Rundveehouderij

Foto & video 4 reacties

Fleckvieh met gemiddeld 10.000 kg

Een bezoek aan Bayern Genetiks in Munchen-Grub wordt gecombineerd met een bedrijfsbezoek bij de familie Dold in Valley. De circa 50 melkkoeien op dit bedrijf zijn goed voor een gemiddelde productie van 10.000 kilo melk bij een gemiddelde leeftijd van 5,8 jaar.

Foto

 • De familie Dold boert op een traditioneel Beiers bedrijf waarbij melkvee en bosbouw worden gecombineerd. De melkkoeien staan in een geïsoleerde ligboxenstal. Bij het bedrijf hoort 58 ha grasland en 9 ha akkerbouw waarop snijmais en graan geteeld wordt. Verder heeft het bedrijf 35 ha alm en 100 ha weiderecht in gebruik. In de bosbouw en houthandel werkt vier man personeel.

  Foto's: Henk Riswick, tekst: Anne-Marie van der Linde.

 • Elisabeth Dold runt samen met haar man en schoonvader het bedrijf. Zij is vooral verantwoordelijk voor de koeien, de mannen richten zich volledig op de bosbouw.

 • De ligboxenstal is volledig uit hout opgetrokken en vrijwel dicht. De koeien staan jaarrond op stal. Ook in de zomer krijgen de dieren kuilgras. Per jaar haalt Dold vijf grassnedes van het land.

 • Jaarlijks verkoopt de familie Dold 30 vaarzen via veeveilingen. De dieren worden geselecteerd op productie (minimaal 25 kilo melk), afstamming en exterieur. Productie is daarbij niet leidend. De koeien die Elisabeth op stal toont, zijn stuk voor stuk forse, maar goed gebouwde dieren met een mooi uier eronder.

 • De gemiddelde productie is 10.000 kilo melk met 4 procent vet en 3,75 procent eiwit. De gemiddelde leeftijd van de koeien ligt door de verkoop van vaarzen op 5,8 jaar. De tussenkalftijd ligt op 380 tot 400 dagen.

 • De ligboxen zijn voorzien van een laag stro. Dagelijks worden de mestplekken verwijderd. De familie Dold kent met dit systeem weinig uierproblemen, het bedrijfscelgetal ligt op 120.000.

 • Om de rust aan het voerhek te bewaren is er tussen elke stand een afscheiding aangebracht. In de zuivere Fleckvieh-stapel lopen enkele zeer dominante koeien.

 • Melken gebeurt in een eenvoudige 2x4 visgraatmelkstal zonder automatische afname.

 • Op een bord voorin de stal houdt Dold de gegevens van de koeien bij. De naam van de koe, de stier waarmee geïnsemineerd is plus inseminatiedatum, de laatste kalfdatum en de datum waarop de koe droog moet zijn, zijn zo in één oogopslag te zien.

 • De kalveren blijven na de geboorte een paar dagen in het ruime strohok liggen.

 • Zodra de kalveren goed drinken en gezond zijn, gaan ze naar groepsiglo’s buiten. Ook ’s winters, de uitloop is overkapt. Alleen als het echt te koud is, sluit Dold de opening met een houten plaat af.

 • Vanuit de iglo’s komen de kalveren binnen op een gedeeltelijk strohok. Daarna schuiven ze op naar roosters met ligboxen. Het jongvee loopt in de zomer op de alm. De kalveren tot een jaar lopen op lage bergweides, de ouderen tot een hoogte van 1.300 meter. De veehouders krijgen een vergoeding van €140 per ha als ze niet meer dan 1,4 GVE per ha op de almen weiden.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  hans

  Je moet wel ongelooflijk dom zijn om zulke reacties (deze is nu verwijderd, RB)
  te plaasten. Die koeien zijn trouwens helemaal niet lelijk.Het zijn mooie,grote volle koeien.
  Mooier dan die kapstokken die je hier wel eens ziet

 • no-profile-image

  deenseboer

  Volgens mij een melkveebedrijf met een gezonde veestapel en hoog rendement

 • no-profile-image

  boer

  wel hier en daar wat zuigers

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  Zo ziet u maar weer ''Dubbeldoel'' kan ook goed produceren en gaat meestal nog een paar lactatie's langer mee!!!...

Of registreer je om te kunnen reageren.