Rundveehouderij

Foto & video 7 reacties

Doorloopmelkwagen in nieuw jasje

Mart en Ewoud Groen bliezen de doorloopmelkwagen nieuw leven in. De wagen is gebouwd voor in de wei, maar kan ’s winters ook de vaste melkstal vervangen.

Foto

 • Vader en zoon Mart en Ewoud Groen in Nieuwland (Z.-H.) bliezen de doorloopmelkwagen tot nieuw leven in. Ze presenteren de wagen in een volledig gemoderniseerde vorm, met duurzame techniek en geluidsarme afwerking. De wagen is gebouwd voor in de wei, maar kan ’s winters ook de vaste melkstal vervangen. Ewoud Groen richtte Mobile Milking bv op om de mobiele melkstal te vermarkten.

  Foto's: Peter Roek, tekst: Klaas van der Horst.

 • De mobiele melkstal is een 2x14 stands wagen, die garant staat voor vlot melken. De wagen heeft ondanks een totaalgewicht van 11.000 kilo een zeer lage bodemdruk. De lengte van de wagen is 16 meter, de breedte in ingeklapte vorm 3,15 meter.

 • De koeien worden gemolken op verhoogde plateaus, die tijdens transport over de weg kunnen worden ingeklapt. De vloer van de plateaus is voorzien van een speciale anti-slipcoating. Er is een speciaal mechanisme gemaakt dat er voor zorgt dat het inklappen snel en eenvoudig kan gebeuren.

 • De koeien bereiken het melkplateau via lichtgewicht aluminium kleppen aan de achterkant en verlaten het via soortgelijke kleppen aan de voorkant. De kleppen zijn doelbewust van aluminium gemaakt. Zo zijn ze ze enerzijds sterk genoeg om het gewicht van de koeien te kunnen dragen en anderzijds licht genoeg om het mogelijk te maken dat één man ze aan- en afkoppelt bij transport.

 • De melkplateaus rusten op een serie ijzeren stempels. Om de draagkracht op slappe bodem te vergroten zijn onder de voeten van de stempels brede, lichtgewicht platen gemonteerd.

 • De bedoeling is dat de mobiele melkstal op veengronden tweemaal daags kan worden verplaatst. Dankzij een uitgekiende constructie kan dat zonder veel rompslomp. De tandemas, met nog aan te brengen dubbele montering, kan hydraulisch tot 40 centimeter vrij worden gemaakt van de bodem. Daarbij worden de plateaus aan beide zijden van de wagen geschoord door schuin geplaatste metalen dragers.

 • De melkapparatuur in de mobiele melkstal is van het Ierse Dairymaster. Als installateur van een servicebedrijf voor melktechniek werken vader en zoon Groen al jaren met Dairymaster. De installatie heeft een capaciteit van 90 koeien per uur.

 • De melkapparatuur wordt aangedreven door een viercilinder Perkins-dieselaggregaat met een vermogen van 16 kilwatt/20 kvA. De motor is zo gemaakt dat die kan draaien op biodiesel. Het verbruik is 6 liter diesel per uur. De dieselmotor maakt onderdeel uit van een micro-warmtekrachtkoppelingsinstallatie (wkk). De uitlaatgassen van de diesel verwarmen tijdens het melken het reinigingswater.

 • Het water voor het reinigen van de melkinstallatie wordt onder de wagen opgeslagen. Aan elk van de vier hoeken zit aan de onderzijde van de wagen een watertank.

 • Een bush-pomp verzorgt de vacuümvoorziening voor het melken. Zo’n pomp is iets duurder dan een gewone oliegesmeerde pomp, maar groot voordeel is volgens Ewoud Groen dat de pomp geen onderhoud behoeft. De ervaring heeft geleerd dat oliegesmeerde vacuümpompen uiteindelijk toch kwetsbaar zijn. Al zijn ze onderhoudsarm, het noodzakelijke onderhoud wordt toch vaak vergeten.

 • De dieselmotor, de vacuümpomp en alle overige aangekoppelde apparatuur is geplaatst in een geluidsgeïsoleerde machinekamer. Dit zorgt er voor dat de veehouder de koeien in een betrekkelijke rust kan melken.

 • Groen kan alle functies van de micro-wkk en de melkapparatuur aansturen via een klein controlepaneel. Het paneel is gemonteerd aan de binnenwand van de kamer waar de melkinstallatie staat opgesteld. Aan boord is geen ruimte voor melkopslag. De opzet is dat de melkveehouder de ontvangen melk mee naar huis neemt om daar in de tank te doen. Dat voorkomt dat melk de hele dag in de wei moet worden gekoeld.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Vera

  Interessante reportage. Koeien in de wei melken, lijkt me heerlijk. Wel een vraag. Bij de laatste foto staat dat er in de wagen geen mogelijkheid is tot opslag van de melk. Die moet gewoon in de tank op de boerderij. Maar waar laat men de melk dan, tot men thuis is? Familie Groen, veel succes met het op de markt brengen van de melkwagen. Groet

 • no-profile-image

  ruurd

  ik zit op een pachtbedrijf met een te kleine melkstal.
  ik heb nog zes jaar pacht dus bouwen kan niet uit je krijgt het geld nooit weer,en meenemen kan je ook weinig.
  dan was zoiets wel een idee snel melken in de winter een beetje damwand erom en als ik ga verhuizen naar een ander bedrijf hang ik hem aan de trekker en rij er mee weg.

 • no-profile-image

  Jeroen

  Vera wat dacht je van een tankje achter de trekker? Zo ging het vroeger ook, aangezien je het toen de trekker nodig had om de boel draaiend te houden,dus kon de tank mooi op een wagen mee.

 • no-profile-image

  derk

  Mooi ding.Ik vrees alleen wel dat je een ding van 11 ton op zulke kleine bandjes,al dan niet met dubbele montering, wel een keer vastrijdt na een flinke plensbui.
  Verder een net ding om te zien.

 • no-profile-image

  Ewoud Groen

  De melktank komt op een wagen, of in de voorhef van de trekker. Zodra men het land ingaat neemt men het schone water in deze tank mee, en de melk gaat in de tank mee terug naar de boerderij.

  Op de foto's zijn helaas nog niet de dubbellucht banden gemonteerd. Deze zijn inmiddels er wel ondergezet.

 • no-profile-image

  Henk Fledderus

  jemig wat een mooi ding, ik heb nog een paar keren in de ouderwetse doorlopers mogen melken en ben blij voor boer en dier dat het voorbij is.
  dit ziet er interessant uit met ook nog wat capacitijd en techniek.
  ik denk dat voor zo'n door loper in New zealand en australia goede kansen zijn.
  breng de melkstal naar de koe.

 • no-profile-image

  huub

  Hydraulische wielmotoren lijken mij een must. Kostbaar, maar om de boel aan het rijden te houden wel noodzakelijk...

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.