Rundveehouderij

Foto & video 2 reacties

Gekoppelde luchtwasser witvleesstal

Henk en Mariska van Essen bouwden in 2009 een nieuwe witvleesstal. Opvallend is de luchtwasser die gekoppeld is aan een afdeling van de oude stal.

Foto

 • Henk (33) en Mariska (32) van Essen staan in hun witvleesstal die in 2009 gebouwd is. Tot 2009 hadden ze één kleinere stal met een totale capaciteit van 700 kalveren.

  Foto's: Koos Groenewold, tekst: Theo Brummelaar.

 • De nieuwste kalverstal heeft een capaciteit van 600 kalveren. Daardoor kan Van Essen op zijn bedrijf in totaal 1.300 kalveren herbergen. Tussen beide silo’s is een grijze luchtwasser te zien. Die zorgt voor 90 procent ammoniakreductie en was noodzakelijk om te kunnen groeien. Zonder luchtwasser was 640 kalveren het bedrijfsmaximum geweest.

 • De kalverstal is relatief open en heeft geen tussenmuren. De stal kostte ongeveer €800 per kalverplaats. De stal bevalt Van Essen zeer goed, het arbeidsgemak is groter dan in de andere stallen.

 • De luchtwasser kostte Van Essen inclusief installatie ongeveer €65.000. De aangesloten tunnel die door de nok van de stal loopt, was ook niet goedkoop: €25.000. Maar op beide investeringen zat een subsidie van 35 procent. Van Essen had daar nog geluk mee. Het subsidiepotje bestaat inmiddels niet meer.

 • Dit is de computer van de luchtwasser. Van Essen voert een keer per week controles uit en vult een logboek in.

 • De lamellen direct achter de luchtwasser. Van Essen controleert ze wekelijks op algengroei en zoutaanslag. Na elke kalverronde spuit hij de lamellen helemaal schoon.

 • Eén van de zeven smoorventielen in de kalverstal. Deze smoorventielen zitten in de tunnel die in de nok van de nieuwe stal zit. Een van de ventielen is uitgevoerd met een meetwaaier. Die meet de hoeveelheid lucht die wordt afgezogen. Dit gebeurt allemaal computergestuurd.

 • De luchtwasser zit gekoppeld aan een afdeling in een oudere kalverstal. Via de tunnel in de topgevel loopt er een koker links naar beneden de grond in. Vervolgens duikt die buis 10 meter verder weer op in de andere stal.

 • Hier is duidelijk te zien dat de koker vanuit de stal de grond ingaat.

 • In de oude stal loopt de koker door één kalverafdeling. Verdeeld over de buis zitten twee ventilatoren. Die zuigen de lucht uit de afdeling. Die lucht gaat vervolgens via de buis richting de nieuwe stal en de luchtwasser.

 • De rvs-lamellen zorgen ervoor dat de lucht recht de stal ingaat. Ze zijn overigens niet computergestuurd.

 • De kalveren staan in hokken van 4,75 x 2,75 meter. Elk hok telt zeven kalveren en elk dier heeft 1,85 vierkante meter aan ruimte.

 • Van Essen heeft geen vloerverwarming in de kalverstal. Hij heeft er vanwege de voordelen wel aan gedacht, maar het systeem is prijzig en het biedt onvoldoende rendement. Zeker omdat er niet heel veel opstartrondes in de winter zijn.

 • Er lopen over de lengte van de stal drie voergangen door de kalverstal. In het midden loopt één gang overdwars. Dat betekent dat van Essen veel moet omlopen als hij in de hoeken van de stal wil komen. Achteraf had hij hier liever een extra gang over de breedte laten plaatsen.

 • De voergang in de nieuwste kalverstal is breder dan die in de oude stallen. Daardoor kan Van Essen voeren met een shovel en bespaart hij veel tijd.

 • De kalverstal is geïsoleerd volgens de nieuwste brandwerende eisen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  wilco van laar

  Dat is leuk om te lezen henk, succes met jullie bedrijf !

 • no-profile-image

  van Werven

  Hoi Henk en Mariska,

  Ziet er goed uit, zelf zijn we thuis ook bezig met luchtwasser e.d. graag zou ik in contact met jullie komen, en misschien een keer bij jullie mogen kijken om zo misschien wat ideeen op te doen, of weet iemand anders die dit leest Henk en Mariska zijn adres?

Of registreer je om te kunnen reageren.