Rundveehouderij

Foto & video 6 reacties

Eerste officiële koeienoversteekplaats

In Voorst (Gld.) is de eerste koeienoversteekplaats van Nederland aangelegd. Vanaf 12 juli hebben koeien aan de Noorde Emperweg voorrang op al het verkeer.

Foto

 • De eerste officiële koeienoversteekplaats in Nederland is aangelegd in Voorst (Gld.). Melkveehouders Jaap en Marente Hupkes, die samen met Johan Hissink vof Melkveehouderij Noord Empe hebben, namen het initiatief hiervoor. De melkveehouders vinden dat koeien in de wei horen. Met een te kleine huiskavel (7 hectare) was er echter altijd een praktisch probleem. „Met deze oversteekplaats wordt die huiskavel liefst 10 hectare vergroot. Dat is erg fijn”, vertelt Marente Hupkes.

  Foto’s: Jan Willem Schouten, tekst: Bouke Poelsma

 • Op maandag 4 juli begonnen werklieden met de aanleg van de koeienoversteekplaats.

 • De veestapel kijkt aandachtig toe wat er gebeurt. Vof Melkveehouderij Noord Empe heeft iets meer dan 100 melkkoeien. Het melken gebeurt met twee melkrobots. Het quotum is 950.000 kilo. „We hebben 50 hectare in gebruik, waarvan 43 hectare in eigendom”, vertelt Hupkes. „Het probleem is echter dat we veel percelen hebben die worden doorkruist met kleine landweggetjes. Deze oversteekplaats is dus ook min of meer uit nood geboren.”

 • De oversteekplaats wordt 12 juli officieel geopend. Vanaf 9 uur ’s ochtends kunnen de koeien dan veilig oversteken. Ze hebben dan voorrang op al het verkeer van de Noord Emperweg. Hupkes kijkt reikhalzend uit naar het moment dat de koeien voor het eerst de weg oversteken. „Reken maar dat wij dinsdagochtend bij de oversteekplaats staan.”

 • De oversteekplaats ligt aan de Noord Emperweg. Dit is een kleine B-weg, die hoofdzakelijk wordt gebruikt door bestemmingsverkeer. Doorgaand verkeer maakt gebruik van een andere route en ondervindt geen hinder van de oversteekplaats. „Doordat er geen bomen langs de weg staan, is de oversteekplaats voor het verkeer bovendien erg overzichtelijk”, zegt Hupkes.

 • Het vee moet straks tussen twee roosters door om van het ene perceel in het andere stuk grasland te komen. Tussen de roosters komt bestrating.

 • De roosters liggen op hun plek. Het is tijd om te straten.

 • Dat gaat snel. In een mum van tijd ligt de bestrating erin.

 • Het idee van familie Hupkes om een koeienoversteekplaats aan te leggen is verder uitgewerkt door verkeersdeskundige Cecile van der Linden van de gemeente Voorst. Volgens Hupkes hebben meer veehouders al interesse getoond.

 • Er liggen roosters en bestrating in de Noord Emperweg. Vanaf volgende week moet het verkeer extra goed uitkijken bij deze onbewaakte ‘koe-overgang’.

 • Hupkes is benieuwd of de koeienoversteekplaats in de praktijk ook werkt. „In het ergste geval moeten we volgend jaar de boel weer terugdraaien. Daar gaan we natuurlijk niet van uit.”

 • Speciaal voor de koeienoversteekplaats is dit verkeersbord ontworpen. Bij veel spoorwegovergangen staat eenzelfde tekst, al is het woordje ‘koe’ dan vervangen door ‘trein’.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Marente

  Prachtige foto's!
  Dinsdag 12 juli gaan de koeien er echt gebruik van maken.

 • no-profile-image

  Koe

  Flauwkul...!

 • no-profile-image

  Tom

  @ koe die liever binnen blijft.

  flauw hoor dat je je eigen naam er niet onder durft te zetten bij zo'n reactie.

  Ik ben benieuwd of dit gaat werken. en dan vooral bij vaarzen.

 • no-profile-image

  Jan Zonderland

  Op zich geen verkeerde oplossing om toch weidegang mogelijk te kunnen maken maar ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat het wel een erg smal paadje is tussen die palen door voor het verkeer, met name brede machines. Zal nog wel eens een paaltje sneuvelen. Waarom niet gelijk een 4,5 mtr breed gemaakt ipv, schat ik, krap 3 mtr ?

 • no-profile-image

  Max van Kelegom

  Heel goed initiatief; past goed in het streven om de omgeving (en wat daarin gebeurt) meer bij de weg te betrekken (natuurlijk sturen).

 • no-profile-image

  bosch

  wij hebben al 2 jaar een oversteek voor koeien. werkt prima. dus nieuw is deze oplossing niet. wij hebben ook een robot en de koeien en vaarzen lopen de hele dag heen en weer.
  naast de rooster hebben wij een kleine opening waar de de hond aan de lijn langs kan. dan een klaphek voor paarden en kinderwagens. En voor menwagens hebben we nog een groot hek geplaatst die de rijder open kan maken.
  dus aan alle weggebruikers hebben we aandacht besteed.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.