Rundveehouderij

Foto & video 11 reacties

Geen overdreven luxe in nieuwe stal

Martijn van Raaij bouwde nieuw voor 210 melkkoeien. De stal is niet luxe, wel functioneel. Kijken in de stal van ‘Boer Martijn’ kan: hij houdt twee open dagen.

Foto

 • Martijn van Raaij heeft een melkveebedrijf met circa 150 koeien in Venray. De gemiddelde productie bedraagt circa 8.000 kilo met 4,4 procent vet en 3,5 procent eiwit. Sinds januari 2011 vertoeven zijn koeien in een nieuwe 3+2-ligboxenstal met 210 ligplaatsen. De stal voldoet aan de Maatlat Duurzame Veehouderij (MDV). In de stal is onder meer een Dairymaster-swing-over-2 x 26-zij-aan-zij-melkstal geïntegreerd.

  Foto's: Bart Nijs, tekst: Guus Queisen.

 • Martijn van Raaij heeft zijn nieuwe stal niet overdreven luxe uitgerust: krachtvoerboxen, ventilatoren, mestrobot en grotendeels voerhekken tref je er niet aan. Met zo laag mogelijke investeringen probeert Van Raaij zijn bedrijf rond te zetten.

 • De voergang ligt bewust in het midden van de stal. Boer Martijn vindt dit overzichtelijker en het is bouwkundig een stuk goedkoper dan twee voergangen.

 • Opvallend in de stal is de geïntegreerde Dairymaster-swing-over-2 x 26-melkstal met rapid-exit-uitloop. In deze melkstal heeft Boer Martijn zijn koeien in een uurtje leeg. Op papier heeft deze melkstal een capaciteit van 180 koeien per uur.

 • De koeien gaan in één groep naar de wachtruimte. Vervolgens dirigeert het opdrijfhek de kudde naar de melkput. In een groep van 26 koeien gaan de eerste aan de rechterzijde naar binnen.

 • In de melkstal ziet Martijn van Raaij zijn koeien iedere dag twee keer. Verder wil hij zijn bedrijf gestaag uitbreiden en niet in stappen van 40 of 50 koeien, zoals dat bij robots veelal een economische noodzaak is. „Bij een uitbreiding is het enige verschil dat ik enkele minuten langer in de melkput moet staan.”

 • De melkstal is onder andere voorzien van melkmeting met koeregistratie, een tweede melkleiding en een beweegbare putvloer. De luxe uitvoering van deze melkstal is inclusief bouwkosten goedkoper dan drie melkrobots.

 • Na het melken lopen de koeien naar de afdeling van waaruit ze via een driewegselectiepoortje direct naar de groep terugkeren of via een sluis apart worden gezet voor inseminatie, klauwbekappen, afkalven of andere noodzakelijke zaken.

 • De behandelstraat heeft Martijn van Raaij samen met een vriend ontworpen en geconstrueerd.

 • Het strohok voor de aandachts- en kalvende koeien ligt direct bij de ingang met erbij een aparte schuifdeur waardoor het stro en de mest makkelijk kan worden aan- en afgevoerd.

 • Uit kostenoogpunt gebruikt Boer Martijn een loader om het voer aan te schuiven en twee keer per dag de roosters schoon te maken.

 • Krachtvoer krijgen de koeien niet uit een voerbox, maar uit de voermengwagen via Total Mixed Ration (TMR).

 • Buizen in plaats van voerhekken zijn volgens Martijn van Raaij niet alleen goedkoper, ze komen volgens hem ook het dierenwelzijn ten goede.

 • De stal telt 210 ligboxen.

  Vrijdag 17 juni 2011 is er van 13.00 tot 19.00 uur een open dag met bedrijvenmarkt voor agrariërs en op zaterdag 18 juni 2011 van 11.00 tot 17.00 uur is de burger ook welkom. Het adres: Houtklef 10 in Venray.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  martijn

  als dat geen overdreven luxe is wat is dat wel

 • no-profile-image

  boerke

  Veel stallen voorbij zien komen op de site, de één nog luxer dan de andere. Melkrobots, mestrobots, voerrobots. Allemaal moderne luxe. Maar nu zie ik een sobere, doordachte , efficiente toekomststal, waarbij je tegen een aanzienlijk gunstigere kostprijs(mbt huisvesting)kunt produceren. Geen overbodige dure electronica en robots die over een paar jaar duur onderhoud nodig hebben.
  Martijn (en marlies) , goed bezig !

 • no-profile-image

  Willempie

  Dan ben ik wel heel benieuwd hoe je telt Boerke Brabant. Hoeft een wachtruimte en melkstal geen onderbouw en bovenbouw te hebben? En betaald te worden? Wanneer daar 3 robots waren neergezet hadden er nog makkelijk 40 boxen in die wachtruimte kunnen staan. Over efficient gesproken....
  Sprak laatst een veehouder die vertelde me dat zijn dairy master misschien wel meer electronica bevatte als een melkrobot??? Tsja, tis maar hoe je ut bekijkt....

 • no-profile-image

  Toon Aarts

  Willempie Brabant, hebben hier dezelfde melkstal (al 4 jaar). Meer elektronica in een dairymaster dan in een robot? Je bent van harte welkom samen met die veehouder die je dat vertelde te komen kijken. En dan zelf te oordelen.

  Mvg

 • no-profile-image

  boerke

  een wachtruimte is extra stalruimte, maar wel relatief goedkope ruimte, en mestopslag heb je toch nodig, of di enou onder de stal zit of wachtruimte.Daarbij denk ik dat een robot(mest,voer,melk) op termijn duur gaat worden in onderhoud. En een "simpele"melkstal bevat bij lange na niet zoveel elektronica als een robot. Afgelopen weekend naar een nieuwe stal gaan kijken met heel veel toeters en bellen, ziet er prachtig uit, maar is puur economische niet te verantwoorden

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Inderdaad boerke. Onderhoud aan de robots valt de eerste jaren nog wel mee, maar houdt je hart vast na een jaar of vijf (zodra de eerste garantietermijnen aflopen zijn), hopelijk heb je dan genoeg gereserveerd om ze aan de gang te houden. Met 1000 euro doe je niets, is mijn ervaring de laatste jaren.

 • no-profile-image

  Jos Donkers

  Kosten van 3 robots is ongeveer gelijk aan wachtruimte met uitgebreide swing over melkstal 2*28 maar met die melkstal melk je met het zelfde gemak 50 koeien meer... (en je hebt die extra m³ mestopslag)

 • no-profile-image

  petertje

  Zeker mooie doordachte stal met toch een paar ??? ,hoe zit het met de shofel die van de mestgang het voer aan gaat schuiven , nl altijd geleerd om mest en voerpaden strikt gescheiden te houden . En hoe zit het met de strenge winters en hete !! zomers,haha niet te ver doordenken jongens, in een open melkstal. Verder veel succes in de nieuwe stal.

 • no-profile-image

  willem

  zo te zien is voerpad mooi schoon, dus hij zal banden wel schoonmaken.

  zeer mooie stal, goedkoop en effectief, wat een boer nodig heeft de komende jaren, om nog een winst te kunnen maken. een veehouder die nog realistisch na kan denken. super.

 • no-profile-image

  boerin uit brabant

  Hallo Boer Martijn en Marlies,van harte gefeliciteerd met jullie nieuwe stal waneer mag ik een keer komen melken?? en Marlies met je prachtige modeshow!van KOE&BOE. veel succes. een Boerin uit Brabant

 • no-profile-image

  Woopie

  Boer zoekt Koe, ja, het is me wat, er zijn er al zoveel, dit soort stallen, hou op!

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.