Rundveehouderij

Foto & video 2 reacties

Van buitenaf voeren in Finse ‘kathedraal’

Boerderij nam in Finland het voersysteem Feedwall onder de loep. Een van de laatst gebouwde Finse stallen met dit systeem is die van familie Räsänen in Hyvinkää.

Foto

 • Kati Saarinen en Marko Räsanen hebben een melkveebedrijf in het Finse Hyvinkää. Hun stal, met twee Feedwall-systemen aan beide zijkanten, is eind 2010 gebouwd en is van de hand van Feedwall-bedenker en stalontwerper Jouni Pitkäranta. Ten opzichte van oudere Feedwall-stallen is deze stal meer op maat gesneden. Bovendien is het voersysteem verder ontwikkeld. De techniek is versimpeld, de voertrog is vergroot, luchtcilinders zijn vervangen door hydraulische en de klep van de Feedwall is verlengd voor meer ventilatie.

  Tekst en foto's: Theo Brummelaar.

 • De stal springt in het oog door het gebruik van het Finse hout. De stal past niet alleen in het landschap, maar is voor een groot gedeelte ook ván het landschap gemaakt.

 • Van binnen ziet de stal er fraai uit. De relatief lage stal heeft de vorm van een boog, die afloopt in beide Feedwalls aan de zijkanten. De Finnen noemen het een ‘kathedraalstal’. Door het gebruik van Feedwalls heeft Räsänen geen voergang(en) nodig. De stal is daardoor maar 31 meter breed. Over de indeling van de stal is goed nagedacht. Het melkgedeelte (twee melkrobots, een wachtruimte en separatiehokken) bevindt zich in het midden, het voergedeelte zit aan de zijkanten. Beide delen zijn nadrukkelijk gescheiden en dat zorgt voor meer rust en comfort bij de koeien.

 • Aan het basisprincipe van de Feedwall is de afgelopen jaren niet getornd. De vaste afscheiding is een lage muur. Aan de binnenkant van die muur zit een voergoot. Die heeft om de 3,30 meter een houten spant als afscheiding. Boven de lage muur bevindt zich de Feedwall, een transparante klep die elektro-hydraulisch naar binnen en naar buiten gedraaid kan worden. Het principe van de Feedwall houdt in dat van buitenaf gevoerd wordt. De klep draait dan naar binnen. Een TMR-voerwagen rijdt vervolgens langs de stal en stort voer in de voergoot. De koeien kunnen vervolgens vreten.

 • In de zomer is de klep van de Feedwall naar buiten toe opengedraaid (zie foto). In de winter staat de klep verticaal naar beneden en is de Feedwall afgesloten. Als Räsänen van buitenaf gaat voeren, draait hij de klep naar binnen.

 • Een aanpassing aan de Feedwall is het vogelnet. Dit net heeft een aparte ophanging en hangt, als de klep naar buiten toe staat, recht naar beneden. Als de klep naar binnen toe gedraaid wordt, drukt hij het vogelnet mee naar binnen.

 • Als Räsänen gaat voeren, draait hij eerst de klep naar binnen (zie foto). Hij kan nu met een voerwagen langs de stal rijden om de voertrog vol te storten met voer.

 • Räsänen heeft net gevoerd. De eerste koe steekt zijn kop onder de Feedwall door. Let op de rubber flappen onder de klep. Deze flappen dekken het voer af en zorgen ervoor dat de koeien gemakkelijk bij het voer kunnen.

 • Het voer ligt in een betonnen voertrog. Hierin blijft het goed koel en vers. Daardoor blijven er volgens Räsänen ook geen voerresten achter. De voertrog in deze stal is overigens groter dan in de eerste Feedwall-stallen. Een aanvulling van de gebruikers van het eerste uur. Het voeren van buiten de stal gaat op die manier gemakkelijker.

 • De koeien van Räsänen waren na een paar maanden al aan het systeem gewend. De Feedwall stimuleerde de dieren meer te vreten.

 • In de zomer staat de klep van de Feedwall naar buiten toe, maar in de winter staat de klep recht omlaag en is het systeem afgesloten. Er is dan echter wel ventilatie door de open zijkant boven de koeien en de Feedwall.

 • De koeien kunnen rustig vreten aan de zijkant van de stal. De Feedwall wordt om de 3,3 meter onderbroken door houten spanten.

 • De techniek van de Feedwall is functioneel en robuust. Het systeem wordt elektro-hydraulisch aangedreven.

 • Rechts van de klep zit de bediening van de Feedwall. Met een eenvoudige druk op de knop kan Räsänen de klep naar binnen of naar buiten toe draaien.

 • De klep is naar binnen toe gedraaid.

  Deze week staat in Boerderij een artikel over de Finse Feedwall en het bedrijf van Kati Saarinen en Marko Räsänen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  drenthe

  En als er toch voerresten zijn, door bijv. schimmel in het kuilvoer of mais, hoe halen ze die er dan weer uit???

 • no-profile-image

  ook

  gewoon op de ouderwetse manier met een schep. dus ja je moet hier niet te veel voerresten mee hebben

Of registreer je om te kunnen reageren.