Rundveehouderij

Foto & video 1 reactie

'Weidegang' over Oekraïens asfalt

Oekraïner Baitov houdt 200 melkkoeien, nabij Kiev. In april verzamelden zich buurtbewoners op zijn boerderij om het vee naar het land te begeleiden. De gang naar de weide, over 7 kilometer asfalt, kostte twee uur.

Foto

 • Bat Baitov is melkveehouder en akkerbouwer in het Oekraïense dorpje Borodjanka, 40 kilometer ten westen van hoofdstad Kiev. Hij bewerkt 1.500 hectare en melkt 200 koeien.
  Foto's en tekst: Jerom Rozendaal

 • Zaterdagochtend hebben zo’n 20 buurtbewoners zich verzameld op de melkveehouderij van Baitov. De ‘weidegang’ is een grote gebeurtenis. Iedereen is opgewonden. Op de achtergrond rijdt een trekker een koelsysteem naar het ‘zomerkamp’ van de koeien. De kudde heeft 500 hectare grasland (van wisselende kwaliteit) tot zijn beschikking. Twee herders bewaken dag-in-dag-uit de koeien, die ’s nachts onderdak staan. Op het veld geven de koeien tot 25 procent meer melk.

 • De optocht heeft het bedrijf verlaten en maakt zich op voor een voettocht van 7 kilometer over de plaatselijke weg.

 • De technici zijn inmiddels druk bezig met het installeren van de koelsystemen op het zomerverblijf van de koeien.

 • In de winter worden de koeien op stal gemolken. Een vrouwelijke medewerker zet een pomp in werking die de melk uit de melktank naar een tankwagen pompt. De gemiddelde opbrengst per koe is 18,6 liter melk per dag. In de zomer loopt dit op tot 22 liter. Het bedrijf heeft 15 Holstein-koeien, de overige zijn van het inheemse ‘zwartgevlekte’ ras. De Holstein-koeien leveren tot 30 procent meer melk.

 • Een melkfabriek (100 kilometer verderop) haalt dagelijks de melk op. De prijzen zijn erg onvoorspelbaar. Een liter brengt begin mei iets meer dan 30 cent op, een ruime maand daarvoor nog meer dan 40 cent. Naar verwachting daalt de prijs verder, nu de meeste Oekraïense koeien buiten staan en meer melk geven.

 • Een week voor de gang naar de weide worden de koeien op stal gevoerd. Het voer komt van eigen land. Baitov heeft 1.500 hectare. Voedingsupplementen komen van het Nederlandse Pre-Mervo uit Utrecht. In de zomer worden deze supplementen niet bijgevoerd.

 • Iedereen in het dorp kent het bedrijf van Baitov onder de Sovjet-naam ‘Lenin Kolchose’. De vele lege gebouwen op het terrein herinneren aan het roemruchte Sovjet-verleden, toen er nog 2.000 koeien werden gemolken.

 • Baitov houdt sommige Sovjet-tradities nog in ere, zoals hier de verering van de arbeiders. 'De trots van het bedrijf', luidt het opschrift van het bord, dat voor het bedrijfskantoor staat. Links onderaan bedrijfsleider Joera.

 • Joera is de bedrijfsleider op de melkveehouderij. Hij is verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Hij vraagt in Nederland te informeren naar de Trina Vet-ultrasound-scanner, die in Oekraïne €6.900 kost. „Misschien is hij in Nederland goedkoper”, oppert hij.

 • De ‘weidegang’ neemt zo’n twee uur in beslag. De zwartgevlekte melkkoeien zijn van Europese origine. Zij werden volgens internetbronnen in de jaren twintig massaal uit onder meer Nederland en Duitsland geïmporteerd.

 • Onder het lopen nemen de koeien de tijd voor een robbertje vechten. Hoewel de koeien over een vrij slechte asfaltweg lopen, is van klauwbeschadigingen volgens Joera geen sprake. Volgens de bedrijfsleider komen problemen met de poten nauwelijks voor.

 • Een van de weg afgeweken koe wordt door een hond terug in het gelid gebracht.

 • Jong en oud helpt mee.

 • Passerende auto’s moeten geduld betrachten. De koeien reageren niet op de claxons.

 • Dit heeft soms een behoorlijke opstopping tot gevolg.

 • Ook deze chauffeur moet even wachten als een koe voor zijn vrachtwagen urineert. De vorige eigenaar van deze truck was het Nederlandse Vink Transport uit Woerden. Veel tweedehands vrachtwagens worden naar Oekraïne geëxporteerd.

 • De kudde heeft het land bereikt en begint gelijk te grazen. Op de achtergrond het zomerverblijf van de koeien. De koeien verblijven van mei tot ver in het najaar op het veld.

 • Bij gebrek aan omheining worden de koeien dag-in-dag-uit bewaakt door twee werknemers. Een herder poseert graag voor Boerderij. Baitov heeft in totaal 50 werknemers in dienst.

 • De koeien worden in de zomerstallen gemolken in groepen van vier. Van 8 tot 12 en van 15 tot 19 uur verblijven zij op het land. Door de plastic buizen boven het blauwkleurige geraamte wordt de melk naar de tanks afgevoerd.

 • Het zomerverblijf van de koeien, gezien vanaf de voorkant. De koeien geven in de zomer tot 25 procent meer melk. Ook de productie is in de zomer goedkoper.

 • Zomerverblijf van de koeien vanaf de achterkant.

 • Op mijn weg terug van de fotoreportage stuit ik op Ira. Zij heeft net haar koe van een veldje gehaald. Ira is typerend voor het Oekraïense platteland, waar mensen hun eigen vee houden en eigen groente verbouwen. Liefst 80 procent van de Oekraïense melkproductie komt van deze huis-tuin-en-keuken-boeren. Deze huismelk heeft een goed imago onder de bevolking, maar zit volgens de kenners vol bacteriën.

 • Ira melkt de koe nadat zij met een natte doek het stof van de uiers heeft geveegd. Twee katten kijken toe en rechts in een houten hok staan twee biggen. Ira zegt zo’n 18 liter per dag te melken. Eenmaal per dag komt een tankwagen van een melkfabriek langs haar huis om de melk op te pikken. Zij krijgt iets minder dan 20 cent per liter.

 • Naast melkveehouder is Bat Baitov ook akkerbouwer. Hij bewerkt in totaal zo’n 1.000 hectare. 30 procent van de opbrengst gaat naar de koeien, de rest wordt verkocht.

 • Begin mei is het rustig op het wagenpark. De voorjaarsinzaai is grotendeels achter de rug. Hij werkt voornamelijk met oud materiaal. Met rentes boven de 20 procent zijn leningen voor nieuw materiaal nauwelijks een optie.

 • New Holland, een vreemde eend in de bijt onder het materiaal uit Wit-Rusland (Belarus) en Oekraïne (XTZ).

 • Niet zo oud, maar wel ouderwets. Het paard voert voerafval af.

 • Ook het afvoeren van mest (een week voor de weidegang) gaat in de winter op de traditionele manier. Later dit jaar wordt het over het land uitgereden.

Jerom Rozendaal

Eén reactie

 • no-profile-image

  gerard

  Leuke reportage!!

Of registreer je om te kunnen reageren.