderij

Foto & video 4 reacties

De fokkracht van de Geertjes

Hoog eiwit, beste uiers en een hoge productie. Een familie als Geertje 265 en haar nakomelingen wil iedereen wel in de stal. De fokkerij van familie Van ’t Oever nader bekeken.

Foto

 • Geertje 265 is de centrale koe in deze reportage. De nu negen jaar oude koe is een dochter van de veelgebruikte stier Cello. Geertje produceert bijzonder goed want in haar afgesloten lijsten heeft ze 64.000 kilo melk gegeven met 4.48 procent vet en 3.82 procent eiwit. Als bijna vijfjarige kreeg ze 90 punten voor haar exterieur.  Foto’s en tekst: Robert Prins

 • Eigenaren van de Geertje-familie zijn Bert en Harriet van ’t Oever. Hun bedrijf in Kamperveen (Ov.) werd tijdens de MKZ geruimd, waarna ze een nieuwe veestapel moesten aankopen. Alexander Slendebroek, een broer van Harriet en veehandelaar, kwam met de vaars Geertje 264 aan.

 • De nu 13 jaar oude Geertje 264 (VG89) was bij aankoop een overloper, dus een forse vaars die oud afkalfde. Kenmerkend voor deze Lava-dochter is dat ze een zeer best uier heeft, een harde bouw en droge benen, hoge gehalten en helaas wat weinig melkdrang. Tot op heden heeft ze nog maar twee dochters gegeven.
  Helaas is ‘de oude Geertje’ afgelopen winter nogal gesleten. Volgens de dierenarts is het hart de oorzaak. Nu in de wei knapt ze weer op en is ze drachtig.

 • Haar tweede kalf was Cello-dochter Geertje 265. Hier staat ze links met de kop naar de kijker toe. Helaas heeft ze nog geen enkel vaarskalf gekregen. Omdat CRV graag enkele stieren van haar wilde testen, is ze vijf keer gespoeld. De laatste keer embryotransplantatie (ET) nam Bert zelf voor zijn rekening. Op de foto staat een groot deel van haar nakomelingen.

 • Hier beide dochters van Geertje 264 (v. Lava). De oudste (links) is Geertje 265. Achter haar loopt haar één jaar jongere Sinatra-(half)zus. Ook zij heeft een fraai exterieur VG87 en produceert iets boven het bedrijfgemiddelde. In vijf lijsten heeft ze 56.300 kilo melk gegeven met 4.64% vet en 3.55% eiwit.

 • De donkere Sinatra-dochter heeft nog meer overeenkomsten met haar bekende zus Geertje 265. Goed geuierd, droge benen en hard van bouw. Dat laatste wil niet zeggen dat ze overdreven sterk of bespierd is, maar dat haar frame evenredig in elkaar zit en sterk bij elkaar wordt gehouden door de spieren.

 • Er zijn 11 dochters van Geertje 265 aan de melk. Een Olympic-dochter is afgevoerd, maar de rest loopt vanaf eind april in de wei. Verder is er één achterkleindochter aanwezig in de wei.

 • De oudste dochter van Geertje 265 is uit de combinatie met de Duitse Jocko-zoon Jefferson. Haar broer Emanuelson werd ingezet door CRV. Volgens Van ’t Oever is er voor Jefferson gekozen omdat het een echte melkvererver is. Daarbij staat hij bekend om zijn goede kruisvorm en fraaie melktype.

 • Het resultaat is wat er van verwacht mocht worden. Een lange Holstein-koe met veel melkuitstraling. Daarbij een scherpe rug en voldoende bot in schouder en bekken. Haar melkproductie is uitstekend en de gehalten zijn, ook zoals verwacht, lager dan die van haar moeder.

 • Hier staan vier volle zussen, dochters van Olympic en Geertje 265. De liggende koe is een O Man-dochter.

 • Deze paring werd gekozen omdat Olympic meer kracht kan toevoegen aan de Geertjes. Niet dat de Geertje 265 daar erg om staan te springen, maar de gemiddelde Cello-dochter ontbrak het wel eens aan kracht en ‘de oude Lava’ kon ook wel wat extra riblengte gebruiken. Daarbij compenseren de Geertjes met hun sterke benen mooi met de grove onderdanen van Olympic. De kruising resulteerde in twee ‘soorten’. De twee linker koeien zijn hoogbenig en kort in de ribben.

