Rundveehouderij

Foto & video 5 reacties

Melkveebedrijf zelfvoorzienend in energie

Met een mini-mestvergister heeft Mathieu Hendrickx een betaalbare energieleverancier die binnen vijf jaar is terugverdiend. Bijkomend voordeel is dat de vergister hem geen werk kost.

Foto

 • Mathieu Hendrickx (35) en Inge Lapage (34) installeerden afgelopen winter een kleine mestvergister op hun melkveebedrijf. Ze voorzien daardoor volledig in eigen stroom en warmte. De ondernemers hebben in het Vlaamse Herzele een bedrijf met circa 65 melkkoeien en 70 stuks jongvee. Verder runnen ze een bed & breakfast met 18 bedden.

  Foto's: Peter Roek, tekst: René Stevens.

 • De interesse in het vergisten van mest werd vorige zomer gewekt na het lezen van een reportage in Boerderij over een veehouder met een kleine vergister. Na wat speurwerk kwam Mathieu Hendrickx in contact met Philippe Jans, een zelfstandig ingenieur die vergevorderd was met het ontwikkelen van een kleine vergister. Het idee sprak Hendrickx aan omdat het zo eenvoudig was. Ook de geringe investering van €95.000 ten opzichte van de besparingen maakte het voor de melkveehouder een interessant apparaat. Hij verwacht het binnen vijf jaar te hebben terugverdiend.

 • Het hart van de installatie neemt niet meer dan een paar vierkante meter in beslag. Links zit de gasmotor met warmtekrachtkoppeling. Rechts de pompen voor mest en digestaat. Op jaarbasis produceert het apparaat bruto 65.000 kWh; na aftrek van de energie die de installatie zelf gebruikt blijft daar netto circa 55.000 kWh van over. Precies voldoende voor de eigen energiebehoefte.

 • Per dag wordt 5 kuub mest vanuit de kelders van de ligboxenstal in de vergister gepompt. Gemiddeld blijft de mest daar 40 dagen. Het proces werkt volledig automatisch. Zodoende kost het de ondernemer geen werk. Dit in tegenstelling tot de grote broers van de mini-vergister; die worden ‘gevoed’ met co-producten voor een hogere gasproductie.

 • De vergisting zelf gebeurt in een afgesloten gaszak met 300 kuub inhoud. Elke dag wordt vanuit de ligboxenstal automatisch 5 kuub mest in de vergister gepompt.

 • Bacteriën breken organische stof af waaruit biogas wordt gevormd. Hoofdbestanddelen daarvan zijn methaan en koolstofdioxide.

 • De binnenkant van de vergister. Een voordeel van continu mest gebruiken is dat het proces zeer gelijkmatig verloopt. Daardoor is de kans op problemen met bacteriën kleiner. De digestaat rijdt de ondernemer op dezelfde manier uit als gewone drijfmest. Per jaar verwacht hij 2.000 kuub mest te vergisten.

 • Een blower verplaatst het gevormde biogas in een lage druk naar de verbrandingsinstallatie.

 • Het in de vergister gevormde biogas wordt verbrandt in een warmtekrachtkoppelinginstallatie (WKK) waarbij elektriciteit en warmte worden geproduceerd. Op de foto is de gasinlaat van de motor te zien. Deze zogenoemde Stirling-motor zet de warmte die bij de verbranding vrijkomt om in elektriciteit. Het systeem werkt op helium als ‘werkgas’, dat door de warmte uitzet. Voordelen van dit type motoren zijn onder meer dat ze een hoog rendement hebben en relatief weinig geluid produceren.

 • De fles met helium staat rechts op de foto. Dit is een ongevaarlijk gas, waardoor Hendrickx geen bijzondere maatregelen hoeft te nemen in verband met bijvoorbeeld ontploffingsgevaar.

 • De druk in de motor wordt elektronisch geregistreerd en kan indien nodig worden bijgesteld.

 • Meting van het aantal geproduceerde liters gas per minuut.

 • Het proces kost Hendrickx nul komma nul uren. Via internet kan de fabrikant bijsturen als het nodig is.

 • Een oude mestzak doet dienst als opvang voor de digestaat. De ondernemer wil de put onder zijn oude stal ook daarvoor gaan gebruiken.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Klinkt bijna te mooi om waar te wezen. Als het inderdaad zo simpel werkt, staat er binnen 5 jaar overal een minivergister en hebben we het energieprobleem opgelost Ben wel benieuwd wat de mogelijkheden van het digestaat zijn.

 • no-profile-image

  jan

  hoe hoog is de stroomprijs wel niet in Belgie als je dit in 5 jaar hebt terugverdiend?

 • no-profile-image

  Gast

  Hoe kunnen we die meneer Philippe Jans bereiken om een afspraak mee te maken? Ben zeker geinteresseerd in zo'n ding...

 • no-profile-image

  Marinus de Vries

  Prachtig ,ik wil kijken of het in m'n nieuwbouwplan past.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.