Rundveehouderij

Foto & video 3457 x bekeken 8 reacties

Texaanse megabedrijven

Jelmer Schaap (20) liep stage op het Texaanse melkveebedrijf van Clemens Kuiper, waar 1.250 koeien worden gemolken. Schaap bezocht na zijn stage ook enkele andere bedrijven.

Foto

 • Fries Jelmer Schaap (20) liep in 2010 twee maanden stage op het melkveebedrijf van Clemens Kuiper in Erath County in Texas (VS). Naast zijn stage bezocht Schaap ook nog enkele andere Texaanse megabedrijven.
  Foto's: Jelmer Schaap, tekst: Bouke Poelsma

 • Een aanzicht van het bedrijf van Clemens Kuiper. De Nederlander woont en werkt sinds 2006 op deze locatie. In de eerste jaren pachtte hij het bedrijf. Later ging hij over tot aankoop. Voordat Kuipers naar Texas verhuisde, boerde hij in Duitsland. Daar had hij een kleine 250 koeien aan de melk.

 • Kuiper melkt in Texas nu 1.250 Holstein-koeien. De dieren worden gehouden in twee grote, identieke ligboxenstallen. De melkveestapel is onderverdeeld in acht groepen van ruim 150 koeien. De melkstal staat tussen beide stallen in. Het jongvee van Kuiper staat op een tweede locatie. De kalveren lopen de eerste vier maanden op een opfokbedrijf in de omgeving.

 • Een vooraanzicht van een van de open stallen. Aan beide zijden van het voerpad bevinden zich twee rijen zwevende ligboxen. De boxen zijn gevuld met zand. Dat is afkomstig uit een enorme zandput van de buurman. Met een grote shovel wordt het zand uit deze put gehaald. Iedere week strooit een trekker met zandstrooier vers zand in de boxen.

 • De koeien worden driemaal daags gemolken in deze 2x16 Rapid Exit-melkstal. De capaciteit ervan is circa 160 koeien per uur. Drie Mexicaanse arbeiders verzorgen het melken. Twee van hen zijn aan het melken, één zorgt dat de koeien in de melkstal komen. Een melkbeurt duurt zo’n acht uur, inclusief reinigen van de melkstal.

 • Een overzichtsfoto van de enorme wachtruimte van de melkstal. Ventilatoren en watersproeiers aan het plafond zorgen dat de koeien koel blijven tijdens het wachten op de melkbeurt. De capaciteit van de wachtruimte is precies voldoende voor een groep koeien.

 • De melk wordt opgeslagen in twee grote melktanks. Wat opvalt, zijn de enorme koelers. Die moeten zorgen dat de melk bij buitentemperaturen van 30 tot 40 graden koel blijft.

 • Op het bedrijf is een aparte melkstal aanwezig voor zieke koeien. Rechts op de voorgrond is de behandelbox zichtbaar. Volgens Schaap is baarmoederhalsontsteking de meest voorkomende ziekte op het bedrijf. Gezien het aantal dieren ondervindt Kuiper relatief weinig hinder van mastitis. Schaap vond de ziektedruk op het bedrijf opvallend laag, zeker gezien de soms extreme hitte in Texas. „De koeien lijken er weinig last van te hebben.”

 • Om de stressdruk zoveel mogelijk te beperken, worden de poten van de koeien op deze wijze bekapt. „De koe geeft zich zo volledig over en kan zich niet verzetten”, vertelt Schaap. Kuiper heeft 15, meest Mexicaanse, medewerkers in dienst. Schaap werd tijdens zijn stage ingezet voor klussen als het ophalen van hooibalen, maaien en ploegen en jongvee vervoeren. Bovenal werkte hij veel samen met het Mexicaanse personeel, dat zich bezig hield met het verzorgen van de koeien.

 • Een deel van de veestapel van Kuiper vertoeft in de buitenlucht. Op de foto is een deel van het jongvee zichtbaar. Ook de droge koeien krijgen buiten alle vrijheid. Naarmate het moment van afkalven dichterbij komt, krijgen de dieren van Kuiper meer aandacht. Ze worden dichterbij huis gehouden en worden gerichter gevoerd met onder andere vers gras en hooi.

 • Bij temperaturen van bijna 40 graden zoeken de dieren logischerwijs een plekje in de schaduw. In de twee maanden dat Jelmer Schaap werkzaam was op het bedrijf van Kuiper, viel er geen spatje regen.

 • Een deel van het voer koopt Kuiper aan. Een deel van het rantsoen is afkomstig uit Colorado. De grote balen luzerne worden op enorme trucks vervoerd.

 • Kuiper heeft 300 hectare grond in eigendom, hierop verbouwt hij mais en gras. Op deze foto is te zien hoe de eigen hooibalen van het land worden gehaald. Het gras, Tifton, kan in vergelijking met andere soorten goed tegen de droogte. De percelen met mais worden ingezaaid met het ras Sorghum. Deze maissoort is minder hoog dan andere rassen en kan ook beter tegen de droogte.

 • Een overzicht van het ruim opgezette erf van Kuiper, met daarop twee kapschuren voor de opslag van
  ruw- en krachtvoer.

 • ’s Zomers wordt vaak op een simpele, maar doeltreffende manier vers gras gevoerd aan de droge koeien. Een trekker met daarachter een hakselaar en een silagewagen zorgt dat het gras snel van het land bij de dieren komt.

 • Kuiper huurt loonwerkers in voor het ‘sprikken’, het inzaaien van de grassoort Tifton.

 • Met deze gigantische beregeningsinstallatie worden de percelen van Kuiper van het nodige water voorzien. De installatie draait om z’n eigen as. Om zuinig om te gaan met het water, zet Kuiper de installatie zoveel mogelijk in op bewolkte dagen. Dan verdampt minder water. Hoewel de installatie langzaam draait, is het uit veiligheidsoverwegingen verboden om 's nachts te beregenen.

