Rundveehouderij

Foto & video

Software aangepast in robot

Maatschap Bakker is tevreden over de serrestal uit 2008, maar de driebox-melkrobot gaf vooral in het begin te veel storingen. Al is de robot melktechnisch prima.

Foto

 • Ina (49), bedrijfsopvolger Johan (26) en Bert (49) Bakker staan in hun drie jaar oude serrestal. De stal bevalt prima, maar ze hebben wel wat aanpassingen gedaan. Bakker heeft het koeverkeer vrijer gemaakt en heeft een hek in de wachtruimte geplaatst. Dat scheidt de hoog- en laagproductieve koeien. Ook het softwareprogramma voor onder meer krachtvoergift en groepenselectie is vernieuwd.

  Foto's: Jan Sibon, tekst: Theo Brummelaar.

 • Een fraaie luchtfoto van het bedrijf van Bakker. De serrestal is ruim opgezet en was tijdens de bouw in 2008 de grootste in Nederland. Links op de foto staat de loods. Ook de loods is als serrestal gebouwd. Het bedrijf heeft daarmee één, herkenbare stijl.

 • De serrestal heeft een capaciteit van 200 koeien. Op dit moment heeft Bakker er 140. Daarmee is zijn veestapel in drie jaar tijd met de helft gegroeid. Links van de voergang staat het jongvee in zes verschillende leeftijdsgroepen.

 • Het koeverkeer in de serrestal is aangepast. Het gestuurde koeverkeer met meerdere klaphekken is verleden tijd. De dieren kunnen nu altijd naar het voerhek en de ligboxen lopen. De hoogproductieve koeien moeten wel eerst gemolken worden voordat ze de wachtruimte mogen verlaten. Hierdoor ontstaat meer rust en is er een selectiemogelijkheid. De laagproductieve koeien hebben volledig vrij koeverkeer.

 • Een andere aanpassing is een hek in de wachtruimte. Dat scheidt de hoog- van de laagproductieve koeien. Die relatief gemakkelijke oplossing zorgt voor veel meer rust.

 • De Titan driebox-melkrobot pakte achteraf niet helemaal goed uit. Die gaf veel storingen, al was de robot melktechnisch wel in orde. De licentie van dit type robot werd later overgenomen door Westfalia. Daarna nam het aantal storingen sterk af. Momenteel denkt Bakker na over uitbreiding van de capaciteit van de melkrobot. Dat heeft te maken met groei van zijn veestapel.

 • Met het eerste softwareprogramma voor voergift en groepenselectie heeft Bakker pech gehad. Het programma, dat inclusief hekwerk €8.000 kostte, beviel niet. Uiteindelijk kreeg Bakker van Westfalia een nieuw programma: Dairy Plan, inclusief weiselectie. Vanwege de eerdere problemen hoefde Bakker hier niet voor te betalen.

 • Door het nieuwe Dairy Plan-programma kon Bakker ook een weideselectiepoort toepassen.

 • De ligboxen waren de eerste zes maanden na de stalbouw gevuld met zand. Dat was geen succes. De koeien groeven de boxen uit en de mestschuif functioneerde soms helemaal niet, door al het opgehoopte zand op de dichte vloer achter de boxen. Bakker heeft ook compost en papier als ondergrond geprobeerd. Op dit moment is hij nog steeds op zoek naar de beste oplossing. Hij heeft nu drie soorten boxen: rubber met zaagsel (foto), zand met struisvogeldoek en Cowhouse-koematrassen met een laagje zaagsel.

 • Dit zijn de ligboxen met struisvogeldoek. Maar die zijn volgens Bakker te hard en te hobbelig voor de koeien.

 • De ligboxen met de koematrassen bevallen het best.

 • Zonder zand functioneert de mestschuif ook weer prima. De dichte vloer bevalt Bakker zeer goed. Qua mestscheiding en dierenwelzijn vindt hij zo’n vloer beter dan een roostervloer.

 • Veel lucht en licht: de grote voordelen van een serrestal.

 • De tweede, kleinere serrestal is voor het grootste gedeelte ingericht als loods.

 • Een kleine, maar functionele aanpassing aan de kalverdrinkautomaat. Bakker heeft er een kast omheen gebouwd en een kleine kachel toegevoegd. Van de vorst had hij deze winter geen last.

 • Tijdens het Boerderij-bezoek werd er toevallig net een kalf geboren.

  Boerderij bezocht de familie Bakker in februari 2009 in het kader van de open dag van hun serrestal.

Of registreer je om te kunnen reageren.