Rundveehouderij

Foto & video 1 reactie

De Norma-familie van Piemontese-fokker van Gelder

Antonie van Gelder is Piemontese-fokker. De Norma-familie heeft zich in zijn stal als de meest belangrijke familie ontwikkeld. Vooral hun fraaie uiterlijk en prima ontwikkeling springen eruit.

Foto

 • Antonie van Gelder met Norma 24, een van zijn favoriete koeien uit zijn veestapel. Daarbij is Norma 24 meervoudig kampioene op Piemontese-keuringen in Nederland.
  Foto's: Henk Riswick, tekst: Robert Prins

 • Het kruis van Elza 7 werd door Italiaanse keurmeesters als bijna perfect omschreven. Het kruis loopt van heupbeen naar zitbeen mooi af. De staartinplant is uitstekend en het kruis is sterk en breed.

 • De Norma-familie heeft zich in de stal van Van Gelder als meest belangrijke familie ontwikkeld. Dat komt omdat generatie naar generatie de dieren opvallen met hun fraaie uiterlijk en prima ontwikkeling. Hier drie Norma’s bij elkaar. De voorste is Norma 21, dochter van Norma 2. Naast haar loopt haar dochter Norma 25 en de achterste is Norma 24, ook zij komt uit Norma 2.

 • De oude stammoeder Norma 2 is nog aanwezig. Ze is geboren in mei 1995 en nu lopen er diverse uitstekende generaties van haar. Haar vader is de stier Ergo, een van de belangrijkste stamvaders van het moderne Piemontese in Italië, en ook in Nederland. Van Gelder heeft niet zo lang geleden nog enkele rietjes Ergo kunnen kopen. Daar is hij blij mee, want hij kent de kwaliteiten van de stier Ergo goed en kan hem dus heel gericht gebruiken.

 • Voor een leek is het onderscheiden en herkennen van de zeer uniforme dieren in de weide lastig. Van Gelder herkent de meeste dieren direct aan de kop. Het vaarskalf op de foto is de jongste dochter van Norma 24 en ook zij heeft opnieuw veel kwaliteit van de Norma-familie. Komend najaar wordt zij meegenomen naar de keuring. De koe is niet haar moeder, maar gewoon een goede, langgerekte Piemontese Nonna 28, een dochter van Manager.

 • Wij vroegen Van Gelder ook een iets mindere kwaliteit Piemontese te tonen. Elica is een tweedekalfs koe met fraaie ontwikkeling. Maar haar beenwerk en botstructuur zijn wat grof en dat is minder gewenst. Daarbij heeft zij minder bespiering in de achterhand dan een topdier. Toch is dit nog een bovengemiddelde koe.

 • Norma 23 is wellicht de zwaarste koe van het koppel. Maar de grootste en zwaarste koe hoeft niet de beste koe te zijn. De bilspier mocht namelijk iets ruimer ontwikkeld. Ze is ingeschreven met 86 punten, dus volgens de keurmeester en de fokker is het lang geen verkeerde koe.

 • Een voorbeeld van het ‘vleestype’ binnen de Piemontese is de EX91 punten Trisanne 2. Een zware bespiering in de voorhand, over de rug en ribben en een achterhand met veel ronding.

 • Bij de pinken liepen enkele opvallende dieren. Het waren namelijk alle drie prijswinnaars. Norma 25 is de voorste. Deze Lotus-dochter was de kampioen van haar leeftijdsklasse in 2010. Frida 24 stond ook op de keuring een plaatsje lager, terwijl het achterste dier Frieda 43 kampioen jonge koeien werd. Norma 25 is een lang en zeer correct gebouwd dier met een uitstekende aanleg in foktype en vlees. Daarbij heeft zij ook een heel mooie staartinplant. Van Gelder denkt dat zij nog wel eens beter kan worden dan alle andere Norma’s.

 • Een mooi plaatje van rustige Piemontese-koeien in de weide. Het kalf middenin is Norma 28, dochter van kampioensdier Norma 24. Met name de Norma-familie is erg prettig en rustig in de omgang. Een kwaliteit die niet wordt uitgedrukt in puntenwaardering, maar die vleesveehouders zeer waarderen.

 • Lumaca 57 laat zich even likken door haar moeder.

 • De nog iets overbouwde Fri 322 (vader Cobra) staat vol aandacht te kijken. Dit zware dier is nog volop in ontwikkeling. Achter haar komt de al eerder genoemde Norma 25 (vader Lotus) lopen.

 • Dit dier is wat grijzer van kleur en doffer in het haar. Dat komt omdat ze net heeft gekalfd en nog maar net uit de stal is. Het duurt een paar maanden voordat dieren door zon en goed gras hun topvorm hebben bereikt.

 • Het koppel vee lag heerlijk rustig in het gras. De achterste koe op deze foto is stammoeder Norma 2. Haar jongste stierkalf ligt rechts naast haar. Piemontese-kenners zullen zich wellicht afvragen waarom Norma 22, een ander topdier uit Norma 2, niet op de foto staat. Zij had twee dagen voor de fotosessie gekalfd en liep nog in de stal. Als alles goed gaat, zal Norma 22 dit najaar wel op de tentoonstellingen komen.

 • Ook liggend kun je verschillen herkennen en onderdelen van een topdier zien. De middelste koe is Elza 7, haar voorhand en schouder zijn bijzonder goed ontwikkeld. Niet voor niets is zij meervoudig kampioene en behoort ze tot de hoogst ingeschreven dieren in Nederland. Achter haar staat Lumaca 56. Van Gelder schat haar nu al 1 meter 47 groot.

Eén reactie

 • no-profile-image

  Eline

  Prachtige dieren

Of registreer je om te kunnen reageren.