Rundveehouderij

Foto & video 7 reacties

Automatiseren en samenwerken

Maten creëren sociale vrijheid op bedrijf met 140 koeien in Rottum (Gr.).

Foto

 • Christiaan Bijsterveld (31) en Stefan Wildeboer (27) zijn twee van de vier maten die het melkveebedrijf Goudhorn in Rottum (Gr.) runnen. De andere maten zijn Elianne Bijsterveld (31) en Jan van Til (50). Het bedrijf is ontstaan uit twee melkveebedrijven: maatschap Bijsterveld-De Boer en maatschap Van Til-Wildeboer.
  Foto's: Dennis F. Beek, tekst: Janet Beekman

 • Stefan Wildeboer zat met Van Til in een maatschap. Stefan komt niet van een boerenbedrijf, maar wilde wel graag een melkveebedrijf runnen.

 • Christiaan was eerst van plan om alleen 140 koeien te melken. „Zonder vreemde arbeid is dat toch lastig. Samenwerking met de buren vond ik erg aantrekkelijk. Uit een analyse bleek hier veel financieel voordeel in te zitten, daarnaast is ook een betere benutting van arbeid mogelijk.”

 • In augustus 2010 kwamen de melkkoeien van Van Til en die van Bijsterveld in de nieuwe ligboxenstal (2009). Er worden nu 140 koeien (inclusief 20 droge koeien) gemolken met twee VMS-robots van DeLaval. Voorheen werd in visgraat melkstallen gemolken.

 • Het voerhek bevindt zich aan de zijkanten van de stal geplaatst. Door de installatie van een automatische ruwvoersysteem is geen brede voergang nodig en kon de stal vier meter smaller worden gebouwd.

 • De keuze voor een staande melktank scheelde ook vierkante meters stalbouw.

 • Naast het melken is ook het voeren geautomatiseerd met een Optimat-ruwvoersysteem van DeLaval. De Optimat voert tien keer per etmaal een gemengd rantsoen. „Een constant aanbod van vers voer vind ik belangrijk”, zegt Christiaan. „Automatisering en samenwerking maken het mogelijk om meer sociale vrijheid te creëren.”

 • Het basisrantsoen wordt gemengd in een stationaire menger. Vanuit de menger wordt het mengsel via een transportband in de Optimat-voerbak gestort. Deze bak loopt via een rail volautomatisch door de stal, waarmee het voer voor de koeien komt.

 • De stationaire menger wordt éénmaal daags gevuld met een voorlader op de trekker. Er gaat graskuil, mais en vaak een eiwitaanvulling in de mengbak.

 • Nauwkeurig wegen van het voer en werken met het automatische ruwvoersysteem zorgt voor een hogere opname en benutting van het ruwvoer. „Dat scheelt krachtvoer. De vaarzen krijgen ook meer kans om voldoende ruwvoer te vreten.”

 • In de melkrobots worden twee krachtvoersoorten verstrekt. Om te zorgen voor voldoende opname, wordt één soort aanvullend gevoerd in krachtvoerboxen. De koeien krijgen maximaal 11 kilo krachtvoer per dag.

 • De automatische selectiepoort werkt als beweidingspoort. Koeien die geen melktoestemming hebben, kunnen naar buiten.

 • De kalveren tot vijf maanden oud staan in de oude ligboxenstal van Van Til. Het oudere jongvee en de droge koeien zijn in de oude ligboxenstal van Bijsterveld gehuisvest.

 • Een JOZ-mestrobot houdt de roosters schoon. Ook dat scheelt arbeid.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Agrarier

  Vier man maatschap en dan zoveel automatiek en toch financiel voordeel?
  Klinkt goed of mis er wat info? Buiten de deur werken bijvoorbeeld?

 • no-profile-image

  Fryslan boppe

  Mooi bedrijf, maar zou ook gemakkelijk alleen te runnen zijn lijkt mij? Met die melkrobots en voerrobot zou dat kunnen.
  Mooi bedrijf!

 • no-profile-image

  Joop claus

  Wordt het voer niet warm als het de hele dag in die stationaire menger zit?

 • no-profile-image

  R. Remmelink

  Allereerst mooi bedrijf, toch heb ik een aantal vragen aan jullie:

  Het automatisch voeren komt dan wel ten gunste van de breedte van de stal, daartegenover staat natuurlijk wel dat de stationaire menger weer extra m2 onderdak/ vloeoopervlak en deurconstructies vraagt.

  Hoeveel tijd zijn jullie dagelijks kwijt aan het vullen van deze stationaire menger? De kuilplaten zullen zich waarschijnlijk dicht bij de menger bevinden, maar wanneer een plaat of silo 40 á 50 meter lang is moet toch elke keer heen en weer gereden worden plus dat er waarschijnlijk meerdere kuilplaten aanwezig zijn (over het morsen van voer nog maar niet te spreken).
  Met een mengwagen kan je dit ook doen een aantal keer per dag. (je moet toch een aantal keer per dag in de stal zijn)
  Doordat er maar 1 menger is kan er maar 1 rantsoen gemaakt worden, hoe wordt het droogstaand vee gevoerd?

  Mijn ervaring is dat wanneer voer op warme dagen te lang in de doseerwagen staat dit begint te broeien, als het direct in het geheel voor het hek wordt gedraaid voorkom je dit redelijk, met name wanneer 's avonds wordt geladen. Hoe houden jullie het voer broeivrij? Propionzuur toevoegen in het rantsoen?

  Ik kijk uit naar jullie reactie.

 • no-profile-image

  Stefan Wildeboer

  Problemen met broei in de menger hebben we niet al even min als restvoer behalve als het al broeit of vies is VOOR het mengen. We zijn ongeveer een half uur per dag kwijt aan het vullen incl. kuilsnijden (winterdag iets meer ). De droge koeien krijgen grof gras uit pakken van een schraal perceel dus maar 1 rantsoen nodig.
  Elianne heeft een fulltime baan en Jan is voor een groot deel afgekeurd, daarnaast doen we alle landwerk zelf en hebben we projectjes als erfverharding etc.

 • no-profile-image

  r. remmelink

  Leuk dat je reageert, ik melk zelf sinds begin 2009 met 2 vms 'en vandaar de intresse! succes met jullie bedrijf!

 • no-profile-image

  seref

  hallo,ik ben seref ik woon in barneveld ik heb u bedrijf gezien in boerderij.nl het is mooi boerderij. waarom ik u schrijf ik wil ook een boerderij starten in turkije. mijn vraag is of ik bij bedrijf kan komen kijken eventueel paar dagen me lopen ..

  groeten seref..

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.