Rundveehouderij

Foto & video 18 reacties

Megamelker in Oost-Duitsland

Tjeerd (50) en Fetsje (48) Terpstra melken 950 koeien in voormalig Oost-Duitsland.

Foto

 • Tjeerd (50) en Fetsje (48) Terpstra hebben een bedrijf in het Duitse Wismar. Daar melken ze met 950 koeien een quotum van 8,5 miljoen kilo vol. Daarnaast bewerken ze 680 hectare grond voor de productie van ruwvoer.  Foto's en tekst: Guus ten Hove

 • Het bedrijf biedt een typisch Oost-Duitse aanblik: oerdegelijke en eenvoudig gebouwde stallen zonder enige vorm van luxe.

 • De koeien moeten zich aanpassen aan de sobere omstandigheden. Ze worden niet verwend. Desondanks geven de dieren gemiddeld 9.000 liter melk met 4,30 procent vet en 3,55 procent eiwit. De vervanging is met 22 tot 25 procent laag.

 • Zakelijkheid staat voorop bij Terpstra. Hij melkt nadrukkelijk om er geld mee te verdienen. De melkveehouder investeert niet in zaken die in zijn ogen geen rendement opleveren. Een rubberen matras, koeborstel of mestschuif is dan ook niet te vinden op het bedrijf.

 • Net als veel andere boeren in Duitsland bouwt ook Terpstra een biogasinstallatie. Vanwege de subsidietermijn van 20 jaar is dit een redelijk zekere investering.

 • De blokken voor het bouwen van een sleufsilo maakt de veehouder zelf. Daarvoor gebruiken zijn medewerkers deze mallen.

 • In de iglo’s zijn uitsluitend kalveren te zien met witte koppen. Vorig jaar is Terpstra overgestapt op Fleckvieh. Ondanks de goede resultaten van de Holstein-koeien vervangt hij de hele veestapel door dit ras. Op die manier hoopt hij de levensduur van de koeien te vergroten. Ook wil de veehouder de opbrengst van de stierkalveren en slachtkoeien vergroten.

 • De ideale koe volgens Terpstra: een lang, breed dier met een goed uier en dito beenwerk.

 • De kalveren liggen in een dik pak stro. Het opfokken van het jongvee doet Terpstra op een tweede locatie.

 • Een van Terpstra’s speerpunten is een hoge arbeidsproductiviteit. Zijn medewerkers moeten veel koeien aankunnen. Momenteel zetten 15 werknemers al het werk rond, waaronder twee bouwvakkers en vier Polen.

 • Het verzorgen en melken van de 950 melkkoeien hoort bij het takenpakket van de Polen.

 • Om zijn medewerkers te motiveren, betaalt Terpstra een vast bedrag per afgeleverde liter melk. Een hogere productie geeft dus betere verdiensten.

 • De overstap naar Fleckvieh past binnen Terpstra’s streven naar een hoge arbeidsproductiveit. Fleckvieh-koeien laten zich volgens Terpstra makkelijker managen dan Holsteins. “Tijd om achter de dieren aan te rennen hebben we hier niet.”

 • Alle inspanningen van Terpstra resulteren in een kostprijs van 26 cent per liter melk, inclusief het ruwvoer. Om de kostprijs laag te houden, wil Terpstra verder groeien. In 2012 verwacht hij 10 miljoen kilo melk te produceren.

 • In 1997 vertrok Terpstra met zijn familie naar Wismar. Hij startte met een quotum van 800.000 kilo en 200 hectare pachtland. Met zijn zakelijke aanpak heeft de ondernemer in 15 jaar tijd een imposant bedrijf opgebouwd.
  Lees meer over het bedrijf van Terpstra in Boerderij van deze week.
  Bezoek ook de website van het bedrijf.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  boerke

  op deze locatie, met deze gebouwen , op deze schaal, op deze manier (sober) boeren en dan "toch" een kostprijs van 26 cent, dan vraag ik me af bij al die reportages van die nieuwe stallen in nederland hoe de boeren hier denken te kunnen overleven met hun voerrobots, melkrobots, watermatrassen, koeborstels en dure geisoleerde stallen.

 • no-profile-image

  .

  En dan ook nog quotum kosten van 20 cent per jaar!!!

