Rundveehouderij

Foto & video 1 reactie

“Alleen koeien melken is saai”

Rudie en Michaele Denissen melken 650 koeien in Duitsland, maar ze verdienen het meeste geld met tuinbouw.

Foto

 • Rudi Denissen heeft samen met zijn vrouw Michaela in het Oost-Duitse Wöbbelin een bedrijf met 650 melkkoeien, 42 hectare asperges en 1 hectare tomaten onder glas.
  Tekst en foto's: Guus ten Hove

 • De melkveehouderij-tak vormt de basis van het bedrijf van Denissen. Op twintigjarige leeftijd is Rudie (nu 39) begonnen te melken in Duitsland. Dat deed de Brabander nadat hij, onder vaders vleugels, al een uitstapje had gemaakt naar Groningen.

 • Twintig jaar later is het bedrijf van Denissen uitgegroeid tot een grote onderneming. De biogasinstallatie staat letterlijk en figuurlijk in het middelpunt. Twee grote vergisters van elk 3.000 kuub vergisten dagelijks 70 kuub mest en 50 kuub mais. De installatie is goed voor een jaarlijkse opbrengst van 10 miljoen kW. De restwarmte gaat naar de kas.

 • Op het bedrijf staan veel nieuwe stallen. De oudere stallen van het voormalige staatsbedrijf zijn echter ook nog in gebruik. Daar worden onder andere de kalveren ondergebracht.

 • Ook een gedeelte van het jongvee loopt nog in oudere stallen. Deze potstal gaat Denissen binnenkort verbouwen. De potstal is moeilijk schoon te houden en functioneert niet goed.

 • De hokjes in de kalverstraat zijn slechts voor een klein deel bezet. De sanitaire leegstand is volgens Denissen erg belangrijk om de ziektedruk laag te houden.

 • De koeien in de afkalfstal liggen in een dik pak stro. Een van de medewerksters geeft een pasgeboren kalf biest.

 • De koeien geven 10.400 liter melk bij 3,45 procent eiwit en 4,20 procent vet. Het celgetal ligt op 168.000. De melkapparatuur heeft Denissen in een verdieping onder de melkstal geïnstalleerd. Dat zorgt voor een langere levensduur en een betere hygiëne.

 • Denissen investeerde de laatste jaren flink in koecomfort. Sinds anderhalf jaar beschikken alle dieren over een box met een watermatras. Samen met een goede hygiëne en driemaal daags instrooien van de boxen is het aantal dikke hakken flink teruggelopen.

 • Een grotere levensduur is voor Denissen de sleutel tot rendement. Om dat te bereiken werkt hij sinds kort met een ovulatie- en synchronisatieprogramma. Ongeveer de helft van het aantal koeien komt in dit programma terecht.

 • Hoewel de melkveetak de basis vormt van het bedrijf, verdient Denissen zijn geld vooral met de tomaten en asperges. Op 11.000 vierkante meter teelt Rudie ‘Mecklenburger Tomaten’, een merk dat hij zelf in de markt zet.

 • De tomaten en asperges worden allemaal in eigen beheer verkocht. Zo staan medewerkers van Denissen met eigen standjes in dorpen en steden om de asperges aan de man te brengen. De tomaten gaan via de boerderijwinkel, via restaurants of de betere supermarkten naar de consument.

 • Ook de melk zou Denissen graag zelf gaan verwerken en vermarkten. In Duitsland is er volgens de ondernemer een goede markt voor regionale producten. Toch denkt hij deze stap niet snel te maken: “Het probleem is dat je niet kleinschalig kunt beginnen. Zelf melk verwerken is een gigantisch project.”

 • Vanaf de biogasinstallatie is er een mooi zicht op ligboxenstallen. Deze liggen vol met zonnepanelen.

 • Aan de weg staan tientallen felgekleurde marktkramen. Deze zijn onlangs opnieuw geschilderd en gerepareerd. Klaar voor het nieuwe aspergeseizoen. De ondernemers hebben zo vele ballen in de lucht te houden. Daar ligt voor Rudie en Michaele Denissen ook de uitdaging. “Alleen koeien melken is te saai. Zo gauw iets loopt, kijken we uit naar een nieuwe uitdaging.”

Eén reactie

 • no-profile-image

  G.H.van Werven

  Beste familie Denissen, ben onder de indruk van jullie ondernemersschap en heb er bewondering voor, wens jullie verder succes, geniet als oud landbouwer van dergelijke reportages.
  Wens jullie tevens goede paasdagen.

  G.v.Werven

Of registreer je om te kunnen reageren.