Rundveehouderij

Foto & video 5 reacties

State-of-the-art-serrestal met robots

Jacob (55) en Marianne (47) Molenaar-Breedveld verplaatsten hun bedrijf met 120 stuks melkvee van Dinteloord naar Hoeven (N.-Br.). Onlangs hielden zij een open dag op het nieuwe bedrijf.

Foto

 • Jacob (55) en Marianne (47) Molenaar-Breedveld verplaatsten hun bedrijf met 120 stuks melkvee van Dinteloord naar Hoeven (N.-Br.). Onlangs hielden zij een open dag op het nieuwe bedrijf. Twee- à drieduizend mensen kwamen de nieuwbouw bekijken.  Tekst en foto’s: Matthijs Verhagen


 • De nieuwbouw is een serrestal voor 200 koeien + jongvee onder één dak. Er is gekozen voor twee voergangen (0+6+0+2).

 • Naast de ligboxenstal staat een eveneens serre-veldschuur. Aan de voorzijde is de kalverstal te vinden.

 • Zelfs de architectuur van het woonhuis is in identieke stijl. De gemeente wilde eigenlijk een traditionele woning, maar dat vond de maatschap niet in het plaatje passen. De welstandscommissie was direct voorstander van het door de architect gemaakte alternatieve ontwerp.

 • Een serrestal leek de ondernemers wel wat. Door beperkingen vanuit de gemeente (nok- en goothoogte) werden ze nog meer die richting in geduwd. Om de goothoogte van de serrestal aan de gemeente-eisen te laten voldoen, is deze zelfs met behulp van een luifel nog extra verlaagd. Positief noemt Jacob het dat de luifel de lichtuitstoot vanuit de stal beperkt.

 • Een overzicht van de stal.

 • Een gedeelte van de stal staat nog leeg. Dit gedeelte zal later de groep voor de derde robot huisvesten. Dat wordt dan de toekomstige vaarzen-groep.

 • In de stal is woonruimte gecreëerd, bijvoorbeeld voor de huisvesting van een stagiair. Jacob: “In de toekomst kan ik doorgroeien naar een derde robot, dus richting de 180 koeien. Dan zouden we met vreemd personeel kunnen gaan werken. Ik werk graag met personeel of, tot nu dan, een stagiair op het bedrijf, dat houdt je scherp als ondernemer. Een frisse blik is nooit verkeerd.”

 • Alle boxeilanden zijn 5,20 meter lang, ook die bij het jongvee. Hierdoor is de stal in de toekomst nog op allerlei manieren in te delen.

 • De stal is emissiearm dankzij een dichte vloer van Veld-V. “Bij de aanvraag van de stal koos ik oorspronkelijk voor een roostervloer. De gemeente heeft me toen een verklaring laten tekenen dat de koeien dan ook daadwerkelijk de wei in gaan. Dat zette ons aan het denken. Om de keuze voor wel of geen weidegang aan onszelf te houden, investeerden we ongeveer €100.000 extra in de emissiearme vloer.

 • Een mestrobot houdt de vloer schoon.

 • De maatschap vindt het belangrijk dat er koeien in de wei lopen, maar wil er bedrijfsmatig niet aan vast zitten. “Door wat te rouleren kennen alle koeien draad, en gaan ze allemaal eens naar buiten. Dat vind ik belangrijk. Op deze manier lopen er bij goed weer een stuk of 20 in de wei, dat is ook mooi voor de fietsers.”

 • Het klimaat in de serrestal wordt zowel geregeld door de windgordijnen als door twee te openen nokken. Alles wordt automatisch aangestuurd door klimaatcomputers. Omdat de stal al emissiearm is, worden de zijgordijnen ook puur gestuurd op het klimaat, dus niet om de ammoniak binnen te houden. “Van een open nok heb je het hele jaar last, hier heb je alleen plezier van tijdens hete dagen”

 • De meerdelige gordijnen gaan in stappen open en dicht. Ze zijn door de arbeidsinspectie goedgekeurd.

