Rundveehouderij

Foto & video 14 reacties

Groeispurt met tweede locatie

Melkveebedrijf Gijsbers uit Gafferden bouwde in 2008 op een tweede locatie onder meer een nieuwe ligboxenstal voor 200 melkkoeien.

Foto

 • In het vof melkveebedrijf Gijsbers in Afferden (Gld.) participeren Nicky (29) en Margreet (29) Gijsbers en Nicky’s ouders Henk (57) en Helma (54). Omdat op de oude locatie het bedrijf met negentig koeien niet verder kon groeien werd in 2008, op 1,5 kilometer afstand, een tweede locatie gestart. De ligboxenstal telt 200 ligplaatsen. De potstal heeft een maximale capaciteit van 65 koeien. Het jongvee is op het oude bedrijf gestald. Zaterdag 16 april 2011 houdt de familie Gijsbers van 10 tot 16 uur een open dag van hun bedrijf aan de Laarstraat 6 in Afferden (Gld.).

  Foto's: Bart Nijs, tekst: Guus Queisen

 • In twee jaar tijd heeft het bedrijf van de familie Gijsbers een groeispurt gemaakt. Van 90 koeien in 2009 groeide het naar 285 nu. De gemiddelde productie bedraagt 10.007 kilo melk met 4,27 % vet en 3,58 % eiwit. Binnen enkele jaren wil de vof de koeienstapel uitbreiden tot circa 535.

 • De Boumatic 2 x 24 rapid-exit zij-aan-zij melkstal is op de verdere expansie gebouwd. „We twijfelden tussen een binnenmelker en een zij-aan-zij. Hebben vaker proefgemolken. Uiteindelijk is gekozen voor de zij-aan-zij omdat deze zorgt voor meer rust bij de koeien tijdens het melken.”

 • De melkstal is voorzien van in twee delen in hoogte instelbare vloer. Zo kunnen personen van verschillende lengte ergonomisch werken.

 • Om onderlinge besmetting tegen te gaan dipt hij de spenen van koeien met een hoog celgetal niet, maar gebruikt hij een sprayer.

 • Onder de melkput is een kelder waar alle elektronica van de melkstal is samengebracht en daarnaast dienst doet als opslag voor aan de melkwinning gerelateerde producten en als plek voor de wasmachine.

 • Ter bescherming tegen vocht zijn de melkmeters in de kelder geïnstalleerd.

 • Sinds afgelopen jaar zetten de Gijsbers de kalverdrinkemmers verticaal op een bucket tree. Daarmee drogen ze steeds goed op.

 • De selectiepoort met de behandelstraat en het strohok achter de melkput vormen het hart van het bedrijf. Tochtige en zieke dieren of koeien met klauwproblemen zet de familie Gijsbers hier apart om ze vervolgens direct na het melken te (laten) behandelen of naar het strohok te dirigeren.

 • Opvallend is de potstal voor 65 dieren. Gescheiden door een stroomdraad staan hier de droge en verse koeien. „We hoeven de koeien vlak voor het kalven niet te verplaatsen. Daardoor zijn ze in het strohok niet gestrest en kalven opmerkelijk rustig, en veelal zonder hulp, snel af. Het echte kalven duurt nog circa een uur.”

 • Twee keer per dag voorziet de automatische verdeler de potstal van een verse laag stro.

 • De ligboxenstal ligt los van de andere delen. Om de kostprijs te optimaliseren werkt het bedrijf sinds een jaar met twee productiegroepen. Daartoe is de stal in twee delen opgedeeld. Rechts staan de hoogproductieve en links de laagproductieve koeien.

 • Bij de opstart werden twee complete veestapels aangekocht; een met zwarte en een met rode Holsteins.

 • De koeien liggen in diepstrooiselboxen.

 • Het voerrantsoen van de hoogproductieve koeien bestaat uit 85 % maïs en 15 % gras. De laagproductieve krijgen 65 % maïs en 35 % gras. Dit aangevuld met graszaadhooi, koolzaadstro en krachtvoerbrok.

