Rundveehouderij

Foto & video 5 reacties

Nieuw bedrijf op vertrouwde stek

Karel (49) en Monique (43) Bekkers (vof Bekkers-van Zutphen) bouwden in Zijtaart (N.-Br.) een nieuwe 0+4+0-stal met 140 boxen en een robotcapaciteit van 120-130 melkkoeien.

Foto

 • Karel (49) en Monique (43) Bekkers (vof Bekkers-van Zutphen) bouwden in Zijtaart (N.-Br.) een nieuwe 0+4+0-stal met 140 boxen en een robotcapaciteit van 120-130 melkkoeien.

  Tekst & foto’s: Matthijs Verhagen

 • Bekkers had eerst een melkveebedrijf zonder uitbreidingsmogelijkheden, vlakbij dorpskern Zijtaart. Al langer oriënteerde de familie zich op uitbreiding, maar weggaan uit Zijtaart was nooit een optie. “Het leven bestaat uit meer dan puur het bedrijf”.

 • Uiteindelijk kocht de familie in dezelfde straat, op een goeie 100 meter van het bestaande bedrijf, een ander bestaand melkveebedrijf aan. Daar is inmiddels de nieuwe stal bijgezet. Bekkers verkocht 5 hectare bouwgrond aan de gemeente op voorwaarde dat hij zijn oude Hinderwetvergunning inleverde.

 • Karel koos voor de 0-4-0-opstelling omdat hij per se geen boxenrijen tegen de buitenmuren wilde. Daarmee heeft hij slechte ervaringen in de huidige stal. “Koeien hebben dan te weinig bewegingsvrijheid aan de voorzijde, met name bij het opstaan”. Door te kiezen voor drie boxeilanden is de stal later supersimpel in twee groepen te splitsen.

 • Om de stal te kunnen splitsen is er een linkse en rechtse uitvoering van de DeLaval-robot geïnstalleerd.

 • Het fraaie verhoogde kantoor met erker is een idee van Monique Bekkers.

 • Dankzij de uitbouw biedt het kantoor mooi zicht in zowel de stal als beide robotboxen.

 • Ook de ruimte onder de robot is onderkelderd. Aan de bovenzijde sluit een sandwichpaneel de grootste ruimte af.

 • Alleen de rechter robot kan direct richting strohok separeren. De andere robot separeert in een andere ruimte met voerhek en boxen, waarvandaan Bekkers de koeien wel binnendoor richting strohok kan leiden.

 • Het strohok.

 • Een mestrobot gaat de rooster schoonhouden, maar is nog niet aanwezig ten tijde van de fotosessie.

 • De uitbouw aan de voorzijde van de stal biedt plaats aan het tanklokaal en de technische ruimte van de robots.

 • De beide voergangen zijn niet onderkelderd.

 • Familie Bekkers had ervaring met zowel R- als zwevende boxen. Beide boxen wilden ze niet opnieuw gebruiken. Na het bezoeken van vele open dagen bij collega’s, maar eigenlijk daarvoor al, stond vast dat er R-boxen van ‘De Driehoek’ in zouden komen. “ Hier liggen de koeien het meest recht in en bovendien ligt de buik helemaal vrij.”

 • De boxdekken zijn prefab-elementen die voorzien zijn van waterbedden.

 • Het dak van de stal is geïsoleerd, niet zo zeer een verplicht nummertje voor de Maatlat, maar ook een wens van Bekkers. Met name om in de zomer de warmte buiten te houden. De schaduwkant van de stal is voorzien van lichtplaten. Ook door de nok komt veel licht binnen.

 • De open nok is een ontwerp van de aannemer.

 • De erfverharding en sleufsilo is voorzien van (gedeeltelijk zuurbestendig) asfalt.

 • De 60 melkkoeien gaan binnenkort over. Zij krijgen direct de beschikking over de gehele stal en twee robots. Op termijn overweegt de familie een veestapel bij te kopen. In combinatie met eigen aanfok moet de veestapel binnen twee jaar groeien naar 100 stuks. Gelijklopend investeert de vof in melkquotum.


  Op vrijdag 17 juni is er een open dag, bekijk hier de uitnodiging

Laatste reacties

 • no-profile-image

  boerke

  een dichte vloer is toch verplicht?

 • no-profile-image

  middelveld klauwverzorging

  Mooie stal maar ik zou niet direct 60 koeien in de gehele stal laten lopen ik zou zelf eerst aan een kant de koeien opsluiten en wel met 2 robots gaan werken dit i.v.m sluiten van de klauwen groeten martijn.

 • no-profile-image

  martijn

  sluiten moet slijten zijn.

 • no-profile-image

  boer

  Mooie stal. Alleen jammer dat er niet voor wat groter overstek aan de voor- en achterkant is gekozen (20tot30cm), dat oogt een stuk netter.

 • no-profile-image

  jos

  je moet wel van ramen wassen houden want de koeien schuiven langs het raam van het kantoor met de soms vieze staarten

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.