Rundveehouderij

Foto & video

Kniebomen 10 centimeter verhoogd

De familie Van Wichen is zeer tevreden over de ligboxenstal die ze anderhalf jaar geleden lieten bouwen. Ze hebben in de tussentijd wel aanpassingen gedaan.

Foto

 • Henk (59), Gerrie (60) en Mark (29) van Wichen staan in de 0+6+0-ligboxenstal. In anderhalf jaar tijd is de melkveestapel gestegen van 90 naar 110 koeien. Het rollend jaargemiddelde (melkproductie; red.) nam met 1.000 liter toe en bedraagt nu 11.000 liter. Er zijn twee melkrobots. Van een derde is het mede door duur quotum nog niet gekomen.

  Foto's: Bart Nijs, tekst: Theo Brummelaar.

 • De stal bevalt Van Wichen zeer goed. Het doel van de stal is dat één persoon het dagelijkse werk op een gemakkelijke manier kan doen. Dat pakt in de praktijk goed uit. Ook het vele licht in de stal en het geïsoleerde dak zijn grote pluspunten.

 • De koeien lopen dicht bij de twee melkrobots in de stal. De looplijnen zijn zeer kort. Het aantal melkingen per dag schommelt tussen de 3 en 3,2 per koe.

 • In het begin waren de ligboxen gevuld met (droog) zaagsel. Een halfjaar geleden is Van Wichen overgestapt op een mengsel van gehakseld stro, kalk en water. Dit mengsel is zachter en is een vaster geheel dan zaagsel. Bovendien is het goedkoper. Van Wichen hoeft de ligboxen maar één keer per maand bij te vullen.

 • Het stro voor de ligboxen haalt Van Wichen van eigen land. Op het bedrijf mengt hij het stro met kalk en water.

 • Van Wichen heeft de kniebomen in de ligboxen met 10 centimeter verhoogd naar 30 centimeter. Daardoor kan hij de ruimte voorin de boxen beter vullen en kunnen de koeien gemakkelijker opstaan. In de oude situatie, met lagere kniebomen, stonden de dieren af en toe tussen de boxen in.

 • De koeien worden in twee Lely A3-next-melkrobots gemolken. Van Wichen heeft nog geen seconde spijt gehad van de robots. Het arbeidsgemak is groot.

 • In de eerste maanden na de stalbouw had van Wichen wel wat technische problemen met het nieuwe type melkrobot. Het softwareprogramma had enkele kinderziektes. Maar die waren heel snel verholpen.

 • De siliconen tepelvoering van de melkrobot is vervangen door een rubberen. De siliconen tepelvoering leidde tot een hoger celgetal en teveel mastitisgevallen. Het duurde een tijdje tot Van Wichen de juiste oplossing gevonden had. De rubberen tepelvoering heeft het aantal mastitisgevallen fors omlaag gedrukt. Ook het celgetal ligt nu lager.

 • Achter de melkrobots hangen emmers met separatiemelk voor de biest. Die hangen eigenlijk te laag. Dit wil de veehouder nog een keer aanpassen.

 • De emmers met separatiemelk waren in eerste instantie onvoldoende afgesloten. De rode rubbers waren van slechte kwaliteit. Dat was niet goed voor de hygiëne. De nieuwe, eveneens rode rubbers zijn stugger en sluiten de emmers wel helemaal af.

 • In de robotruimte lopen verschillende leidingen. Van Wichen heeft er een ijzeren beschermkap voor laten plaatsen. Bijkomend voordeel van deze kap is dat hij met magneten werklijsten kan ophangen.

 • Het hek tussen de stal en de separatieruimte is uitschuifbaar, maar desondanks is het hek op twee plekken niet lang genoeg om ruimtes helemaal te ontsluiten. Bijvoorbeeld om koeien naar de klauwbekapbox te dirigeren. Dit wil Van Wichen nog aanpassen.

 • Over de breedte van de stal loopt voor het strohok en de separatieruimte een smalle gang. Die gang is achteraf te smal gebouwd. Het is lastig om met twee emmers of een kruiwagen door de gang te lopen. Het is vooral zonde omdat bijvoorbeeld het strohok toch al groot genoeg is. Dit hok meet 14 bij 9 meter. Bovendien kan Van Wichen er niets meer aan veranderen. Een goede les voor nieuwbouwers, stelt hij.

 • Van Wichen heeft een nieuw aftappunt voor de brok laten plaatsen. Dit aftappunt staat vlakbij het voerhek (net buiten beeld; red.).

 • De lichtstraat (schaduwkant red.) en de open zijkanten van de stal zorgen voor veel licht en toch niet teveel warmte. De achterkant van de stal blijft daar bij achter. Van Wichen zou hier graag een paar lichtplaten plaatsen. Vooral ook omdat dit niet de zonkant van de stal is.

  Boerderij bezocht februari 2010 voor het eerst de ligboxenstal van melkveebedrijf van Wichen.

Of registreer je om te kunnen reageren.