 • no-profile-image

  R

  DIT IS EEN VOORBEELD VOOR ALLE MEGABOEREN WAAR ZE HEEN MOETEN DUITSLAND

 • no-profile-image

  frank

  mooie reportage over een bedrijf zonder poespas en mooie koeien.
  Knap om zo snel te groeien

 • no-profile-image

  Patrick

  Goeie streek ken ze , maar wil toch eens reageren op boerke Branbant , had het deze morgen ook over het door u aangehaalde onderwerp met een veearts in Belgie .
  Akkerbouw , in mijn streek aldaar heeft men 1000 en 1500 euro voor seizoenpacht ongeacht aardappels graan of mais of erwten Boeren groeien er van 25 ha tot 200 ha in 10 jaar het ECHTE sucses hiervan hoort men dan bij de agrohandelaar..., alhier is de pacht nog geen 100 euro het zaaigoed 52 tot 100 euro/dosis en het gaat hier niet meer buur met 6500 ha kan zen personeel al 3 maand niet betalen 1000 den ha liggen na kleine voorbewerking onbezaaid om reden men niet aan de liquiditeit komt voor mais en zonnebloemzaaigoed. Ik moei mij niet met of megalandbouw een supervoorbeeld zou zijn of niet en zekers ook niet met het bedrijf uit de reportage ik denk daar het mijne over en hou dat ook voor mij . businesscontacts mee melkveebedrijven vandezelfde grote ondersteunen mijn gedacht dan ook nog eens... Maar megalandbouw goed ? Ik waarschuw voor deze verkeerde gedachte en als dat niet gaat in de akkerbouw mee graanprijzen van dit ogenblik dan laat ik de rest aan het gezond verstand over... .

 • no-profile-image

  Melkveehouder

  Prachtig bedrijf met mooie koeien en aardige mensen! Heb hier veel bewondering voor.

 • no-profile-image

  boerke

  ik heb geen oordeel willen geven of megalandbouw goed is of niet. Ik heb alleen willen aangeven dat ik me afvraag hoe de melkveeboeren in nederland het denken vol te kunnen houden met hun dure stallen en alle poespas daarin, terwijl op slechts een paar honder kilometer afstand er op deze schaal ook melk geproduceerd kan worden. En dan te bedenken dat het bedrijf uit deze reportage met een zeer sober bedrijf al een kostprijs heeft van 26 cent. Waar ligt dan de werkelijke kostprijs van de melk hier in nederland ?
  Ik geloof zelf meer in het onderscheiden op basis van je kwaliteiten t.o.v. de bedrijven in het buitenland. Als je moet concurreren op bulk en kostprijs denk ik dat we het hiet niet gaan redden. Laat zien op welke verantwoorde manier je hier produceert en probeer dat te gelde te maken. (en daarbij denk ik bij veel reportages uit het buitenland dat enkel de mooie kant wordt getoond; de omvang en mogelijkheden, maar als ik verhalen lees van de boerenblogs blijkt er ook een andere werkelijkheid te zijn die vaak niet op foto's getoond wordt)

 • no-profile-image

  Patrick

  Gelijk heb je boerke Brabant ! Probleem is dat in Oost Europa kostenplaatjes altijd lager liggen . Als ik bij mijn mais reken dan krijg ik voor iedere euro die ik uitgeef 1.80 to 2.10 euro terug MAAAAR in Oost Europa is dit met de dag een grote elusie aan het worden want naast de mestoffen sproeistoffen mazout zaaigoed pacht ZIJN ER DE ALGEMEN BEDRIJFSKOSTEN waar zelfs electriciteit van het huis bij hoort of de mazout voor de auto bij veel grotere afstanden en je eigen bedrijfsrestaurant je zit er en je moet toch nog eten ook alles ten goede van de bv akkerbouw of de koeien. wat dan ten einde overblijft aan inkomen is gauw 0.80 euro ipv 1.80 euro en dat kantje word door enkele grootmachtige megalandbouwers in Europa doodgezwegen. Dat ze dan counterparts enz moeten opzetten daar zwijg ik dan nog over google weet tegenwoordig héél veel ... .

 • no-profile-image

  W Geverink

  Het gaat nog niet eens zo zeer om dat in het oosten alles beter is Patrick. In Nederland zijn veel beperkingen zoals bijvoorbeeld dure grond, quota, mestoverschotten en noem maar op. Als er dan iets is waar de boer wel invloed op kan uitoeffenen zoals het drukken van de kostprijs per koeplaats van zijn nieuwe stal, wordt daar niks mee gedaan. Ze gaan helemaal uit de bol en alles wordt geautomatiseerd. De boeren in de fotoreportages verwachten vaak de extra kosten terug te verdienen met de arbeidsbesparing. Ik ben er echter nooit achter gekomen wat met de bespaarde arbeidstijd dan wordt gedaan. Neemt een van de partners er een parttime baan bij voor twee of drie dagen per week of wordt die tijd gebruikt om langer koffie te drinken en een dutje na het middageten. In Nederland kan net zo sober worden gebouwd als in oost duitsland maar het zwak van veel Nederlandse Nederlanders is dat het oog ook wat wil.

