Rundveehouderij

Foto & video 7 reacties

Enthousiast over nieuwe ligboxenstal

In de nieuwe 3+3 ligboxenstal ligt kalkstrooisel in de diepstrooiselboxen. Een anorganisch product, waarin bacteriën niet kunnen groeien, gunstig voor de uier- en klauwgezondheid.

Foto

 • Ronald (39) en Bianca (35) Raaijmakers willen het gezinsbedrijf in ere houden. Met de nieuwe stal, meer arbeidsgemak en meer landwerk uitbesteden aan de loonwerker streven ze naar 1,2 miljoen liter zonder vreemde vaste arbeid. Bianca heeft ook nog een kapsalon aan huis en samen hebben ze de zorg voor vier kinderen.

  Foto's: Bart Nijs, tekst: Rob Hoefman

 • De stal is compact gebouwd. Door de 3+3 opstelling zijn er 138 ligplaatsen en 74 vreetplaatsen. Achter de korte voergang staan beide melkrobots. Aan de linkerzijde is een kleine wachtruimte gemaakt voor probleemkoeien, rechts naast de robots is een strohok.

 • De open stal is van alle kanten af te sluiten. Met een weercomputer worden de zeilen aan de zijkanten bediend. Vier grote schuifdeuren kunnen de achterzijde geheel afsluiten.

 • In de diepstrooiselboxen koos Ronald Raaijmakers voor Power-Cal, een poreus kalkstrooisel. Het product neemt veel vocht op en lost op in de mest. Doordat het product anorganisch is, kunnen bacteriën niet groeien. Gunstig voor uier- en klauwgezondheid.

 • Een collega-veehouder was enthousiast over een knieboom van 30 centimeter doorsnee. Raaijmakers schrok eerst wel van de dikte, maar ziet nu dat de koeien prima in de boxen liggen. Sommige koeien leggen een voorbeen over de knieboom.

 • Als emissiearme vloer koos de Brabander voor de Patent Comfort-vloer van Swaans. De mestspleten, op een meter afstand van elkaar, zijn voorzien van rubberen afdichtingsflappen. Opvallend is het profiel op de platen. De eerste twee maanden heeft Ronald geen koe zien uitglijden.

 • Aan de uiteinden van de stal en voor de robots koos Raaijmakers bewust voor roosters. Ook weer met rubber afdichtingsflappen. Door het ruimere aantal spleten kan de mestrobot hier gemakkelijker de mest lossen.

 • Voor het koecomfort zijn op vier plekken in de stal borstels opgehangen. Ook hangen aan beide zijden net achter het voerhek verticale ventilatoren met een diameter van 140 centimeter.

 • Naast de melkrobots is een strohok gesitueerd voor zieke en verse koeien. Opmerkelijk is dat de koeien die hierin staan, ook zelf kunnen kiezen wanneer ze gemolken willen worden. Daarvoor kunnen ze door het smalle gangetje achter de melkrobots langs lopen naar de wachtruimte.

 • De ruimte achter de melkrobots moet volgens zuivelinstanties schoon bereikt kunnen worden. Doordat de koeien uit het strohok door het gangetje lopen, werd dit moeilijk. Raaijmakers vond hier iets op. Hij regelde precies tegenover de toegangsdeur van deze ruimte een deur naar buiten. Zo kan hij over de vuile gang stappen.

 • Aan de andere kant van de melkrobots is een kleine wachtruimte. Door te werken met Texaspoortjes (eenrichtingspoortjes) kunnen de koeien niet terug het gangetje in. Na het bezoek aan de melkrobot, worden ze automatische weer richting strohok gesepareerd.

 • De twee Lely A3-Nextrobots hebben nog capaciteit over. Nu melkt de familie 950.000 liter. Het streven is 1,2 miljoen. De koeien worden nu gemiddeld 3,2 keer per dag gemolken, met een gemiddelde productie van 37,1 liter melk. In het rollend jaargemiddelde zijn de gehalten nog 4,16 procent vet en 3,61 procent eiwit. Deze staan nu wel onder druk.

