Rundveehouderij

Foto & video

Zegetocht van Clarisse van ’t Zandeind

Afgelopen zaterdag vond in Antwerpen de verkiezing van De Vette Os plaats, dit jaar met een Nederlandse koe. Met 1.142 kg werd ze weliswaar tweede, maar zette toch een goede prestatie neer.

Foto

 • Jan van Dyck uit het Belgische Loenhout haalde afgelopen zaterdag de tweede prijs in de verkiezing van De Vette Os, een Antwerps evenement. Hij haalde die hoge klassering met een Nederlandse koe.

  Foto's: Peter Roek en Bert Jansen, tekst: René Stevens.

 • Het verhaal van Clarisse van ’t Zandeind, een bijna 11-jarige Belgisch witblauwe koe van vleesveehouder Jos Huijbregts uit Riel, begint begin november 2010. Huijbregts wist dat de koe potentie had om hoog te eindigen in Antwerpen, maar als Nederlander is het lastig om mee te doen, vooral vanwege veterinaire regels. Daarom verkoopt hij de koe aan de Vlaming Jan van Dyck .

 • Huijbregts haalt samen met Van Dyck (rechts op de foto) de koe uit de wei. Volgens Huijbregts is Clarisse onderdeel van een sterk geslacht koeien. Hij heeft de moeder van het rund aangekocht en deze heeft tientallen goede nakomelingen op de wereld gezet. Clarisse zelf is ook veelvuldig gespoeld.

 • Klaar voor transport. Het veewagentje gaat even door de vering als het zware rund helemaal staat.

 • Clarisse gaat onderweg naar het afmestbedrijf van Van Dyck in het Belgische Loenhout. Daar worden de laatste kilo’s aan Clarisse gemest. Huijbregts en Van Dyck mikken op een eindgewicht van 1.200 kg. Dat zou genoeg moeten zijn om de eerste prijs in Antwerpen binnen te slepen.

 • Het bedrijf van Jan van Dyck. Hier houdt hij zo’n 50 Belgisch Witblauw-dieren waarvan 15 fokkoeien. Het vlees van de dieren wordt allemaal verkocht via de slagerij van zijn zoon Bart, die het verkoopt als ‘vlees van eigen hoeve’. Het is vooral voor het commerciële belang van zijn zoon dat Jan meedoet aan de Vette Os-verkiezing. Hij vindt het zelf trouwens ook wel erg leuk.

 • De koe van Huijbregts wordt in ongeveer vier maanden gemest naar het streefgewicht van 1.200 kilo. Om dit te bereiken krijgt de koe een speciaal energierijk krachtvoer en een beetje snijmais om de penswerking gezond te houden. Tijdens de afmestfase mag er niets mis gaan. Van Dyck houdt daarom goed in de gaten of er in de mest geen afwijkingen zijn te vinden.

 • Gelukkig is de koe er zonder kleerscheuren doorheen gekomen. Een pootprobleem of ander mankement zou funest zijn om het gewenste gewicht te bereiken.

 • Antwerpen, afgelopen zaterdag. Het is de grote dag voor Clarisse en vooral voor Jan van Dyck. Jos Huijbregts kan vanwege privé-omstandigheden niet bij de verkiezing aanwezig zijn.

 • Onder een lekker lentezonnetje wachten vier vette koeien op wat er komen gaat. Dat zijn er een paar minder dan andere jaren. De markt is inmiddels goed volgestroomd; de organisatie schat dat er zo’n 500 bezoekers zijn. De traditie van de verkiezing van de Vette Os gaat terug naar het begin van de 19e eeuw en is een van de oudste nog bestaande tradities van de stad Antwerpen.

 • De laatste hand wordt gelegd aan Clarisse van ’t Zandeind. Ze is weliswaar de enige Hollander tussen de Belgen, maar is toch goed op haar gemak. Het gaat erom spannen of de 1.200 kg wordt gehaald; Van Dyck schat dat het er net niet inzit en verwacht, gezien de concurrentie, een tweede plek.

 • De verkiezing van de Vette Os is een goede promotie voor de sector. Op de Grote Markt staan meerdere kraampjes met lekkere vleeswaren en de bezoekers laten het zich zichtbaar goed smaken.

 • De oude bascule doet voor het 156e jaar dienst om de gewichten van de koeien te bepalen.

 • Gewichten worden bijgestapeld. Het is een secuur werkje want elke kilo telt! Er wordt bij Clarisse 1.142 kg aan gewichten opgestapeld.

 • De weging zit erop. Clarisse kan terug naar haar plaats.

 • Van Dyck had het goed geschat: voor de derde keer wint mester Edmond van Gysel, dit keer met een koe van maar liefst 1.198 kg. Clarisse eindigt eervol als tweede.

 • Jan van Dyck met zijn tweede plaats. Hij is er niet minder trots op. Binnen enkele dagen wordt Clarisse geslacht en verkocht in de slagerij van zoon Bart. Die zal er ook de nodige promotie omheen doen.

 • De winnaar van 2011, die traditioneel een nieuwe naam krijgt. Aangezien Antwerpen dit jaar de titel ‘Europese jongerenhoofdstad’ draagt, krijgt de Antwerpse schepen (wethouder) Leen Verbist de eer zijn naam aan de vette os te verbinden. Leen zal eindigen in de koelvitrines van de broer van de mester, die in Edegem een slagerij heeft. Jan van Dyck en Jos Huijbregts zijn tevreden met de tweede plaats en hopen een volgende keer toch de eerste plaats te kunnen bereiken.

Of registreer je om te kunnen reageren.