Rundveehouderij

Foto & video 2 reacties

Kwaliteitstieren leveren geld op

Net als in Nederland is verdienen aan vleesstieren lastig. August en Christine Drexler weten met een strak geleid bedrijf en een kwaliteitssysteem wél geld te verdienen.

Foto

 • August (45) en Christine (41) Drexler runnen samen in het Zuid-Duitse Steindorf een stierenhouderij met 300 stieren op 400 plaatsen. Het bedrijf heeft 120 hectare land in gebruik, waarvan 100 hectare akkerbouw (50 hectare korrelmais en 50 hectare graanteelt waarvan 35 hectare E-tarwe voor export naar de Italiaanse pasta-industrie), 10 hectare bieten en 10 hectare natuurland. Daarnaast is er 16 hectare bosbouw.

  Foto's: Henk Riswick, tekst: Anne-Marie van der Linde

 • De stieren zijn gehuisvest in twee stallen. Tot een leeftijd van 16-18 weken (gewicht 250 tot 300 kilo) staan de jonge stieren in verwarmde afdelingen. Drexler heeft twee afdelingen van 40 plaatsen en een van 20.

 • De afdelingen voor jonge kalveren zijn geïsoleerd, verwarmd en voorzien van putluchtafzuiging. Bij het opzetten is de staltemperatuur 20 graden, dit bouwt Drexler in de loop van de weken af. De putluchtafzuiging (tegen de gevel aan) zorgt dat er geen mestlucht te ruiken is.

 • De roosters zijn deels uitgevoerd met rubber matten voor meer ligcomfort. Voordeel is dat de kalveren vooral achter in het hok liggen.

 • Bij binnenkomst krijgen de kalveren via een drinkautomaat 8 liter melk per dag, dit bouwt de mester af naar 2 liter per dag.

 • Uit hygiëne-oogpunt heeft Drexler de drinkautomaten in oude telefooncellen geplaatst. Zo belandt er geen vuil of vliegen in. Telefooncellen zijn niet te koop, de stierenhouder wil niet vertellen hoe hij de dingen wel op de kop getikt heeft.

 • De stiertjes krijgen een TMR van 50 procent mais en 50 procent krachtvoer. Om de dag maakt Drexler een nieuwe portie aan voor de kalveren.

 • Het krachtvoer is grotendeels eigen teelt en bestaat uit een mengsel van granen, raap- en sojaschroot, suikerbietenpulp en stromeel (zeer fijn gehakseld stro). Tijdens de oogst staat er een hamermolen op het bedrijf die het mengsel maakt en het in de silo’s blaast.

 • De verzorging van de jonge stieren is in handen van Christine. “Vrouwen kunnen dat beter dan mannen”, meent August. Hij doelt daarmee op het tijdig zien van gezondheidsproblemen. In elke afdeling is er wel individuele aandacht voor de stieren.

 • De melkgerichte Fleckvieh-stiertjes koopt Drexler aan via handelaren en veeveilingen. De mester wil alleen goede drinkers hebben. In combinatie met goede huisvesting en voeding weet hij de sterfte op 0 procent te houden en de tussentijdse uitval tot 3 procent te beperken.

 • Als de stieren 16 tot 18 weken oud zijn en tussen de 250 en 300 kilo wegen, gaan ze naar de afmeststal. Ook deze stal is een warme stal. Open front is voor Drexler geen optie, omdat het ’s winters overdag zo min 15 kan worden, dan moeten de stieren meer energie steken in onderhoud in plaats van groei.

 • Achter de hokken loopt een smalle gang. Hierlangs schuift Drexler de stieren in de stal door. De kleinste dieren komen voorin te staan. Vanuit achteruit gaan de slachtrijpe stieren weg. In de gang past een waag waarop de mester de dieren om de vier tot zes weken weegt.

 • De stieren gaan weg met een gemiddeld geslacht-gewicht van 420 kilo en mogen maximaal 18 maanden oud zijn. Gemiddeld groeien de melktypische stieren 1.400 gram per dag. Wekelijks gaan er tussen drie en vijf stieren weg. Een gaat naar de dorpsslager en de rest naar Vion-slachterij Moksel in Buchloe. Begin februari ontving Drexler €3,65 per kilo geslacht-gewicht voor U3-kwaliteit, inclusief toeslagen.

 • Ook de grote stieren krijgen TMR van mais en eigen krachtvoer. Van de 15 kilo TMR per stier is 2,4 kilo krachtvoer. Elke middag verdeelt Drexler het restvoer van de jongste stieren onder de rest. Hij wil dat de stieren uiterlijk zeven uur ’s avonds de trog leeg hebben. ’s Nachts krijgen de dieren geen voer, zodat ze ’s ochtends hun hooi in een keer opvreten. Daarna is het weer tijd voor TMR.

 • Drexler levert zijn stieren onder het QS-systeem (Qualität und Sicherheit). QS is vergelijkbaar met het Nederlandse IKB-rund en stelt eisen aan het voer. De slachterij controleert hierop en een keer per twee of drie jaar komt er een controleur vanuit de QS-organisatie op het bedrijf. Deelname levert de stierenhouder 3 cent per kilo extra op.

 • Naast QS-deelnemer levert Drexler stieren aan het Birkenhof-project. Bij de deelnemende supermarkten hangt een vergelijkbaar bord. Met een code kan de consument zien van welk bedrijf het door hem gekochte vlees afkomstig is. Birkenhof geeft de stierenhouder afnamegarantie en daarmee zekerheid voor de langere termijn.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  lars

  stom rottig

 • no-profile-image

  Mark

  Prachtig om te zien! Ondernemerschap.

Of registreer je om te kunnen reageren.