 • De stal is inmiddels een paar maanden in gebruik, maar de Lely A4-robots werken nog niet vlekkeloos. “Het principe van recht de box in- en uitlopen is wel geweldig”, zegt Jacob.

 • De koeien hebben nu te veel ruimte in de melkbox.

 • Lely heeft inmiddels nieuwe achter- en zijhekken ontworpen die dit probleem verhelpen. De camera bovenin de box kan de koe dan beter volgen.

 • Ook het voer wordt automatisch aangeschoven. Een automatisch voersysteem is voor de ondernemers geen overweging geweest; ze voeren al jaren met een horizontale voermengwagen.

 • Alle Agrilights in de stal worden individueel aangestuurd door een Lely-computer. Molenaar-Breedveld laat de lampen één voor één inschakelen. Hiermee wordt een piekbelasting op het net voorkomen. Per groep kan de exacte tijd ingesteld worden. ‘s Nachts brandt de rode ledverlichting in de lamp.

 • Het bedrijf vangt het erfspoelwater op. Dit is in het kader van een project met het Waterschap. Voor zowel het schone deel (bestrating) als het vuile (asfalt) gedeelte van het erf werd een aparte vijver gegraven. Molenaar zou graag nog een stap verder zijn gegaan door ál het spoelwater, ook dat van de robots, op het eigen bedrijf te zuiveren en vervolgens op het oppervlaktewater te lozen. Daarvoor kreeg hij echter geen vergunning.

 • Duidelijk mag zijn dat de ondernemers er alles aan doen om een duurzame energie- en waterkringloop op het bedrijf te creëren. Het woonhuis wordt bijvoorbeeld verwarmd met aardwarmte. Onder de putvloer ligt anderhalve kilometer slang. Dankzij een warmtewisselaar in de stal wordt met dezelfde installatie ook de melk teruggekoeld.

 • Een blik in de kalverstal.

 • Ook hier een klimaatcomputer, deze stuurt twee ventilatoren in het dak aan.

 • In de winter kan deze afdekking boven de hokafscheiding zakken, waardoor er een soort lignesten ontstaan.

 • De kalveren die niet voor eigen aanfok zijn bestemd, staan in kunststof boxen. De veehandelaar kan de kalveren meenemen zonder in de stal te komen. Met de shovel zijn de hokken te verplaatsen. Na bewoond te zijn worden de boxen buiten op de mestplaat schoongespoten en drie weken niet gebruikt uit oogpunt van hygiëne.

 • De melk komt in een staande 24.000 liter buitentank terecht. Deze heeft dezelfde RAL-kleuren als de stal. “We hebben al verschillende mensen op bezoek gehad die de tank niet hebben zien staan. Eenmaal in het tanklokaal vroegen ze ons waar de melktank was.”

 • Tot slot nog enkele details; De oversteken op de voergang zijn voorzien van gelijkvloerse rubbermatten.

 • Voor meer koecomfort is het voerhek onder een hoek gemonteerd.

 • De strohokken met een in hoogte verstelbare klauwbehandelbox.

 • Het afleverhok aan de voorzijde van de stal.

 • Op diversen plaatsen in en rond de stal zijn aansluitpunten voor de centraal opgestelde hogedrukreiniger. “Als ik er niet ben, moet iemand anders makkelijk kunnen werken.” Bovendien is het noodzaak om in een stal van 72 bij 52 meter de looplijnen kort te houden.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  boerke

  liever een ton extra investeren ipv de toezegging de koeien in de wei te laten lopen ? Dit past wel bij de uitstraling van de stal ; vreemd....

 • no-profile-image

  Theo

  Geweldige stal, ga zo door!

 • no-profile-image

  johan

  Een gemeente die je een verklaring laat tekenen omtrent de weidegang? Hoezo betutteling? Het moet niet veel gekker worden!

 • no-profile-image

  Bob

  Werkt deze stal ook als je 8%rente moet betalen?

 • no-profile-image

  jappie

  bouwkosten per box???

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.