Rundveehouderij

Foto & video 2106 x bekeken 5 reacties

Meer ruimte voor meer rust

Maatschap Jansen bouwt in Erm (Dr.) een nieuwe stal met 135 ligboxen. Voor zowel de 2+3-stal als de 2x14 melkstal kozen de melkveehouders voor licht, lucht en ruimte.

Foto

 • Maatschap Jansen (Jacob, Jannie en zoon Henk Jansen met vriendin Martine) in Erm (Dr.) legt de laatste hand aan een nieuwe stal met 135 ligboxen. De bestaande stal met 85 plaatsen werd te klein en is bovendien erg donker en laag. Jansen melkt op het moment 120 koeien. Wanneer die verhuizen naar de nieuwe stal, neemt de maatschap de jongveeopfok weer in eigen hand. De afgelopen tien jaar had ze die vanwege ruimtegebrek uitbesteed.

  Tekst & foto’s: Matthijs Verhagen

 • Het Drentse laagveen was maar net voldoende stabiel om niet te hoeven heien. De putvloer van de nieuwe stal is dan ook liefst 30 centimeter dik. De stal is volledig 2 meter diep onderkelderd, inclusief de voergang. “Er zit behoorlijk wat beton in de onderbouw”, zegt Jacob Jansen.

 • Zowel voor de koeien als voor zichzelf kozen de Jansens voor licht, lucht en ruimte. Dat is goed te zien in de stal én in de melkstal. De stal is voorzien van opaal-lichtplaten. Die laten daglicht diffuus door en voorkomen direct zonlicht op de koeien.

 • Oorspronkelijk neigde de maatschap naar een 0-6-0-stal. De kortere looplijnen en het betere overzicht vanaf de voergang gaven uiteindelijk de doorslag om voor een 2-2-opstelling te gaan. Vanwege eisen van de gemeente is dit uiteindelijk een iets kortere stal met deels 2+3 geworden.

 • De rapid exit-melkstal vraagt uiteraard veel ruimte. Buiten dit feit heeft de maatschap ook niet op ruimte bespaard. De melkstal is allesbehalve bedompt. Een lichtstraat, een zijgevel met windgordijn en een grote, van glas voorziene schuifdeur in de eindgevel geven het gevoel dat je buiten staat. In de winter kan de melkstal afgesloten worden, is het dak geïsoleerd en hangt Jansen een heater op.

 • Een melkrobot heeft Jansen wel overwogen, maar dat kwam ongelukkig uit vanwege de dieraantallen. “Twee robots is net te weinig”, zegt de veehouder. Bovendien vertrouwt hij erop dat de betrouwbaarheid maar vooral de levensduur van de gekozen 2x14-melkstal groter is dan die van een melkrobot.

 • De melkstal is voorzien van melkmeting en een groot touchscreen. De koeien dragen stappentellers voor activiteitsmeting en herkenning in de melkstal en de krachtvoerbox.

 • Om vlot te kunnen melken, keken de veehouders verder dan alleen de melktijd en het snel wisselen. Ook snel kunnen schoonmaken bespaart dagelijks tijd. Ook dat was dus een criterium bij de keuze voor de melkstal, die vanuit dit oogpunt zeer weinig staanders op de grond heeft. Dat is mede te danken aan de iets aangepaste rapid exit-constructie. De vloer krijgt nog een rubbermat.

 • Jansen voert niet in de melkstal. Dat geeft te veel onrust, is zijn ervaring. De koeien zijn dan met andere dingen bezig dan alleen het melken. “Negen van de tien koeien staat hier te herkauwen tijdens het melken, een teken dat we het natuurlijke gedrag benaderen.”

 • De veehouders loodsen de koeien met een opdrijfhek de melkstal in. Door het rapid exit-system hebben de koeien na het melken alle tijd om de melkstal via de separatiestraat te verlaten. Ook dit komt de rust ten goede.

 • Ruimte is er volop voor de koeien, zowel achter het voerhek als bij de verschillende doorsteken. “Op deze manier beperken we de koeien niet in hun natuurlijke vluchtgedrag.”

 • Het windgordijn is handmatig te bedienen. Een weercomputer ontbreekt. De stal voldoet niet aan de Maatlat Duurzame Veehouderij. Een bewuste keuze om de bouwkosten te kunnen drukken.

 • Bij iedere doorgang naar de voergang is een mogelijkheid om laarzen te reinigen. Het water hiervoor wordt rechtstreeks afgetapt van de waterleiding met rondpompsysteem.

 • Jansen is zeer tevreden over het werk van de Duitse stalinrichter. Het voerhek in de separatieruimte is 10 centimeter breder dan standaard, zodat er meer ruimte is om koeien te behandelen. Al het hang- en sluitwerk is na te stellen en de poorten en sluitingen zitten degelijk in elkaar. Ook een stierenhok is voorzien.

 • Het verhoogde kantoor biedt een mooi uitzicht over de stal. Rechts erlangs het tanklokaal.

 • De voergang is 6 meter breed en alleen via de achterkant van de stal te bereiken. Aan de voorzijde van de stal is een vaste oversteek. De breedte maakt werken daar makkelijk en voorkomt dat je over het voer rijdt.

 • De krachtvoerboxen zijn voorzien van sluithekken, zodat de koeien ongestoord hun brokken kunnen vreten.

 • De rvs-waterbakken zijn voorzien van vorstvrij onder water liggende vlotters. Detail: bij het openen van de beschermkap komt een handveger tevoorschijn.

 • De bouwkosten bedroegen ongeveer €6.000 euro per plaats. De maatschap heeft nu 800.000 kilo quotum, tijdelijk heeft ze 100.000 kilo bijgeleased. De komende tijd zal de hoeveelheid af te leveren melk groeien richting 1,2 miljoen kilo. Parallel aan de groei koopt Jansen extra quotum. De stal is erop voorbereid om aan beide zijden een boxrij bij te plaatsen. Hierdoor kan de maatschap in de toekomst tegen beperkte kosten uitbreiden.

 • De stal is nog in volle afbouwfase. Verschillende installateurs leggen nog de laatste hand.

 • Zoon Henk vlakt het grondwerk met een kilverbak. Op Vrijdag 29 april is er een open dag.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Henk

  Welk merk melkmachine is het, op de o
  pverall van de monteur staat Idento?

  Normaal schrijft de boerderij wel welk merk er in zit.
  Het systeem staat mij nl. wel aan en de boer was erg content over de installatie.

 • no-profile-image

  henk

  dit is een 2x14 van sac.

 • no-profile-image

  Esdee

  Mooie stal, alleen zonde dat er marteltrassen in liggen. Of lopen de koeien nog buiten zomers, dan gaat 't nog?

 • no-profile-image

  henk

  mooie stal familie succes ermee

 • Willem1962

  Mooie stal, maar kan iemand mij uitleggen waarom er 'parallel aan de groei' extra quotum gekocht gaat worden als dat hele quotum er in drie jaar tijd vanaf gaat?????? (woon in het buitenland, dus vandaar mijn vraag)

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.