 • Een deel van het machinepark van Kuiper. Midden op de foto is een trekker met giertank zichtbaar. De beide ligboxenstallen zijn niet onderkelderd. Driemaal daags wordt de mest van de stalvloer gezogen en direct op het land gebracht. Tijdens de korte winterperiode is het te nat om het land op te gaan. De mest wordt dan opgeslagen in een grote lagune.

 • Deze kleine New Holland wordt gebruikt om het zand in de ligboxenstal te egaliseren. Dit gebeurt iedere dag. Dit voorkomt dat grote kuilen in het zand ontstaan.

 • Tijdens het maaien van de struiken rond de mestlagune komt deze New Holland vast te zitten. Met behulp van een rupskraan, die normaalgesproken in de zandput staat, wordt de trekker weer losgetrokken.

 • Tijdens zijn stage bezocht Schaap samen met klasgenoot Jacob Jacobi enkele andere Texaanse melkveebedrijven. Zo waren zij aanwezig op de open dag van een megabedrijf in Dalhart, in het noorden van Texas.

 • Bezoekers van de open dag worden in speciale wagons over het erf gereden.

 • De treintjes rijden ook door de immense stal. Wat hier opvalt, is het inventieve ventilatiesysteem. Ventilatoren trekken buitenlucht door de zijwand van de stal. Deze stalwand wordt aan de binnenzijde gekoeld door bronwater. Het water stroomt van bovenaf langs de wand naar beneden. De ingevoerde lucht wordt door het stromende water gekoeld. Daardoor ligt de staltemperatuur 7 graden onder de buitentemperatuur. „Met de warmte buiten vond ik het klimaat in de stal opvallend fris. Het was ook niet te vochtig in de stal”, vertelt Jelmer Schaap. In de stallen van Clemens Kuiper wordt gewerkt met sproeiers. Dat zorgt voor een hogere luchtvochtigheid, waardoor het benauwd wordt in de stallen.

 • De 5.000 koeien op dit bedrijf worden gemolken in een 106-stands buitenmelker.

 • Bezoekers van de open dag worden buiten toegesproken. „Het is erg bijzonder om te zien hoe op bedrijven met deze omvang wordt geboerd”, zegt Jelmer Schaap. „Deze bedrijven worden gerund door managers, niet door boeren.” Hoewel de mogelijkheden in Texas onbegrensd lijken, kent Schaap ook de keerzijde van de medaille. Tijdens zijn verblijf in de Verenigde Staten zag hij drie Nederlandse melkveehouders failliet gaan.

 • Ook dit bedrijf werkt met enorme beregeningsinstallaties. Het einde van de installatie is op de foto niet eens zichtbaar.
  Het water wordt opgepompt en de motor van de installatie draait op aardgas.

 • Het jongvee staat buiten langs dit immens lange voerpad.

 • Op de open dag zijn de nodige nieuwe machines te zien. Wat te denken van deze maaier, met een spreidwijdte van liefst 15 meter.

 • Het aanzicht van een ander melkveebedrijf in Texas, dat door Jelmer Schaap en Jacob Jacobi werd bezocht.

 • Op dit bedrijf worden 4.000 koeien gemolken in een 106-stands buitenmelker. In de stal staan voornamelijk kruisingen van Holsteins en Jerseys.

 • Het is dringen geblazen in de wachtruimte voor de draaimelkstal.

 • Ondanks de huidige capaciteit is het hele bedrijf al ingericht voor verdubbeling. Naast de huidige melkstal kan zo weer een nieuwe 106-stands buitenmelker worden geplaatst.

 • Met dit aantal dieren is voldoende voeropslagcapaciteit geen overbodige luxe.

 • De dieren in de stal worden gevoerd met behulp van voermeng(vracht)wagens.

 • Tot slot nog twee mooie vakantiekiekjes. Na hun stageperiode bezochten Schaap en Jacobi onder meer Las Vegas, California, De Grand Canyon en het Yellow Stone Park, waar deze foto is genomen.

 • De Grand Canyon.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  frans-joseph elderink

  Clemens, hoe gaat het. Lang niet gezien.
  Sinds Duitsland.
  Mooi bedrijf hebben jullie. Dat bedrijf met die jersey´s is dat van Sebastião Faria?? (faria brothers)?? Als je hem ziet doe hem de groeten. Jullie ook de groeten en het allerbeste toegewenst.

 • no-profile-image

  Anton

  Als ik me niet vergis is sorgum geen maisras maar een maisplant waar geen kolf in komt want gewone mais ontwikkeld geen kolf in die exstreme hitte

 • no-profile-image

  henk berg

  mooie plek om stage te slopen

 • no-profile-image

  sprangers marc

  is het in de winter in texas niet te koud in de open stallen

 • no-profile-image

  isis

  Mede mogelijk gemaakt door Willy van bakel Ha ha ha .

 • no-profile-image

  jeroen

  Ja wat is sorgum nou precies voor een gewas?

 • no-profile-image

  h.timmerman

  Mooie fotos van Jelmer Schaap en wat een pracht van een ervaring,inhet land van de onbegrenste mogelijkheden.Ik ben er zelf een paar keer geweest maar dan in het buurland oklahoma,vlak bij het plaatstje Frederick.Ook hier in de buurt staan een paar heel grote melkvee dairys.Ben er trouwens nog lang niet uitgekeken,en ga binnenkort zeker weer die kant op.

 • no-profile-image

  Woopie

  Wie wordt hier nu beter van?
  De Koe, nee, de Koe niet.
  Het gaat alleen om geld, veel geld.
  De koe wordt niets gevraagd!

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.