Rundveehouderij

Foto & video 2 reacties

Kalverstal met kenmerkende Veluwekap

Kalverhouder Jan Doppenberg bouwde driekwart jaar geleden een nieuwe stal met 432 kalverplaatsen. Opvallend is dat een openbare weg de nieuwe stal van de rest van zijn bedrijf scheidt.

Foto

 • Jan Doppenberg (43) in Putten (Gld.) zit in maatschap met zijn vrouw Astrid (41). Jan en Astrid hebben een bedrijf met 1.575 blanke kalveren in drie leeftijdsgroepen. Die dieren staan in vier verschillende stallen. Hier staat Doppenberg in de nieuwe stal, die plaats biedt aan 432 kalveren. De dieren op deze foto zijn zeven weken oud.

  Foto's: Jan Willem Schouten, tekst: Theo Brummelaar.

 • Een openbare weg doorsnijdt het bouwblok van Doppenberg. Links staat de nieuwe stal. Aan de rechterkant kan de kalverhouder niet uitbreiden vanwege een bos. Hij moest daarom met de gemeente Putten rond de tafel om toestemming te krijgen voor nieuwbouw aan de andere kant van de weg. Dat had nogal wat voeten in de aarde. Na twee jaar ging de gemeente in 2010 uiteindelijk overstag. Ter compensatie moest Doppenberg in de omgeving wel 500 tot 600 bomen en struiken planten.

 • Karakteristiek voor deze streek is een rij puntdaken, de zogenoemde Veluwekap. Tijdens de stalbouw stonden lage kosten en arbeidsgemak centraal. Doordat Doppenberg zelf leidingen heeft aangelegd en ook de hokinrichting heeft gedaan, heeft hij veel kosten bespaard. Uiteindelijk bedroegen de kosten per kalverplaats €745 (exclusief btw). Als Doppenberg alles had laten doen, was hij €50 tot €100 per plaats duurder uitgeweest.

 • De kalveren staan in vier afdelingen van elk 108 kalveren.

 • De kalverhokken zijn 4,10 bij 4 meter groot. Elk hok telt negen kalveren. Daarmee zit Doppenberg qua ruimte boven de norm.

 • Voor de nieuwe stal heeft Doppenberg voor het eerst met losse elementen als tussenmuren en spanten gewerkt. De stal is een soort bouwpakket. Dat scheelde tijdens de bouw arbeid en geld.

 • De afdelingen zijn voorzien van voergangventilatie. Dat systeem hanteert Doppenberg in al zijn stallen en bevalt hem zeer goed. Onder elke ventilator zit een kap. Die zorgt dat eventuele regen niet op de kalveren terechtkomt.

 • Aan de voor- en achterkant van elke afdeling zit een hek met windbreekgaas en een rolluik.

 • Een kleine aanpassing aan de achterkant van de stal. Doppenberg heeft in alle vier de afdelingen een plaat tussen de kalveren in de hoek en het windbreekgaas geplaatst. Het gaas zit hier binnen het bereik van de dieren, waardoor ze in het gaas beten. Dat kan nu niet meer.

 • Doppenberg koos voor klaphekken in plaats van nekbuizen boven de voerbak. Dit is duurder, maar werkt gemakkelijker. Bovendien morsen de kalveren minder snel voer. Het klaphek is overigens van rvs. Dat geldt voor het meeste materiaal in de stal.

 • De kalveren krijgen mais, stro, witvleesbrok en melkpoeder. Hier voert Doppenberg gehakseld stro.

 • De voorste voergang in de stal is voor een shovel net iets te smal. Tenminste, als de shovel een bocht moet maken zoals hier. Toch heeft Doppenberg geen spijt van zijn keuze. “Als ik de voergang breder had gemaakt, was de stal weer duurder geworden.”

 • Het laden en lossen van kalveren gebeurt via de voorste voergang. De tussendeuren in deze gang kan Doppenberg sinds kort eenvoudig uit het scharnier halen en op een veilige plek leggen. In de oude situatie raakten de deuren soms beschadigd als kalveren er tegenaan kwamen.

 • Alle warmte die Doppenberg in de nieuwe stal nodig heeft, krijgt hij van een vergister van zijn buurman. Via een volledig geïsoleerde leiding komt water van 85 graden op het bedrijf van Doppenberg binnen. Daar gaat het door een wisselaar heen, waar ook het leidingwater van Doppenberg uitkomt. Zo wordt het water van de kalverhouder snel opgewarmd tot de gewenste temperatuur.

 • Dit is de plek waar de leidingen samenkomen. Links komt de leiding van de buurman binnen. In het midden is de grijze wisselaar te zien. Overigens heeft Doppenberg meerdere wisselaars. Hij gebruikt het warme water van de buurman ook voor zijn woonhuis en een buitenzwembad.

  Vandaag staat ook een minireportage van de stal van Doppenberg in Boerderij.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Woopie

  Ongehoord, zo werk je dierenziektes en mensen ziektes in de hand, Antibiotca gebruik.

 • dutch kiwi

  Een wat late reactie maar een mooi bedrijf Jan en Astrid. Woopie, over mensen ziektes gesproken, als je in dichtbevolkte delen in de stad of gewoon ruimtes/gebouwen zit of een lange vlucht in een vliegtuig, of rondreist in sommige delen van de wereld, gegarandeerd dat je daar meer kans hebt om ziektes op te doen. En mensen blijven er niet voor thuis of maken zich er niet direkt druk om. Als kalveren buiten lopen of in een open schuur zitten kunnen ze ook ziek worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.