Rundveehouderij

Foto & video 3 reacties

Beste koeien in Opmeer

De jury bij de landbouwtentoonstelling Opmeer had moeite om kampioenes te kiezen binnen de zeer uniforme groepen koeien. Opvallend is dat veel koeien door meiden werden geshowd.

Foto

 • Landbouwtentoonstelling Opmeer (N.-H.) is een jaarlijks terugkerend volksvermaak. Het zit dit jaar mee. Na een lange periode van herfstachtig weer met veel regen en wind is het maandag 1 augustus ineens een dag volop zon. Tal van dieren wordt geshowd, van roofvogels tot paarden en van konijnen tot koeien. Opvallend is het aantal dames, dat de dieren voorbrengt. Wordt landbouw weer aantrekkelijk voor de jeugd?  Foto’s: Henk Riswick, tekst: Monica van der Hall

 • Een jongen in vol ornaat, met als detail een klomp om stropdas, staat helemaal klaar voor zijn optreden in de ring. Naast veehouders en dierenfokkers komen ook veel toeristen op dit evenement af. Onder de stralende zon is het soms wel wat warm voor de dieren, zij zoeken verkoeling in de schaduw. Het publiek geniet in de warmte van de vele versnaperingen, waarbij ijs toch wel het beste verkoopt.

 • Laatste voorbereidingen om de koe op stand te fotograferen. Er zijn vele handen bezig met haar voorkomen zo mooi mogelijk te laten zijn.

 • Op stand, met een fris strobed als ondergrond en in de brandende zonnestralen, staan de dieren klaar voor jurering. Zelfs de kleinste telg is bij de koeien om alles van dichtbij mee te maken. Als dit niet met de paplepel ingegoten passie is…

 • Ook de jongste deelnemers zijn er helemaal op voorbereid om iedere vlek te kunnen wegpoetsen.

 • Bij de rubriek babykalveren zijn veel prijzen vergeven. Deze jongeman is één van de gelukkige winnaars. Kampioen babykalveren werd Manon7 van de familie Boogaard uit Oosterend (N.-H.).

 • Kim Kramer (7) is reserve kampioen in de babykalveren-klasse, met het dier ‘Schotje’. Met een glimlach neemt ze haar prijs in ontvangst. Eigenaar van Schotje345 is maatschap Kater-Schenk uit Wieringerwaard (N.-H.). Kim, die niet van de boerderij komt, wil graag boer worden (“Oh nee, ik ben een meisje, dus een boerin!’) worden en heeft daarvoor al een vriendje aan de haak geslagen, maar dat is geheim. Ze heeft geoefend met lopen, net als vorig jaar toen zij meeliep in Wieringerwaard. Samen met vrienden en vriendinnen hoopt ze nog vaak mee te mogen doen.

 • Nu gaan Kim en Schotje eerst volop genieten van hun welverdiende prijs. Zie hun spectaculaire optreden op SBS6.

 • Het derde kalf van links is Kampioen jongere kalveren, Grashoek Roza 98 van Jan Wagenmaker uit Zwaagdijk (N.-H.). Reservekampioen is Future dream H. Ber 43 van J. Wijnker uit Avenhorn (N.-H.). Het vierde kalf van links is Kampioen bij de oudere kalveren, Grashoek Bobbie 61.
  Nienke Zijlmans (16) bracht een dier van maatschap Kater-Schenk voor. Zij en haar vriendinnen zijn eens door Jan Kater benaderd: ,,Hij zocht een stel mooie meiden om zijn dieren te showen.” Zo zijn deze jongedames in contact gekomen met melkvee en lopen ze al een aantal jaren mee met shows. Gedurende vier à vijf weken trainen ze twee of drie maal per week met de geselecteerde dieren.

 • De prijs voor het groepje met het mooiste toilet werd gewonnen door de Texel Beauties van Renee en Ina Boogaard uit Oosterend op Texel. Beste bedrijfscollecties kalveren is gewonnen door de familie Wagemaker uit Zwaagdijk (N.-H.). Familie Boogaard Wit uit Oosterend (N.-H.) heeft de prijs voor Schoonste geheel bedrijfscollecties kalveren in de wacht gesleept.

 • Kampioen bij de vaarzen (vader Magor Bolivia Allen) is Roza 209, eigenaar maatschap Wiering uit Zwaagdijk (N.-H.). Reservekampioen bij de vaarzen is Truus 561 (v. Bofran Lucky Star) van de firma Schouten uit Midwoud (N.-H.).

 • Kampioenschap Beste Uier, is gewonnen door: Beemstar Lagley 41 (v. Mesland Duplex) van P.J. Groot uit Middenbeemster (N.-H.).

 • Het Kampioenschap Jonge Koeien is gewonnen door Marijke 737 (v. Canyon-Breeze Allen ET) van C.A. de Boer uit Zwaagdijk (N.-H.). Reservekampioen in deze klasse is Beemstar Lagley 41 (v. Mesland Duplex) van P.J. Groot uit Middenbeemster.

 • Naast Kampioen bij de Jonge koeien is Marijke 737 ook Dagkampioene geworden.

 • Martje 126 (v. Delta Olympic) van W.H.M. Keesom uit Nieuwe Niedorp (N.-H.) is Kampioen oudere koeien. Reservekampioene is Kingfarm Holsteins Gusta 296 (v. Pennvieuw income) van maatschap D.A. en A. van Dolder uit Hoogwoud (N.-H.).

 • Kingfarm is flink in de prijzen gevallen deze dag. Niet alleen werd Gusta 296 Reservekampioen bij de oudere koeien, het bedrijf sleepte ook de Beste bedrijfscollectie in de wacht. Met Gusta 283 sleepte maatschap van Dolder ook de Eiwittrofee en de prijs voor Hoogproductieve koeien in de wacht. Van Dolder is erg trots op beide Gusta’s die twee jaar geleden ook kampioen werden in Beste bedrijfscollectie met nog een ander dier uit de Kingfarm veestapel. Nog uitzonderlijker is deze prestatie voor Gusta 283. Zij won als 13-jarige na een periode waarin zij een dood tweelingkalf, zware melkziekte en het jaar erop slepende melkziekte voor de kiezen kreeg. Toch staat ze dit jaar met een fraai exterieur, goede ophanging van het uier en flink in de prijzen weer op de keuring in Opmeer.

 • Na de intensieve, vooral warme dag waar uiers gevormd stonden door de melk, mochten de dames gemolken worden. Dit trok ook veel bekijks van toeristen.

 • Niet alles verliep soepeltjes…

 • Enkele deelnemer(tjes) hadden wat opstartproblemen.

 • Of de rem-stuurbediening is nog niet helemaal afgestemd.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  noordhollander

  mooi overzicht van de keuring in opmeer
  jammer dat de koeienring zo ver van het hoofdterrein is en gelukkig dat boerderij in tegenstelling tot veeteelt ook aandacht aan de jongveekeuring schenkt waar veel jeugd druk mee is en die aandacht echt verdient !!

 • no-profile-image

  noordhollander

  alhoewel ik geen 60 melkbussen aan de weg heb staan reageer ik toch op de tekst bij foto 9 waarop de twee kampioensgroepjes kalveren staan van de opmeerse keuring van jan j wagemaker uit zwaagdijk vaders:kojak,kojak.moonshine,albiorix, stouwdamshof teus en albiorix

 • no-profile-image

  daan en gerda van dolder

  zouden wij deze foto met tekst mogen hebben Wij zijn de eigenaren van de gusta vriendelijke groeten de fam van dolder

Of registreer je om te kunnen reageren.