Rundveehouderij

Foto & video 5 reacties

Drie pijlers onder rundveebedrijf

Johan en Jolanda Bergsma in Nijensleek (Dr.) handelen in vee, melken 45 eigen koeien en hebben sinds kort ook een kaasmakerij met boerderijwinkel.

Foto

 • Johan (44) en Jolanda (39) hebben in Nijensleek (Dr.) een bedrijf met 45 melkkoeien en een eigen kaasmakerij met boerderijwinkel. De handel in vee is voor vof Bergsma de hoofdtak. De Bergsma's breidden hun bedrijf flink uit. Ze bouwden een stuk aan de ligboxenstal aan, vernieuwden de melkstal en zetten een nieuwe werktuigenloods neer.
  Foto's: Marten Sandburg, tekst: Bouke Poelsma

 • Een vooraanzicht van het bedrijf van de Bergsma’s. Uiterst rechts is de nieuwe werktuigenberging zichtbaar. In de voorzijde van deze loods huist de kaasmakerij en is ook de boerderijwinkel gevestigd.

 • Op deze foto is rechts het oude gedeelte van de ligboxenstal zichtbaar. In het midden is de aanbouw zichtbaar en uiterst links staat de werktuigenberging.

 • Deze 2x5 visgraat is de vervanger van de verouderde 2x2 tandem-melkstal. Er was net voldoende ruimte om dit type melkstal op dezelfde plek in te passen.

 • Een overzichtsfoto van de stal, met op de voorgrond het nieuwe gedeelte. De Bergsma’s breidden uit met 30 koeplaatsen, een afkalfhok en een extra voergang. Ze kochten vorig jaar 100.000 kilo quotum bij. Het melkquotum is nu 350.000 kg. Het rollendjaargemiddelde is 8.200 kg melk met 4,50 procent vet en 3,70 procent eiwit

 • In de stal staat voornamelijk Fleckvieh. Bergsma is goed te spreken over de dieren. „Het is de probleemloze koe.” Hij prijst het afkalfgemak, de lage dierenartskosten en de meerwaarde die de dieren als slachtkoe opbrengen.

 • Een overzicht van de ruime werktuigenberging.

 • Via deze oversteeknok in de loods kunnen de Bergsma’s goed ventileren in de aangrenzende ligboxenstal. Op de ligboxenstal zit een tafelnok.

 • Met de eigen kaasmakerij komt een meisjesdroom van Jolanda Bergsma uit. Ze zat vroeger op de zuivelschool in Bolsward (Fr.) en wilde altijd al eigen kaas maken. De inventaris van de kaasmakerij namen de Bergsma's over van familie Hoogeveen in Mijdrecht, die met pensioen ging.

 • In deze ruimte rijpt de kaas. Op de voorgrond is het pekelbad zichtbaar. Het zout, dat in het pekelbad in de kaas dringt, heeft een positieve invloed op de korstvorming, de stevigheid, de smaak en ook de houdbaarheid van de kaas.

 • Jolanda Bergsma maakt in eerste instantie twee dagen per week kaas. Met 1.000 liter melk kan ze wekelijks 100 kilo kaas maken. Het assortiment bestaat tot dusverre uit zes verschillende kazen, te weten: boerenkaas, brandnetelkaas, komijnekaas, honingklaverkaas, fenegriek en Italiaanse kruidenkaas. In de toekomst wordt daar nog mosterdkaas aan toegevoegd.

 • Deze prachtig ingeruimde kast staat in de eigen boerderijwinkel.

 • De dieren krijgen een rantsoen van kuil en mais (half om half), aangevuld met 1,5 kilo eiwitbrok in de melkstal en 2 kilo geplette tarwe aan het voerhek. Daarbij krijgen ze hooguit nog een kilo soja.

 • „De Fleckvieh-koeien zijn snel weer tochtig. De afkalftijd is 376 dagen”, aldus Johan Bergsma.

 • Dit is Enso. De vader van deze stier is Endo, de moeder is Silke. Silke wordt op haar derde lijst voorspeld op 13.901 liter melk met 4,76 procent vet en 3,98 procent eiwit.

 • Dit is Omen. De vader is Hupsol. De moeder van Omen produceerde in vijf lactaties gemiddeld 10.000 liter met 4,41 procent vet en 3,74 procent eiwit. De grootmoeder van Omen produceerde in zeven lactaties gemiddeld 10.800 liter met 4,47 procent vet en 3,60 procent eiwit.

 • Op de open dag, aanstaande zaterdag 28 mei, wordt een dochtergroep van de stier Imposium tentoongesteld. Het is een groep van zes zuivere importvaarzen.
  Bezoekers zijn van 10.00 uur tot 16.00 uur welkom aan de Hoofdweg 86 in Nijensleek. Een groot deel van de veestapel van Bergsma is te koop.
  In Boerderij van 31 mei meer over het bedrijf van de Bergsma’s.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Michel

  hee bergsma Gefeliciteerd met de stal

 • no-profile-image

  jan

  Een ventilator op een plank, bovenop het pekelbad lijkt me niet echt een voorbeeld van veiligheid...
  Verder een prima reportage van een mooi bedrijf.

 • no-profile-image

  Veeliefhebber

  Super koeien! Mooie stal!

 • no-profile-image

  dirk

  wat een mooie reportage en die flevkvieh koeien, dat is toch prachtig vee!

 • no-profile-image

  Boer

  Beste koeien, mooie stal!
  Succes ermee!

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.