 • Raaijmakers wilde een boerenstal, zonder al te veel luxe. Een kantoor of skybox is er dan ook niet. Achter de melkrobots dient een eenvoudige kast dan ook als kantoor. Daarin staat een pc en wat andere noodzakelijke spullen.

 • Droogzetten doet de Brabander in de oude melkstal. Vanuit het strohok drijft hij de koeien tussen het hekwerk naar de oude melkput waar hij met een rechte rug de injectoren kan toedienen. De droge koeien verblijven in de oude ligboxenstal.

 • Twee weken voor kalven verruilen de droge koeien de ligboxen voor deze potstal. Een eenvoudige wagenloods, waarvan alle voorfronten geopend kunnen worden. Alles is zo gesitueerd dat één man de koeien, pinken en kalveren kan verplaatsen.

 • De jongste kalveren staan in de oude lage vleesvarkensschuur. Met de oude klimaatcomputer is de temperatuur zowel in de zomer als de winter prima te regelen. Raaijmakers is dolenthousiast over de melkautomaat.

  Op zaterdag 4 juni zetten Ronald en Bianca Raaijmakers de deuren open voor het publiek van 10 tot 17 uur. Hun bedrijf ligt aan de Stevensbeekseweg nummer 8 in Stevensbeek.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Van der Laan

  In de tekst bij een van de foto's staat geschreven dat het gebruikte kalkproduct ''een poreuze kalk is welke oplost in de mest''. Ik begrijp niet wat de tekstschrijver hier mee wil zeggen. Er zijn meerdere kalksoorten welke poreus zijn, bijv. Mergel (grondstof voor de Dolokal) en ook vocht opnemen. Het is geen unieke eigenschap wil ik hier mee zeggen. Het oplossen in de mest is een onjuiste uitspraak omdat kalk niet kan oplossen. Het reageert wel met de NH4 (ammoniumstikstof, waarvan de H-ionen met CaCO3 reageren) in de mest. CaCO3 is nl. een onoplosbaar zout. Er wordt ook van veel instrooiproducten op basis van kalk gezegd dat er geen stikstof uit de mest vervluchtigd. Er is echter geen enkel onderzoek waarin aangetoond wordt dat bepaalde producten in meer of mindere mate voor vervluchtiging zorgen en hoeveel er daadwerkelijk vervluchtigd. Dergelijke uitspraken zijn niet onderbouwd en zijn puur reclame/marketing. Dus, een argument als zou een product in de mest oplossen is niet steekhoudend en zegt helemaal niets.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  mooie, praktische stal waarbij effiecient omgegaan is met de ruimte. Geen kilometer stal voor de robot voor allerlei vertroeteling. DAt is leuk, maar vaak erg kostprijsverhogend.

 • no-profile-image

  teun

  mooie stal Ga zo door. Mooi dat je zo veel melk hebt. Geloofwaardig. op naar de 37,2

 • no-profile-image

  Willempie

  Tsja, het blijven Lely's!
  Succes met de stal, zie er top uit!

 • no-profile-image

  berend botje

  1,2 miljoen streven, kan dus met 88 koeien als die 37,2 kg geven. kan dus bijna 1 robot doen. geloofwaardig????

  denk het dus niet.

 • no-profile-image

  Han

  Met robotmelken komt meer kijken dan alleen koeien per robot. Ook kg melk, melksnelheid ed telt mee. 88 koeien met een melkproductie van max 20 kg melk is misschien mogelijk om op 1 robot te melken. Met een productie van ruim 37 kg melk (wat goed mogelijk is), kun je niet zoveel koeien op een robot zetten.

 • no-profile-image

  berend botje

  han je leest niet goed, ik zeg bijna 1 robot. je kunt met gemak 55 koeien melken op 1 robot. deze man heeft een grote stal gebouwd. dan moet 1,2 miljoen liter, met 37 liter per koe per dag met 2 robots toch een peuleschil zijn, en geen streven???? tuurlijk is 13000 liter per koe mogelijk, dat ontken ik niet.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.