Rundveehouderij

Foto & video

Op bezoek bij Finse Feedwall-pionier

Boerderij bekeek in Finland het voersysteem Feedwall. Met dit systeem wordt van buiten de stal gevoerd. Het voer blijft vers, voerresten zijn verleden tijd en voergangen zijn overbodig.

Foto

 • Boerderij nam in Finland het systeem van de Feedwall onder de loep. Dit is een flexibele ‘muur’ (automatisch bedienbare klep; red.) aan de zijkant van de stal, waardoor van de buitenkant met een TMR-voerwagen in de voertrog binnenin de stal gevoerd kan worden. Boerderij bezocht als eerste het bedrijf van melkveehouder Juha Kantoniemi in Ähtäri. Hij was één van de eerste Finse Feedwall-pioniers. Dit gebeurde op uitnodiging van stalinrichter Cowhouse International, dat het systeem in Nederland gaat introduceren.

  Tekst en foto's: Theo Brummelaar.

 • Kantoniemi heeft 144 melkkoeien en 250 hectare land. Zijn gemiddelde jaarproductie komt uit op 9.800 kilo, met 4,4 procent vet en 3,4 procent eiwit.

 • De Feedwall is een flexibele ‘muur’ aan beide zijkanten van de stal. De vaste afscheiding is een lage muur. Aan de binnenkant van die muur zit een voergoot. Die heeft om de 3,3 meter een houten spant-afscheiding. Boven de lage muur bevindt zich de Feedwall, een transparante klep die elektro-hydraulisch naar binnen en naar buiten gedraaid kan worden. Het principe van de Feedwall houdt in dat van buitenaf gevoerd wordt. De klep draait dan naar binnen. Een TMR-voerwagen rijdt vervolgens langs de stal en stort voer in de voergoot. De koeien kunnen vervolgens vreten. Onder de klep zitten rubber flappen, die het voer afdekken. Deze flappen hebben een aparte, onafhankelijke ophanging.

 • Kantoniemi geeft buitenlandse melkveehouders en Cowhouse-medewerkers uitleg over zijn bedrijfsvoering. Eén van de toehoorders is de Finse architect Jouni Pitkäranta (links met pet). Hij is de bedenker van de Feedwall en heeft sinds 2000 in Finland al 130 bedrijven met het Feedwall-systeem toegerust. Dit is één van zijn eerste bedrijven.

 • Een overzicht van de stal met 2x10-melkstal van Kantoniemi. Wat meteen in het oog springt, is dat de stal door het gebruik van de Feedwalls geen voergangen (nodig) heeft. De stal kostte (in 2005) inclusief Feedwalls en melkerij €4.500 per ligplaats. Opvallend is ook dat de stal met 135 ligboxen relatief klein is. De stal is 46 meter lang en 22 meter breed. Zonder voergangen kon Kantoniemi zeer efficiënt bouwen en kosten besparen. “Twee Feedwalls schelen 6 tot 7 meter ruimte ten opzichte van twee voergangen in de stal”, stelt architect Pitkäranta.

 • In het Feedwall-systeem gebeurt het voeren aan beide zijkanten van de stal. Het is goed afgescheiden van bijvoorbeeld het melkgedeelte en de separatieruimtes. Dit komt het koeverkeer ten goede. De dieren zijn rustiger.

 • Kantoniemi treft voorbereidingen om te gaan voeren met de TMR-wagen. Straks rijdt hij een ronde langs de stal/Feedwall om van buitenaf te voeren. Dit kost wel iets meer tijd dan wanneer hij dit in een traditionele voergang zou doen. Het voeren van buitenaf moet namelijk nauwkeurig gebeuren.

 • De Feedwall van dichtbij gezien. De klep staat naar binnen. Dit betekent dat Kantoniemi van buitenaf kan gaan voeren. De rubber flappen die onder de klep hangen, dekken het voer af.

 • De koeien van Kantoniemi waren al snel gewend aan het systeem van de Feedwall. Als de klep naar binnen wordt gedraaid, steken ze hun koppen al direct onder de rubber flappen door.

 • De koeien hebben in dit systeem een natuurlijkere vreethouding. Ze hoeven niet meer naar het voer te reiken en de boer hoeft het nooit meer aan te vegen.

 • Hier moeten de koeien nog vreten en dus ligt de voertrog vol. Eeen belangrijk voordeel van de Feedwall is dat hij einde maken aan voerresten. De betonnen voertrog aan de zijkant van de stal zorgt er voor dat het voer koeler blijft. “Dit is de meest frisse plek van de stal”, zegt Kantoniemi. “Ik heb geen voerresten en hoef de goot dus veel minder vaak schoon te maken. Ik laat de goot in de winter elke week en in de zomer eens per drie dagen helemaal leegvreten. Wat blijft liggen zijn harde stukken uit de maïs en wat stenen. Dat veeg ik er uit.”

 • De koeien verdringen zich niet voor de Feedwall. De houten spanten werken goed als afscheiding.

 • De Feedwall is geen koopje: inclusief betonnen voertrog kost hij €550 per strekkende meter. Kritiekpuntje is dat het syteem een technische limiet van 70 meter heeft. Bij langere stallen wordt het systeem onderbroken door bijvoorbeeld een branddeur zoals hier. Echter, de aandrijfas voor het systeem kan gewoon boven het systeem door blijven lopen.

  Vandaag staat ook een reportage over de Finse Feedwall in Boerderij. Donderdag volgt een tweede internetreportage over een stal met Feedwalls van de familie Räsänen in het Finse Hyvinkää.

Of registreer je om te kunnen reageren.