Rundveehouderij

Foto & video 1 reactie

Veel eigen arbeid in nieuwe stal

Maatschap De Jongh in Waardenburg (Gld.) bouwde vorig jaar een nieuwe ligboxenstal. Arbeidsgemak en dierenwelzijn stonden centraal. 20 mei houdt de maatschap een open dag.

Foto

 • William (28) en Martien (20) de Jongh staan in de nieuwe 0+4-ligboxenstal. Die heeft een capaciteit voor 150 melkkoeien. In de oude stal was de capaciteit 63. Dat kon niet meer uit. Op het laatst molk de maatschap daar 90 koeien.

  Foto's: Herbert Wiggerman, tekst: Theo Brummelaar.

 • De bouw van de stal begon in oktober 2009. Mei vorig jaar was de stalbouw afgerond en gingen de koeien naar binnen. De stal, die nét niet aan de Maatlat Duurzame Veehouderij voldoet, bevalt De Jongh tot nu toe zeer goed.

 • De stal is open en laat veel licht door. Tijdens de bouw stonden arbeidsgemak en dierenwelzijn centraal. Opvallend is dat de maatschap veel eigen arbeid in de stal gestoken heeft. Daarmee is geld uitgespaard.

 • Het koeverkeer is vrij in de ligboxenstal. De stal telt drie doorsteken.

 • Aan de achterkant van de stal is ook een doorsteek gemaakt. Hier lopen nu nog geen koeien. De Jongh heeft het laatste deel van de stal niet in gebruik. Dat is ook niet nodig. De stal staat met 100 melkkoeien nog lang niet vol.

 • De koeien liggen op koematrassen. Daaroverheen ligt een laag zaagsel. De Jongh koos voor matrassen vanwege het arbeidsgemak en de hygiëne.

 • De Jongh melkt zijn koeien met twee melkrobots. Ook hier was arbeidsgemak de belangrijkste reden. In de oude situatie molk de veehouder in een 2x5-visgraatstal. Met zijn toen nog 90 melkkoeien bedroeg de melktijd soms meer dan 2 uur. Dat wilde hij niet meer. De robot bood uitkomst. De Jongh komt nu beter aan ander werk toe.

 • Koeien worden automatisch gesepareerd via deze separatiebox. Die dirigeert de koeien, indien nodig, naar een behandelruimte of een strohok.

 • De behandelruimte staat direct achter de separatiebox. Deze ruimte telt vier ligboxen. Links (net buiten beeld; red.) bevindt zich het strohok.

 • Een eigen idee van De Jongh: een hek dat in drie hekken uitklapbaar is. Het bevindt zich vlak voor de eerste melkrobot. Als De Jongh alle hekken dichtklapt (zoals hier op de foto), kan hij een groep dieren apart zetten. Hij gebruikt het systeem vooral voor probleemkoeien.

 • De zijkanten van de stal zijn voorzien van witte ventilatiegordijnen. De gordijnen kunnen 2,80 meter open en worden aangestuurd door een weerstation. Let ook op het vele licht dat de stal binnenkomt.

 • Het ventilatiegordijn kan De Jongh indien nodig elke dag strak trekken.

 • Het dak is volledig geïsoleerd. De lichtstraat is voorzien van matglas en is 3,5 meter breed. Bovenin de stal hangen agrilights die geel licht afgeven.

 • De mestrobot staat in een apart hoekje achter een hek. De robot staat vlakbij de twee melkrobots voorin de stal.

 • In de stal hangen meerdere koeborstels.

 • Vanuit het kantoor heeft Martien de Jongh een perfect overzicht over de stal.

  De familie De Jongh houdt 20 mei van 13.00 tot 21.00 uur een open dag aan de Lage Paarden 1a in Waardenburg. Zie vandaag ook de minireportage in Boerderij.

Eén reactie

 • no-profile-image

  Rob

  Wat een prachtige compacte stal! Vanwaar geen maatlat- stal??

Of registreer je om te kunnen reageren.