 • no-profile-image

  onno

  Zeer zeker is groot niet altijd beter. Het vergt nog veel meer vakmanschap. Patrick, wat je aangeeft is dat de problemen op grote bedrijven direct boven water komt, omdat mensen niet betaald worden. En dat komt in het plaatselijke cafe aan de tafel. Maar hoeveel veel kleinere boeren zijn er, die zichzelf niet een fatsoenlijk loon hebben kunnen geven de afgelopen jaren? Precies hetzelfde.
  Een grote veehouder moet er drommels goed aan denken dat zijn efficientie niet onderuit klapt. Zeer zeker in het buitenland waar personeel minder kost dan in Nederland. Maar veel meer weinig kost veel, zeg ik dan altijd maar.
  @Geverink, daar ben ik het helemaal mee eens. Hoeveel stallen worden in Nederland gebouwd met carrousel melkstallen waar 150 koeien mee gemolken worden? Na 2 uur draaien per dag staat de zaak stil. In elke industrie word je dan voor gek verklaard.
  En dat is dan nog een verschil tussen groot en kleiner. Bij een grotere schaal wordt je op ALLE kleinigheden direct afgerekend in de winst. Kleinere schaal wordt vaak slecht gerekend en men voelt het alleen in eigen portemonnee. Maar er zijn maar weinig boeren, die zich zorgen maken als de winst van 75.000 euro naar 50.000 euro gaat. Ik weet uit eigen ervaring dat als ik de investeerders moet vertellen dat de winst met 30% ofzo naar beneden dendert ik geen blije gezichten krijg.

 • no-profile-image

  piet

  zolang de grond in nl zo duur is en blijft kan de nl veehouder genoeg lenen per ha ,mits de rente laag blijft .de financieele lasten in nl zijn absurd hoog ,gevolg is het slaaf zijn van de rabo en geen eigen baas meer zijn op het bedrijf .vraag me af hoe lang deze luchtbel nog blijft bestaan ,om maar niet te spreken over duur quotum .
  De heer terpstra heeft het goed gedaan
  met een kostprijs die in nl nooit is te realiseren .

 • no-profile-image

  onno

  Precies. Zodra de rente 1 % stijgt, wat nog wel eens realiteit kan worden, vallen de veehouders met bosjes tegelijk om. Rabo heeft al aflossingsvrije leningen verstrekt, dus de rek is er al uit.

 • no-profile-image

  Luna

  Waar zou het spreekwoord:
  Ëen boer en een zog hebben nooit genog" toch vandaan gekomen zijn, onze voorouders riepen dit al.
  Ga over op akkerbouw voor de productie van biologisch granen- groente en fruit.
  Schandalig, deze boer en boerin, waarom moeten die zoveel koeien houden?

 • no-profile-image

  onno

  Hey Luna, ook nog wakker..Als jij nu eens begint met 2 keer zoveel voor je voedsel te betalen.. En daarnaast nooit meer jengelt over een beetje mycotoxinen in je brood, zullen er genoeg zijn die je dat op de drempel willen brengen.

 • no-profile-image

  W Geverink

  Tja Luna. Vorig jaar was er een hele interessante discussie op het agd. Bewuste keuze voor een betere wereld heet het stuk waarmee schrijfster Inneke de Wild van de nederlandse vereniging voor veganisme de lezers probeerde te overtuigen dat het veganisme de oplossing is voor de honger in de wereld. Het verhaal rammelde nogal en veehouders noch akkerbouwers konden er mee uit de voeten. Toen er vanuit de lezershoek aangedrongen werd op een meer diepgaande uitleg bleek dat haar verhaal op weinig meer gebaseerd was dan hoop en idealisme in plaats van kennis van zaken en realisme. De veehouderij en de akkerbouw kunnen niet zonder elkaar. Hoewel de verhoudingen wel wat kunnen verschuiven zal geen van beiden ooit ophouden te bestaan.

 • no-profile-image

  Jeroen

  W Geverink en toen de discussie te heet weet vloog Ineke, want ja... hoe moet je een droom verdedigen? En ze hebben het blog volgens mij ook nog verwijderd.
  Luna zit onder zoveel namen,dat ze zo opkomt voor de dieren, dat ze niet eens haar/hem zijn echte naam durft te gebruiken, zoveel waarde hecht die eraan.

 • no-profile-image

  goed leven is ook wat waard

  Dat de kostprijs in oost duitsland lager dan in nl weet een beetje ondernemer al meer dan 10 jaar Aleen sosciaal is het twee stappen terug , en oost duitsland kan niet alle melk voor europa produceren en de melkprijs is er door de jaren heen ook minder dan in nederland.
  Denk wel dat sommige veehouders zich vergissen in het houden van 200 koeien [je bent dan meer dierenarts dan loonwerker]en de voer/mestkosten in 2015 als dan melkprijs beetje zakt

 • no-profile-image

  sybren de jong

  Heel interesant ,maar myn vraag is zon bedryf overneembaar ? Myn bedryf heeft 130 koeien en vind ik groot genoeg wil myn zoon boer worden dan zoek je een manier op dat hy ook boer kan worden ;of hy kan het over nemen.
  aleen alleen maar groter ?

Laad alle reacties (14)

Of registreer je om te kunnen reageren.