  Zaterdag 16 april houdt het bedrijf open dag.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  familiebedrijfghtkfx

  waarom groeien van 90 koeien naar 535 koeien? is 200 koeien niet genoeg? of kan anders de melkstal niet terug verdiend worden?

 • no-profile-image

  maikel

  Snap het ook niet!!
  Laat zo'n boer naar het buitenland gaan om 500 koeien te melken!!

 • no-profile-image

  piet

  een beetje jaloers zeker??

  ik vind het een prachtige stal met een mooie melkput.

 • no-profile-image

  W

  Zouden de Gijsbers hier misschien nog eens uit kunnen leggen wat precies de financiële motivatie voor dit geheel is.??!Dus kortom, wordt er de komende 10 jaar meer verdiend nu, dan met de 90 koeien voorheen.. Daar ben ik namelijk erg benieuwd naar!

 • no-profile-image

  piet

  je wilt toch voor uit. iemand die een kantoorbaan heeft gaat toch ook niet 40 jaar hetzelfde doen.

 • no-profile-image

  arie maas

  beste mensen, ben helemaal geen koeienboer, maar mijn complimenten voor deze ondernemers. beter goeie grote ondernemers dan keuterboertjes die hoe dan ook achter zullen blijven in de bedrijfontwikkeling !

 • no-profile-image

  willem

  Dit is ondernemen. Zit er mooi uit.

 • no-profile-image

  Dairyfarmer

  Ziet er mooi uit,maar blijf alsjeblieft wel in nederland!

 • no-profile-image

  canadian,

  Ongelovelijk,die hollanders,looks good!!. Maar 'k kan niet geloven dat dit rendabel is. Een dubbel 24 melkput,hoe krijg je het verzonnen!!!??!! Keep dreaming!! Doe gewoon, dan doe je al gek genoeg!!
  Een tip, denk aan je gezondheid,soms kan het te veel worden!! Waarom moet iedereen in Holland ineens meer als 200 koeien melken? Nemen ze met minder geen genoegen of is er geen genoeg brood op de plank. Take care.

 • no-profile-image

  jos

  volgens mij kan je beter een te grote melkput kopen dan een te dure trekker
  melkput heb je jaren plezier van

 • no-profile-image

  onno

  Onvoorstelbare reacties hier. Als die beste man 535,5 koe wil melken, laat het hem dan doen.
  De anderenkunnen gewoon nog naar Cuba gaan, heb je en hou je hetzelfde als de buurman.

 • no-profile-image

  nico

  Prachtig plaatje, als dit allemaal op eigen kracht gerealiseerd is, respect. Snap niks van de negatieve reacties, kijk toch even hoe die koeien gehouden worden. Dus als je klein bent, met een lage platte stal met veel te krappe maatvoeringen, en de droge koeien in een hoekje achter in de stal hebt staan, is dat beter? Dit is perfect zo, tenminste, met een goed management, maar daar ga ikvanuit, anders kun je dit niet realiseren.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  Zo is het Nico uit Drenthe, goed management, mooie stal, prachtige huisvesting, gelukkig en tevreden vee!!!... Deze mensen weten hoe het moet en koeien dik in het stro, dat is toch niet alleen het mooiste wat er is, naar mijn mening ook het beste wat er is, STROBEDDEN !!!... Groeien naar 535 koeien!!!... Vader en Zoon zien er gezond en sterk uit, dus; waarom niet, succes toegewenst!!!...

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Piet ik ben het met jou eens. Ik vraag mij af of het in Nederland rendement brengt. Maar dit zijn mooie projekten voor de koeien. En als de mensen de dieren met plezier verzorgen komt het zeker goed. Maar waarom dan de discusie over de mega stal. De meeste mensen praten zich zelf tegen! Dit is naar mijn mening een minimale omvang gezien de opzet. Ik vind een 2 x 12 bij deze omvang groot genoeg. En arbeids technisch makelijker in pasbaar. Maar daar heeft ieder een eigen mening over en moet dan ook ieder voor zich weten. Maar als je dit kunt rondzetten is een prestatie om trots op te zijn!

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.