Rundveehouderij

Foto & video 3 reacties

Mest in de ligbox

Maatschap Vergeer strooit nu een jaar de boxen in met de droge fractie uit hun mestscheider. Zowel de kosten als het celgetal daalden in die tijd.

Foto

 • Kees Vergeer (46) melkt in Winsum (Gr.) 160 koeien. De hoge strooiselkosten in de ligboxen was hij beu. Toch wilde hij bij een eventueel alternatief zeker niet inleveren op koecomfort. De semi-diepstrooiselboxen vervangen door koematrassen zag hij evenmin als oplossing. Hij zou dan immers nog steeds niet volledig verlost zijn van de kosten voor zaagsel, rijsthullen, gemalen stro et cetera.
  Tekst: Matthijs Verhagen, foto's: Dennis Beek

 • Ruim een jaar geleden zag de veehouder dé oplossing bij een collega. Hij investeerde in een mestscheider. Niet per se om de mestafzetkosten te drukken, maar in hoofdzaak om zelf strooisel te kunnen produceren. De dikke fractie gebruikt hij namelijk in de semi-diepstrooiselboxen. Doel van de investering was om met lagere kosten toch het koecomfort te verbeteren.

 • De schroefpersscheider staat buiten op een betonplaat.

 • Met een mobiele pomp kan Vergeer al zijn mestputten bereiken.

 • De hoogwaardige slang tussen pomp en scheider kan gewoon op het erf blijven liggen. Het is geen probleem om er overheen te rijden.

 • Dankzij een flowmeter weet Vergeer precies hoeveel mest er door de scheider gaat. De pomp is tevens voorzien van een drukbeveiling, waardoor het systeem zelfstandig kan werken. Deze beveiliging en de hoogwaardige slang verhoogden de investering wel behoorlijk.

 • Eens per week laat Vergeer de mestscheider een flinke portie dikke fractie scheiden.

 • De dikke fractie gaat direct de boxen in. Het spul wordt niet gecomposteerd. Ook mengt Vergeer geen kalk of ander materiaal bij. Met een shovel vult hij de zaagselstrooier, die reeds op het bedrijf aanwezig was.

 • Bewust of onbewust zuinig doen, zoals bijvoorbeeld met duur zaagsel, is niet meer nodig. Het zelf gedraaide strooisel kost immers nauwelijks iets.

 • De koeien nemen direct plaats in de dikke laag vers strooisel. De dieren zijn mooi schoon, het drogestofgehalte van de dikke fractie is dusdanig hoog dat het niet kleeft.

 • Vergeer is na een jaar tevreden met het systeem. “Sinds we overgestapt zijn op de vaste mest als strooisel heb ik geen enkele koe met uierontsteking in de droogstand meer gehad.” Meer over Vergeer is te lezen in Boerderij nummer 41 van 12 juli.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  lol

  Hoe gaat het met het celgetal?

 • no-profile-image

  Winsummer

  Dat is gemiddeld 70 gedaald. Staat meer over in de boerderij van 12 juli.

 • no-profile-image

  lol

  Dat artikel is me onglipt, nu wel gelezen, goed verhaal, danku!

Of registreer je om te kunnen reageren.