Rundveehouderij

Foto & video 865 x bekeken

Strenge eisen voor Q-flex-oormerk

Runderen die een oormerk kwijtraken; het blijft een ergernis van veehouders. Het Duitse bedrijf Gepe-Geimuplast probeert met het Q-flex-oormerk het verlies te beperken.

Foto

 • Bij Gepe-Geimuplast in Garmisch Partenkirchen rollen jaarlijks 30 miljoen oormerken voor verschillende diersoorten van de band. 7 miljoen daarvan zijn runderoormerken. De Duitse fabriek was tot de jaren tachtig vooral bekend van de productie van diaraampjes. Vanwege de opkomst van digitale fotografie schakelde het bedrijf over op de productie van I&R-merken.

  Foto's: Henk Riswick en Jan Willem Schouten, tekst: Anne-Marie van der Linde.

 • Directeur Claus Pohl ging in de beginjaren van de oormerkproductie regelmatig langs bij veehouders met klachten. Hij wilde zelf zien hoe een oormerkverlies gebeurde en wat zijn bedrijf eraan kon doen. Mede daardoor hebben de Q-flex-merken in zowel Duitsland als Nederland lage vervangingscijfers. In Nederland zet B-flex de oormerken op de markt.

 • Twee volautomatische machines produceren de oormerken. In de fabriekshal wordt de plek voor een derde machine voorbereid.

 • Een robotarm plaats eerst de sluitringetjes in een mal. Deze sluit en onder druk wordt de vloeibare kunststof erin gespoten. Enkele seconden later komen de complete oormerken per twee paar uit de mal.

 • Vervolgens worden ze voorzien van de laatste ringetjes.

 • Met een razende vaart drukt een robot de onderdelen in elkaar en legt de merken op een band.

 • De oormerken worden in sets van twee aan elkaar gelast, op de band gelegd en verpakt. Voor het buitenland blijven de oormerken veelal onbedrukt, voor binnenlandse verkoop bedrukt Gepe-Geimuplast de merken nog.

 • Elke vier uur haalt een medewerker oormerken van de band voor een kwaliteitscontrole. De geselecteerde merken worden in elkaar gezet en in een trekapparaat geplaatst om te meten hoe sterk ze zijn.

 • Volgens de Europese kwaliteitseis Icar mag een pin van een oormerk bij kamertemperatuur (23 graden Celsius) bij een kracht van 28 kilo los raken. Geimuplast keurt merken die rechtstreeks uit de machine komen af als de pin bij minder dan 35 kilo trekkracht scheurt. Bij kamertemperatuur mag dat niet minder dan 40 kilo zijn. Overleeft een merk de test niet, dan vernietigt het bedrijf de hele productie van de betreffende machine van de afgelopen vier uur.

 • Op verzoek van klanten kunnen oormerken worden voorzien van opdruk. Dit gebeurt met een laser. Het plaatsen en verwijderen van de merken in de lasermachine gaat nog met de hand.

 • Via de computer wordt de plaatsing van de opdruk bepaald en gecontroleerd.

 • In een paar seconden brand de laser de opdruk in het plastic.

 • Sinds vorig jaar produceert Geimuplast biopt-oormerken. Het gebruik van biopt-oormerken is vanaf begin 2011 in Duitsland verplicht, omdat het land de BVD-vrije status wil bereiken. Met beide oormerken van een set kan een veehouder een biopt nemen. Het ene stuurt de veehouder op naar het laboratorium, het andere kan hij zelf bewaren voor eventueel een second opinion. Een biopt-oormerk kost ongeveer €3,10, een gewoon oormerk rond €1,80.

 • Elk biopt-oormerk is aan de achterzijde voorzien van een kokertje waarin het stukje weefsel van het dier wordt opgevangen. De kokertjes worden achteraf aan het oormerk bevestigd en zijn aan de zij- en onderkant voorzien van het I&R-nummer.

 • In plaats van het bekende pinnetje hebben de biopt-oormerken een kapje dat het kokertje afsluit.

 • Geimuplast produceert niet alleen runderoormerken, maar ook de blikken voor vleesvarkens. Het productieproces is vrijwel identiek.

 • Omdat de verbruikssnelheid van varkensmerken veel hoger ligt dan die van runder-oormerken, worden de merkjes met 25 tegelijk in een karton gedrukt. Naast merken voor vleesvarkens maakt het bedrijf oormerken voor zeugen, al dan niet met chip voor het voerstation, en schapenoormerken.

Of registreer je om te kunnen reageren.