Rundveehouderij

Foto & video 2 reacties

Altijd de beste biest met ColoQuick

ColoQuick is een nieuw systeem om altijd de beste biest voor kalveren beschikbaar te hebben.

Foto

 • Een goede biestvoorziening is van levensbelang voor een gezonde kalveropfok. Snel biest verstrekken is belangrijk. Biest bevat direct na de geboorte van het kalf de meeste antistoffen. Bovendien neemt de doorlatendheid voor antistoffen van de kalverdarm snel af na de geboorte. Met het nieuwe product ColoQuick zijn melkveehouders niet meer afhankelijk van de kwaliteit van de biest op dat moment. Het systeem is sinds 2009 in Denemarken op de markt, inmiddels passen circa 700 melkveehouders daar het toe. Dit voorjaar is het voor het eerst op een Nederlands melkveebedrijf geïnstalleerd. Het kost, afhankelijk van de toebehoren, tussen €3.500 en €4.500.

  Foto's: Joris Telders, tekst: René Stevens

 • Er is een kalf geboren. De eerste stap is het ontdooien van biest die in voorraad in de vriezer ligt. Het ontdooien gaat via een roestvrijstalen warmwaterbak met een constante watertemperatuur van 42 graden. Dankzij het roerwerk in de waterbak is de melk na 15 minuten gebruiksklaar en heeft de biest altijd de juiste drinktemperatuur.

 • De opgewarmde biest gaat in een cassette mee naar het kalf. De inhoud, 4 liter, kan met een speen of sonde worden verstrekt. Na het geven van de melk kan de veehouder de koe melken. Hij vangt de biest op en neemt die mee naar de ruimte waar deze wordt klaargemaakt om in te vriezen.

 • De melkveehouder giet de opgevangen melk van de koe in een roestvrijstalen beker.

 • Hij meet het gehalte aan antistoffen in de biest met behulp van een colostrometer. Alleen de betere biest gaat de voorraad in.

 • De veehouder maakt een plastic zakje voor de biest vast in een kunststof cassette. Dit plaatst hij in zijn geheel in het afvulstation.

 • Nadat de kwaliteit bekend en voldoende is, gaat de biest via het afvulstation in de cassette met het plastic zakje.

 • De cassette krijgt een datum en duiding voor de biestkwaliteit. De fabrikant denkt nog na over een kleurcodering.

 • De cassette gaat de vriezer in. De cassettes zijn herbruikbaar, de zakjes worden telkens nieuw gebruikt. Zodra er weer een koe kalft, haalt de veehouder een nieuw zakje uit de vriezer en begint het proces van voor af aan. Het voordeel is dat de melkveehouder altijd biest van goede kwaliteit bij de hand heeft.

  Leverancier van ColoQuick voor Nederland is Dutch Sense ; Joost van Kreij, tel. 06 – 55 87 71 98.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  farmer

  koe en kalfje in strohok, biest op juiste temperatuur, antistoffen ook. En het grote voordeel, de kat kan er niet van drinken. Laat de natuur toch zijn gang gaan.

 • no-profile-image

  rare

  onder een van de eerste foto s staat dat de temperatuur constant op 42 graden is, maar volgens mij staat de temperatuur toch echt op 41.6 of 41.8 graden op die foto dus klopt ook niet helemaal

Of registreer je om te kunnen reageren.