 • De twee andere koeien hebben diepe ribben, vaste uiers en een grove botstructuur. De spreiding die Olympic geeft, is dus terug te zien bij zijn Geertje-dochters.
  Twee stieren Olympic x Geertje zijn naar de ki-organisatie gegaan. Helaas is geen van beide ingezet als proefstier.

 • De mooiste van de vier Olympic-dochters is deze. Een zeer grote, massale koe voorzien van een best uier en goede benen. Ze kreeg VG89 van de stamboekinspecteur. De koe produceert net onder het bedrijfgemiddelde: 10.000 kilo melk met 4.41 procent vet en 3.55 procent eiwit. Haar oudste dochters staan op de volgende foto.

 • Dit is haar Paramount-dochter en dus kleindochter van Geertje 265. Dat fokkerij invloed heeft, is bij deze vaars wel duidelijk. Paramount heeft veelal normaal ontwikkelde dieren, maar dit dier is groot en lang. De kenmerken van haar moeder zijn goed te herkennen.

 • Een fraai uier mag je ook verwachten. Paramount en Olympic zijn positieve uierverervers. Bovendien hebben Geertje 265 en haar moeder helemaal fraaie uiers.

 • Hier is het verschil tussen een vaars en een koe goed te zien. De vaars is nog wat gesloten in haar frame, terwijl het bekken van de koe links is uitgegroeid.

 • In haar derde lijst werd drie keer ET toegepast bij Geertje 265. CRV wilde graag de combinatie met Support, een allround stier met iets meer accenten op het exterieur.

 • Uit voornoemde spoeling zijn twee dochters en één stier geboren. De stier is gekocht en ingezet door CRV. Beide dochters staan hier op de foto.

 • Deze Support-dochter is zes maanden aan melk. De diepe ribben en goede uier zijn afkomstig van vader en moeder. Duidelijk is ook dat Support zorgt voor de extra bespiering bij deze vaars.

 • De andere Support-dochter is zichtbaar korter in lactatie (circa 100 dagen). Een zware vaars met een goedgevormd uier en een breed, hellend kruis. Met beide vaarzen is niets aan de hand maar ze doen wat oud aan.

 • Heel anders zijn de Paramount-dochters. Veelal zijn het jeugdige koeien met een fijne snit en uitstekende uiers. De benen zijn vaak recht, maar ze lopen er goed op. Bert van ’t Oever waardeert de persistentie van de Paramount-dochters. Gedurende de lactatie blijven ze goed melk geven en gaat hun eiwitgehalte omhoog.
  De zwarte vaars voorop hebt u eerder gezien, haar moeder staat op de achtergrond.

 • Dit is de bonte Paramount-dochter van Geertje die hiervoor te zien was. Met een voorspelde productie van 305 dagen, 10.282 kilo melk, 4,13 procent vet, 3,64 procent eiwit en lactatiewaarde 128 is zij één van de productiefste dieren van de stal.

 • Hier staat ze in het zonnetje. Qua uiterlijk past zij in de kenmerken van de Geertjes. Ze heeft een mooie balans van melkuitstraling en correcte bouw. Daarbij heeft de koe een fraai uier met een uitstekende achteruierhoogte. De kruisliging is verbeterd ten opzicht van die van haar moeder.

 • Hierbij de tweede Paramount-dochter met haar moeder. De jonge vaars had helaas haar kalf verworpen en gekalfd op 1,09 jaar. Zij is ronder en breder dan de voorgaande koe, maar ook zij heeft een fraai uier en een fijne botstructuur die bij een melktypische koe past.

 • Hier staat ze links nog een keer. Het niet overgrote formaat en de breedte in haar bouw komen overeen met de wens van veel veehouders. Grote, smalle koeien zijn vaak niet de makkelijkste om mee om te gaan.
  De rechter koe naast haar is een jonge O Man-dochter.

