Rundveehouderij

Foto & video 6 reacties

Binnen één week 2 kilo meer per koe

Gert en Rianne Krol bouwden een nieuwe 0-6-0-rijige stal met 200 ligboxen. Koecomfort en melkrobots betalen zichzelf al direct terug in een hogere melkproductie.

Foto

 • Gert (44) en Rianne (42) Krol hebben op hun bedrijf in Weert een nieuwe 0-6-0 ligboxenstal gebouwd met 178 ligboxen en 22 ligplaatsen voor dragende koeien. De stal voldoet aan MDV- en ID-stal-eisen. Rode draad in de hele inrichting vormt, naast dierwelzijn, ook het met zijn tweeën kunnen runnen van het hele bedrijf. Zo wordt gemolken met drie DeLaval VMS-melkrobots.  Foto’s: Bert Jansen, tekst: Guus Queisen

 • Familie Krol melkt haar koeien met drie DeLaval VMS-melkrobots model 201,1 voorzien van mestrooster, drie voersoorten en stoomreiniging. Bij de keuze speelde onder andere een rol dat bij deze uitvoering de spenen van met name vaarzen ook handmatig zijn aan te sluiten. Een verdere pré is de stilte van dit systeem.

 • Gert en Rianne Krol kozen heel bewust voor robots. Het echtpaar wil het bedrijf kunnen runnen zonder vreemde arbeid. In het ontwerp en de bouw van de stal stond de plek van de drie robots centraal. Ze wil zoveel mogelijk koeien voor de robots. Daarom ook de keuze voor twee voergangen en een 0-6-0 indeling.

 • Naast en achter de robots is de separatieruimte. Aandachtskoeien kunnen bij robot 1 melken. Via een met buizen afgezette gang kunnen ze eventueel toch doorlopen naar een van de twee andere robots of naar het koppel worden teruggeloodst.
  Hier staat ook GDS Hoofcare klauwbekapbox. Gert Krol: „Werk dat je niet makkelijk kunt doen, doe je niet steeds. Met deze klauwbekapbox kunnen we de koeien die het nodig hebben snel tussendoor behandelen.”

 • De stal, die voldoet aan de Maatlat Duurzame Veehouderij (MDV) en Integraal-Duurzame stalsystemen (ID-stal), telt 178 ligboxen en 22 ligplaatsen voor de dragende koeien. Ze is gebouwd op een geleidelijke uitbreiding van de veestapel. Het achterste deel is nog niet in gebruik. Rianne Krol: „Gezien onze leeftijd bouwen we voor minimaal 25 jaar. Onze drie kinderen (8, 9 en 11 jaar) zijn nog te jong om over opvolging te beslissen.”

 • De stal is voorzien van veiligheidsvoerhekken van Coppens.

 • De koeien liggen op Kraiburg KEW plus-matrassen. Familie Krol koos bewust niet voor diepstrooiselboxen omdat ze die erg bewerkelijk vindt, om deze steeds te moeten vullen en te reinigen. Daarnaast speelt een stijgende prijs voor zaagsel een rol.

 • De ligbox is van het type Coppens USA. Volgens familie Krol liggen de koeien in deze boxen opmerkelijk rechter.

 • In de stal hangen twee horizontale Maxxfan-ventilatoren. Volgens Gert Krol zorgen deze voor een betere luchtverdeling in de stal, produceren ze minder geluid en gebruiken met 2 x 1,5 kWh aanzienlijk minder stroom dan tien verticale ventilatoren met een verbruik van elk 0,75 kWh.
  Om het regenwater in de open nok stal op te vangen is een watergoot onder de nok gemonteerd.

 • Waterleidingen lopen bovengronds door de stal. Ooit had de familie Krol een lek in de waterleiding in de stal. De oorzaak lag in een lekkende waterleiding in de mestkelder. Toen spraken Gert en Rianne af dat ze bij nieuwbouw de waterleidingen overal wilden zien.

 • De koeien lopen op de HCI W4-welzijnsvloer.

 • Twee JOZ-mestrobots, voorzien van waterreservoir, houden de vloer schoon. De mest verdwijnt in een 2,5 meter diepe mestput. De totale mestopslag bedraagt circa 4.500 kuub.

 • Door het monteren van spandraden kon Krol volstaan met een lichtere spantconstructie.

 • Daglicht dringt via een lichtstraat, voorzien van gebroken wit glas, de stal in. Er vindt geen directe zoninstraling plaats, wat zorgt voor minder warmteontwikkeling.

 • Aan de achterzijde van de stal is een zaagselopslag gebouwd, geschikt voor zowel los als verpakt zaagsel.

 • De melk wordt opgeslagen in een 20.000 liter silotank. Verder wordt gebruik gemaakt van voorkoeling, warmteterugwinning en is er een BVV-buffervat aanwezig.

 • Aan het comfort voor de koeien is ook gedacht met vier flexibele koeborstels van DeLaval. Het comfort in de stal in combinatie met de melkrobots betalen de koeien terug aan de familie Krol met een hogere melkproductie. Binnen één week steeg deze reeds met gemiddeld 2 liter.

  Op vrijdag 10 juni 2011 houdt vof Familie Krol een open dag van 10:00 tot 16:00 uur. Pinkstermaandag 13 juni stelt de familie Krol het bedrijf open in het kader van de landelijke Campina-open dag. Tijdens deze dag zijn geen agrarische standhouders aanwezig. Het bedrijf is gelegen aan de Werkmansweg 155 in Weert.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  marcel van lankveld

  hallo fam. krol
  veel succes gewenst met jullie mooie en goed doordachte stal .
  vele groeten van ons alle

 • no-profile-image

  Jacco Keuper

  Reactie van 'Mensen... uit Gemert' is verwijderd vanwege onduidelijke inhoud.

 • no-profile-image

  Jan leijten

  Gert en Rianne heel veel succes met jullie nieuwe stal.; Een nieuwe fase in jullie leven en een mooie en uitdagende stap vooruit.

 • no-profile-image

  Jhack & Marion

  Hoi Gert en Rianne, mooie pr. voor jullie.
  Kei sjiek.

  Veel succes met jullie nieuwe stal.
  Is veel gebeurd sinds wij de laatste keer bij jullie waren.

  Tot Zaterdag, zondag en/ of Maandag, haha

  De Kerkhofjes

 • no-profile-image

  Wiel en Mia Bovendeerdt

  Gert en Rianne heel veel sucses met jullie nieuwe aan winst.
  Wiel en Mia Bovendeerdt

 • no-profile-image

  jos

  dit zijn vertcale ventilatoren en horizontale
  voor de duidelijkheid

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.