Rundveehouderij

Foto & video 1248 x bekeken 2 reacties

Vooruitdenken en mooi bedrijf opbouwen

Leo en Kristel Scholten Linde melken 125 koeien. Met de tweede tak, ontvangst van bezoekers, willen ze tonen dat ook grote bedrijven goed omgaan met dieren en natuur.

Foto

 • Leo (38) en Kristel (32) Scholten Linde hebben een melkveebedrijf in het Twentse Agelo. Ze melken 125 koeien en hebben nu 100 stuks jongvee. In 2007 hebben ze een nieuwe ligboxenstal gebouwd, in 2010 is de eeuwenoude boerderij deels verbouwd tot ontvangst-, vergader- en educatieruimte.

  Foto's: Jan Sibon, tekst: Wim Esselink

 • In de nieuwe stal staan twee Lely-melkrobots. In totaal kunnen de ondernemers ruim 200 koeien en 100 stuks jongvee huisvesten. Verder groeien doen ze geleidelijk, bij de bouw is rekening gehouden met een derde robot. De tijd die Scholten Linde bespaart met de melkrobots benut hij deels voor voederwinning en ander veldwerk. Het bedrijf is zo ingericht dat de ondernemers de melkveetak in eigen arbeid kunnen runnen. Er gaat verder steeds meer tijd zitten in de tweede tak.

 • De milieuvergunning voor de nieuwe stal is in 2003 al aangevraagd en verleend. In dat jaar begon de discussie over Natura 2000 en werd Leo en Kristel duidelijk dat dit in de toekomst beperkingen voor uitbreiding zou geven. Voor hen reden om snel actie te ondernemen richting de gemeente. Het kenmerkt beide ondernemers. Ze denken continu vooruit en willen een mooi bedrijf opbouwen. Daarbij staat werkplezier voorop.

 • In de nieuwe stal is er veel aandacht voor welzijn. De koeien liggen op koematrassen, mestschuiven houden de roosters schoon, er hangen koeborstels en het dak is geïsoleerd. Omdat de huiskavel slechts 4 hectare groot is en de overige grond op te grote afstand ligt, is weidegang geen optie. In totaal heeft Scholten Linde 70 hectare in gebruik, 50 hectare gras en 20 hectare mais. Het melkquotum is nu 1 miljoen kilo.

 • Het jongvee en de kalveren zijn gehuisvest in de oude ligboxenstal, waarvan het eerste deel al in 1972 is gebouwd. De kalveren krijgen melk via twee drinkautomaten. In de oude stal zijn ook enkele strohokken voor het afkalven.

 • Voer aanschuiven doet Leo zelf. Het voeren heeft hij uitbesteed. Toen de voerwagen vervangen moest worden, heeft de ondernemer doorgerekend wat de beste optie was. Daarbij kwam voeren in loonwerk als beste uit de bus.

 • Vrijwel al het veldwerk doet Leo zelf, de voederwinning gebeurt samen met zijn broer. Daarvoor gebruiken ze een forse opraapwagen met ‘loonwerkercapaciteit’. Door samen te werken verdelen ze de kosten van de machines over twee bedrijven.

 • Ook de zodebemester gebruiken de broers gezamenlijk. Alleen maiszaaien en -hakselen en onkruidbestrijding doet de loonwerker. De nieuwe stal is naast de oude stal gebouwd. Het hele bedrijf ziet er strak en opgeruimd uit.

 • Het voorhuis van de karakteristieke Twentse boerderij Erve Broam wordt verhuurd als vakantiewoning. Leo doet het meeste werk op de boerderij, Kristel doet naast de financiële administratie ook het merendeel van het werk voor de tweede tak. Daarnaast is ze bestuurlijk actief, onder meer als districtraadslid van FrieslandCampina en commissaris bij de plaatselijke Rabobank.

 • De voormalige melkstal in een deel van de oude boerderij wordt nog steeds gebruikt. Niet meer voor echte koeien, maar voor drie kunstkoeien. Bezoekers kunnen daar tijdens een rondleiding of als onderbreking van vergaderingen koeien melken, met de hand of met de nog werkende melkmachine. In de ruimte hangen ook beeldschermen waarop beelden over het werk op het bedrijf te zien zijn.

 • Tussen de oude melkstal en het voorhuis is een ruimte ingericht voor ontvangsten en vergaderingen. Rondleidingen verzorgen Leo en Kristel meestal zelf. Via de rondleidingen en hun tweede tak willen ze kennis over het boerenwerk overbrengen aan burgers en laten zien dat ook grote bedrijven goed omgaan met dieren en natuur. Er bestaat nu volgens hen bij veel mensen een te idyllisch beeld van de landbouw.

 • Eind februari maakte staatsecretaris Henk Bleker op het bedrijf bekend dat hij een aantal Natura 2000-gebieden wil schrappen. Daaronder ook het op 700 meter afstand gelegen gebied Achter de Voort in de gemeente Dinkelland. Het dichtstbijgelegen deel van dat in totaal 14 hectare grote gebied is 3 hectare bos van familie Scholten Linde zelf. Zie hier voor meer informatie over de aanpassingen van Natura 2000.

 • Erve Broam ligt in het Twentse coulissenlandschap. Voor Leo en Kristel is werken in en met de natuur vanzelfsprekend, ook als het bedrijf een bovengemiddelde omvang heeft. Zelf hebben ze 10 hectare bos en houtwallen onderhouden ‘dat doe je gewoon’. Kristel vond het raar dat landeigenaren niet vertegenwoordigd waren in de werkgroepen en klankbordgroepen die onder meer de beheerplannen voor Natura 2000 vast moeten stellen. Daar heeft ze zich jarenlang hard voor gemaakt en uiteindelijk is dat ook gelukt.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jos

  Kijk... dit is GOED ondernemen!!! Voor uit denken, betrokken met de consument, netjes en goed werken!!
  Kunnen heel veel veehouders een voorbeeld aan nemen..

 • no-profile-image

  The Kuiper Family

  Hallo Leo en Kristel, geweldige reportage en een prachtige foto bijlage. Het is goed te lezen dat hard werken, ondernemerschap en lef toch nog worden beloond in het prachtige Twentse Land. We wensen jullie veel succes. Wat een ontwikkeling hebben jullie gemaakt in de laatste jaren!!! Kunnen jullie trots op zijn. Groeten uit Texas.

Of registreer je om te kunnen reageren.