 • Hier is de Paramount-dochter opnieuw met een andere O Man-dochter. Hoewel Paramount en O Man twee heel verschillende stieren zijn, hebben deze laatste drie koeien veel overeenkomsten: een fraaie balans tussen breedte en melkrijkheid.

 • Hier O Man-dochter Geertje 111, zo’n drie maanden aan de melk. Geen koe met veel lengtematen, maar haar kwaliteiten zijn breedte en kracht. Wat dat betreft heeft ze meer weg van haar vader O Man. Haar productie is uitstekend: 305 dagen, 10.358 kilo, 4,62 procent vet, 3,53 procent eiwit en lactatiewaarde 131.

 • Een vast aangehecht uier met goed geplaatste, korte spenen. Veel O Man-dochters hebben weinig ruimte tussen de zitbeenderen. De staart van deze Geertje past er nog ruim tussen.

 • Tijdens het wassen is al duidelijk wie het die dag goed gaat doen op de foto. De bonte O Man-dochter Geertje 110 heeft naast een prachtige bouw de X-factor. Een kwaliteit die ook past bij haar volle broer Suarez. Een stier die in genoomfokwaarde zeer hoog scoort.

 • Van welke kant je haar ook fotografeert, de zon lijkt altijd goed op haar te vallen. Een charmante, jonge vaars met prachtige verhoudingen. Mooie lengte en breedtematen. Niet te zware of te lichte botten en een zichtbaar fraaie beadering op de uier. De kruising van Geertje 265 x O Man heeft Van ’t Oever zelf gemaakt. Zijn inschatting was dat beide dieren elkaar mooi aanvulden. Bij het insemineren weet de fokker nooit wat eruit komt. Hij vindt het geweldig dat hij drie jaar later met zo’n vaars mag werken. De fokker probeert van tevoren de juiste inschattingen te maken, maar geluk en toeval bewerkstelligen een groot deel van het resultaat.

 • Hier de uier van Geertje 110. Ten opzichte van veel O Man-dochters is deze uier veel vaster aangehecht en heeft hij meer lengte. Beide kenmerken moeten haast afkomstig zijn van de Geertjes. Let wel, deze foto en uier zijn niet bewerkt. De vaars is op een normale tijd gemolken en moet nog anderhalf uur wachten op de avondmelking.

 • Links de twee O Man-dochters links en rechts de Paramount-dochter die verworpen had.

 • Nog even een kwaliteitdetail van Geertje 265: diepe ribben. Een lang, vast en hoog aangehecht uier met mooie beadering en uitstekende speenplaatsing. Het beenwerk is droog en goed van stand. De draaier, de verbinding tussen bekken en been, ligt iets verder naar achteren. De kruisligging, de denkbeeldige lijn tussen heup en zitbeen, is vlak. Geertje heeft het staartstuk op het kruis liggen. Samen met de hoge gehalten van de Geertjes waren dit de punten waarmee rekening werd gehouden bij de paringen.
  Een Lucrative- en Lonar-zoon van Geertje 265 zijn door KI Samen aangekocht.

 • Net als Geertje 265 kunnen haar eigenaren met tevredenheid omkijken naar de nakomelingen.
  Maar Van ’t Oever weet, net als andere veehouders, dat in de fokkerij 1 plus 1 niet altijd 2 is. Des te dankbaarder zijn de Van 't Oevers dat ze met deze koeien mogen werken, zeker gezien de achtergrond van de aankoop en het geluk dat er na ET vaarskalveren werden geboren.  Meer informatie in Boerderij nr. 45 van 9 augustus 2011 (pag. 28-29).

Laatste reacties

 • no-profile-image

  noordhollander

  grappig verhaal met waarheden over pure fokkerij

 • no-profile-image

  Wat

  Leuke reportage! En goeie foto's van koeien in hun werkpak.

 • no-profile-image

  Auke Landman

  Mooie fotos envandaag(13 aug) bevestigd met algemeen kampioesschap. super gefelisiteerd.

 • no-profile-image

  T.Kwakkel

  gisteren genoten toen ze kampioen werd op het oostfeest.ik wens de familie van het oever veel sukses toe met deze aparte koe.wat en inhoud en wat een uier voor deze leeftijd.

Of registreer je om te kunnen reageren.